Dunaújváros Hetilap

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

2019. december 12. (csütörtök) 10:06 - Öcaline

A DVG szakemberei újabb három példányt vágtak ki a Vasmű úti platánsorról – az önkormányzat közleménye szerint az választások előtt végzett rekonstrukció négy-hat évvel rövidítette az állomány élettartamát.

A Vasmű úti platánok valóságos politikai ütközőzónává váltak az elmúlt hetekben, de a témába vágó legutolsó összegzés szakértői vizsgálatai azt igazolják, hogy legkésőbb a bevezetőben jelzett határidőig mindenképpen ki kellett volna vágni őket. Az viszont igaz, hogy a fák szakértői, műszeres vizsgálatára a rekonstrukció időszakában nem került sor.
A mostani vizsgálat során a fák állapotát úgynevezett húzásos gyökérvizsgálattal nézték meg, azt imitálva, hogy mekkora szélterhelést bírnának ki. Így rögtön mérhető, amit a szem nem lát: hogy milyen állapotban van a fák gyökérzete. A szakértői verdikt elszomorító eredményt hozott: sajnos a fák lombkoronáinak visszavágása, csonkolása nem megoldás a problémára. Az önkormányzati összegzés újból nyomatékosítja: ránézésre a hetekkel ezelőtt kidőlt fa is egészségesnek látszott. A közművek a fák elsődleges gyökereit rongálták, a később odaépített mellvéd pedig a másodlagos gyökereket. 

A szomorú tények: összesen 61 példánynak van, lenne helye a Vasmű úton, ám ezek közül 11 már most üres! 

Sajnos bőven akadnak olyanok is, amelyeknek állapota már ránézésre is rossz, ezeket rég ki kellett volna vágni. Jól látható tehát, hogy a fák lassan, de biztosan pusztulnak. A szakértői vizsgálatot végző cég a pótlásra olyan fajokat ajánlott, amelyek gyökérzete nem szerteágazó, a platánoknál jobban bírják a városi létet, gyorsan növekednek, őshonosak, és alkalmasak fasornak.

A tervek szerint ezek közül szakértők és városvédők bevonásával két darabot választ ki az önkormányzat – a végleges fajról pedig a lakosság dönthet majd!

(Archív képünk illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Reform az autóbusz-közlekedésben

Reform az autóbusz-közlekedésben

2020. szeptember 28. (hétfő)

A helyi autóbusz-közlekedés fejlesztéséről, annak tervezett változtatásairól döntött Dunaújváros önkormányzatának közgyűlése. A képviselők a Volánbusz helyi szervezetével egyeztetve dolgoznak azon, hogy a városlakók számára kedvezőbb szolgáltatást biztosítsanak a tömegközlekedésben.

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

2020. szeptember 28. (hétfő)

Folytatódik a korábban megígért faültetés a Vasmű úton. Az eredetileg tavaszra tervezett ültetést a rendezetlen közműhelyzet miatt kellett őszre halasztani. 

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

2020. szeptember 28. (hétfő)

Rendkívüli közgyűlést tart Dunaújváros önkormányzata a Városháza "C" szárnyában szeptember 29-én, kedden. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaznak majd a döntéshozók. Ezek egyebek mellett az élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintik majd. 

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Gyökeres változtatásra készül a város elavult buszközlekedése terén az önkormányzat. A város hivatalos honlapján is elérhető az az online kérdőív, amely a lakosság véleményét és javaslatait gyűjti össze. Felhívás és közvetlen elérhetőség máris itt!

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

2020. szeptember 26. (szombat)

A súlyos fellegek sem tántorították a résztvevőket, közel ötszázan kapcsolódtak be az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület akciójába ma délelőtt. Azt direkt nem árulom el, ki nyerte az "50+ Újságírók" viadalát... cserébe sok-sok kép mesél, milyen jó program kerekedett!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

2020. szeptember 25. (péntek)

Felhívással fordult a városrész lakóihoz Motyovszki Mátyás, a körzet önkormányzati képviselője: a holnapi lomtalanításhoz 10-12 óra között két helyszínre két-két önkéntes jelentkezését várja!

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az elismeréseket követően fogadás várta a megjelenteket.