Dunaújváros Hetilap

100 nap a mérlegen: tisztaság, átláthatóság, közösség

Öcaline - 2020. január 27. 11:33

A kellemetlen témákat sem hallgatta el, az első 100 nap munkájáról szóló értékelésében Dunaújváros polgármestere. Mint ismert: Pintér Tamást október 13-án nagy többséggel választották városunk polgármesterré, és mind a 10 önkormányzati körzetben a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői arattak győzelmet.  100 nap eltelt – lássuk a mérleget!

Az új vezetés a következő ügyeket tekinti legfontosabb feladatának: a város tisztaságának elérése, az átlátható működés megteremtése és jó közösség létrehozása. Mindemellett szeretnék, ha a dunaújvárosiak látnák az új városvezetés közvetlenségét, amellyel a város lakóinak valódi problémái felé fordul.

Az örökség

Két ellopott winchester felmutatásával kezdte 100 napos értékelőjét Pintér Tamás. Az előző vezetésből a választási vereség után a polgármester, az egyik alpolgármester és a polgármesteri kabinetvezető vitte haza hivatali számítógépének winchestereit. Kettőt ezek közül már visszajuttattak a rendőrségnek, Szepesi Attila azonban erre nem volt hajlandó, inkább vett egy másik adathordozót. Pintér Tamás azonban úgy nyilatkozott: a lopás akkor is lopás, ha a lebukás után visszajuttatják az ellopott holmit. 
A polgármester szólt a 100 nappal ezelőtt átvett örökségről. Mint elmondta: az átvett nehéz anyagi helyzetről nem azért beszél, mert kifogásokat akart keresni, hanem mert az igazságérzet azt kívánja, hogy tájékoztassa a városlakókat arról, amit örököltek.
Az előző vezetés a kampányban többek között óvoda felújításokat, parkoló építéseket rendelt meg, majd adott át, ám mindezt egy hitelkeret terhére tette, amit meg sem kapott. Az átadott kampányberuházásokat tehát az új vezetésnek kell kifizetnie, a hitelt pedig vissza kell fizetni. 
Arról, hogy az átadáskor 2 milliárd forint volt a város számláján a polgármester elmondta: ez a város 2019-re tervezett költségvetési kiadásának mindössze 5,5 százaléka. 
Pintér Tamás elmondta: szigorú átláthatósági szabályokat fognak bevezetni a Városházán, annak ellenére, hogy a kormányhivatal megtámadta ezt a kezdeményezést. Első lépésként megtörtént a polgármester, alpolgármesterek és a képviselők fizetésének nyilvánosságra hozatala. 
Szintén támadja a kormányhivatal azt a közgyűlési döntés, hogy csökkenthető legyen a tiszteletdíja azoknak a képviselőknek, akik nem vesznek részt a Közgyűlés munkájában. Pintér Tamás nyomatékosította: sem ezt, sem az átláthatósági rendelet kormányhivatal általi elkaszálását nem hagyják annyiban. 
A Vasmű úti fákról szólva Pintér Tamás hangsúlyozta: míg a Vasmű út felújításakor semmiféle szakértői anyag nem készült a fák állapotáról, addig a november közepén történt fakidőlés után, az új városvezetés két ilyet is rendelt. Ezek alapján, szakemberek bevonásával döntöttek az életveszélyes fák eltávolításáról. A kivágott fákat pótolni fogják: ahogyan ígérték, a városlakók szavazhatják meg, melyik fajta fát szeretnék látni – tette hozzá.

Az eddigi eredmények

Az első 100 nap eredményei között említette a polgármester a Klímavédelmi akcióterv létrehozásáról szóló döntést. Ennek megfelelően az önkormányzat a jövőben minden városfejlesztési intézkedése során kiemelt figyelmet fordít majd a környezet védelmére. A stratégiai célok elérése érdekében minden energiatakarékos, energiahatékony, klímabarát megoldás előnyt élvez majd. Pintér Tamás emlékeztetett: a Fidesz nem szavazta meg az erről szóló előterjesztést a Közgyűlésben. 
Döntés született a 13-as busz visszaállításáról, ami a Rajta Újváros! Egyesület egyik kampányígérete volt, erre 20 millió forintot szánnak idén.
Pintér Tamás fontos vállalásnak nevezte, hogy a nehézségek ellenére a város közalkalmazottai, így az óvónők, kisgyermeknevelők, gondozók, ápolók és könyvtárosok évi cafetéria-keretét 36 ezer forinttal emelték meg. 
Szintén döntés született korszerű várostakarító gépek beszerzéséről. 3 darab takarító, locsoló és 2 darab lombszívó gépet vásárolnak, összesen 50 millió forint értékben, Pintér Tamás ígérete szerint így idén ősszel már jóval gyorsabb lesz a lehullott lombok eltakarítása. 
A tisztaságról szólva a polgármester elmondta: jól láthatóan nem működik a mostani rendszer, hiszen csak a 27 városi hulladékgyűjtő sziget környékének takarítására 11 millió forintot költött a város az elmúlt 100 napban, az ott összegyűlt szemetet azonban így is lehetetlen állandóan elszállítani, így itt a kamarás megfigyelés hatékonnyá tételét és a Hulladékudvar nyitottabbá tételét ígérte Pintér Tamás.

Távlatos tervekkel

Fontos ígéret volt a közvilágítás rendbetétele. Mint a polgármester elmondta: ezen az első perctől fogva dolgoznak, az idei költségvetésben pedig 100 millió forintot el is különítettek a probléma megoldására.
A polgármester a nyugdíjasokat is megnyugtatta: minden ellenkező állítással szemben idén karácsonykor is megkapják majd a karácsonyi támogatást az önkormányzattól, várhatóan emelt összegben. Azzal ugyanis, hogy évente nem kétszer, hanem csak egyszer utalnak, fele annyi tranzakciós és postai díjat kell kifizetni, amit így közvetlenül a nyugdíjasoknak adhatnak. 
Pintér Tamás a fontos célok között említette, hogy Dunaújváros rázza le magáról a szocialista iparváros bélyegét, mert – ahogy fogalmazott – igenis számtalan értéke van ennek a városnak. Hozzátette: annak, hogy Dunaújvárost feltegyük a turisztikai térképre, fontos állomása lesz a Dunaújváros 70. születésnapja alkalmából rendezendő ünnepségsorozat. Erre színes programokkal készülnek, amibe szeretnének bevonni minden városlakót!

(Forrás: Dunaújváros hetilap; szöveg: Varga Richárd; fotó: Miklán Klaudia)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.