Dunaújváros Hetilap

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

2019. december 12. (csütörtök) 10:06 - Öcaline

A DVG szakemberei újabb három példányt vágtak ki a Vasmű úti platánsorról – az önkormányzat közleménye szerint az választások előtt végzett rekonstrukció négy-hat évvel rövidítette az állomány élettartamát.

A Vasmű úti platánok valóságos politikai ütközőzónává váltak az elmúlt hetekben, de a témába vágó legutolsó összegzés szakértői vizsgálatai azt igazolják, hogy legkésőbb a bevezetőben jelzett határidőig mindenképpen ki kellett volna vágni őket. Az viszont igaz, hogy a fák szakértői, műszeres vizsgálatára a rekonstrukció időszakában nem került sor.
A mostani vizsgálat során a fák állapotát úgynevezett húzásos gyökérvizsgálattal nézték meg, azt imitálva, hogy mekkora szélterhelést bírnának ki. Így rögtön mérhető, amit a szem nem lát: hogy milyen állapotban van a fák gyökérzete. A szakértői verdikt elszomorító eredményt hozott: sajnos a fák lombkoronáinak visszavágása, csonkolása nem megoldás a problémára. Az önkormányzati összegzés újból nyomatékosítja: ránézésre a hetekkel ezelőtt kidőlt fa is egészségesnek látszott. A közművek a fák elsődleges gyökereit rongálták, a később odaépített mellvéd pedig a másodlagos gyökereket. 

A szomorú tények: összesen 61 példánynak van, lenne helye a Vasmű úton, ám ezek közül 11 már most üres! 

Sajnos bőven akadnak olyanok is, amelyeknek állapota már ránézésre is rossz, ezeket rég ki kellett volna vágni. Jól látható tehát, hogy a fák lassan, de biztosan pusztulnak. A szakértői vizsgálatot végző cég a pótlásra olyan fajokat ajánlott, amelyek gyökérzete nem szerteágazó, a platánoknál jobban bírják a városi létet, gyorsan növekednek, őshonosak, és alkalmasak fasornak.

A tervek szerint ezek közül szakértők és városvédők bevonásával két darabot választ ki az önkormányzat – a végleges fajról pedig a lakosság dönthet majd!

(Archív képünk illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

2020. február 13. (csütörtök)

Visszavonta a létszámleépítést, kétlépcsős bérfejlesztést tervez az ISD Dunaferr Zrt., így a szerdára időzített tüntetés is elmaradt az Orosz Nagykövetség előtt. A megegyezés hírét közleményben üdvözölte a város önkormányzata.

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

2020. február 13. (csütörtök)

Néma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

2020. február 13. (csütörtök)

Közmeghallgatás a városházán, helyesírási verseny a Gárdonyiban, kiállítás a Bartókban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS híradó tegnapi adása.

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

2020. február 12. (szerda)

Amint arról múlt heti nyitányunkban beszámoltunk, sorozatot kezdtünk a magyar egészségügy egyik legvitatottabb eleme, a hálapénz egyszerre neuralgikus és roppant aktuális témájáról. A második részben a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet kerül a fókuszba – monstre interjúnk első felvonása dr. Mészáros Lajos főigazgató főorvossal; lesz folytatás! 

DVCSH: változik az ügyfélfogadás

DVCSH: változik az ügyfélfogadás

2020. február 12. (szerda)

Technikai okból módosul az ügyfélfogadási rend a DVCSH Építők útja 7. alatti ügyfélszolgálatán pénteken. Rövidítés a hajtás után.
 

Közgyűlés: negyvennél több napirenddel

Közgyűlés: negyvennél több napirenddel

2020. február 11. (kedd)

A "Dunaújváros Sportjáért" Díj ünnepélyes átadásával kezdődik a közgyűlés nyílt ülése a Városháza "C" szárnyában csütörtökön délelőtt – az ünnepi eseményt követően negyvennél több napirend vár a képviselőkre.

Közmeghallgatást tart a közgyűlés

Közmeghallgatást tart a közgyűlés

2020. február 10. (hétfő)

Az idei évre tervezett, a városfejlesztéssel, a városüzemeltetéssel és a közszolgáltatások biztosításával kapcsolatos elképzeléseket ismerteti a város képviselőtestülete a Városházán kedden délután.