Dunaújváros Hetilap

"A jó lelkek csillagként élnek tovább"

Öcaline - 2020. január 30. 19:29

Dunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Baky Ágnes: városunk díszpolgára életének 81. évében, január 28-án távozott az élők sorából. 

Baky Ágnes (1939-2020) elhivatott oktató-nevelő munkát végzett egész életében. Édesanyja és testvére is pedagógusként dolgozott Dunaújvárosban. 
Mindenki "Ági nénije" a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karának matematika-ábrázoló geometria szakán szerzett diplomát 1962-ben. Egyetemi tanulmányainak befejezésétől 2006 nyaráig tanított a Széchenyi István Gimnáziumban, illetve annak jogelődjeiben. 1965-ben az akkor induló matematika-fizika tagozatos osztály osztályfőnöke lett. Feladatát nagy ambícióval, rendkívüli lelkesedéssel végezte. Szerette, tisztelte tanítványait, velük szemben igényes, következetes volt. Nyugdíjba vonulásáig – az utolsó néhány évtől eltekintve – folyamatosan osztályfőnök volt, saját idejét nem kímélve foglalkozott osztálya tanulóival, egyéni gondjaikkal.
A város sok-sok intézményénél, gazdálkodó egységénél dolgoznak azok a mérnökök, közgazdászok, tanárok, akikkel annak idején ő szerettette meg a matematikát, és mutatta meg sokuknak, milyen szép is ez a tudományág. Egykori növendékei közül sokuk pedagógiai pályaválasztásában Ági néni iránymutatása játszott szerepet. Nagy része volt a matematika szakosított tantervű osztályok szervezésében, kialakításában, majd az eredmények növelésében. Hosszú ideig vezette a matematika munkaközösséget. Igazi szakmai műhelyt hozott létre. 
Kollégái elismerték szakmai tudását, példaképként és mérceként tekintettek rá. Szerették jókedvű, kiegyensúlyozott egyéniségét, humorát. 

Díjak, kitüntetések

1972 – Beke Manó Emlékdíj (Bolyai János Matematika Társulat)
1996 – Dunaújváros Érdemes Pedagógusa Díj
2012 – Dunaújváros Díszpolgára

Az nem lehet kérdés, hogy Baky Ágnes halálával egy legenda távozott a Münnich/Széchenyi gimnázium kötelékéből – az alábbiakban volt tanítványai, növendékei Ági nénihez fűződő emlékeiből tallózunk. Tudva és hirdetve, hogy mindenki addig él, amíg az emléke él...

Úr Ferencné: Búcsúzom Ági nénitől, volt osztályfőnökünktől. Nyugodjon békében!
Iván Tamás: Nagyon sokunknak ő mutatta meg, milyen szép a matematika. Nyugodjon békében, Ági néni!
Fülöp Ilona: A legjobb tanár és EMBER volt! Nyugodjon békében!
Szücsné Harkó Enikő: A legnagyobb tisztelettel, szeretettel adózom emlékének. Példakép és mérce.
Belovai Gergő: Nyugodjék békében... a tanítványai teszik halhatatlan hősökké a tanárokat!
Iván László:  Az egyik EMBER, aki miatt tanár lettem! Amikor már Budapesten tanítottam, az egyik órámat szakfelügyelő látogatta. Az óra végeztével megkérdezte tőlem:
– Mondja kolléga úr, nem a Baky Ági tanította magát véletlenül?
Mire én megdöbbenve:
 – Igen, és az osztályfőnököm is volt. Miből találta ki?
– Ő ugyanezt a szép, és ritkán használt bizonyítást alkalmazta az addíciós tétel bizonyítására! Ja, meg a stílusa is olyan, mint az Ágié!
Most már Ági néni odafenn van, sok kedves egykori Tanárom és Kollégám között. A Nagy Égi Tantestületben csinálja tovább azt, ami az élete és szenvedélye volt...
Kegyesné S. Ibolya: Nagyon szerettük, ahogy tanított , a humorát... Nyugodjék békében.
Győri-Hevesi Vica: Miatta tudjuk a matematikát, egy félelmetesen jó tanár volt. Nagyon szerettük. Emlékét megőrizzük magunkban. Hiányozni fog! Nyugodjon békében...
Cseh Tünde: Oly sok év után pont a múlt héten emlegettük Őt! A jó lelkek csillagként élnek tovább.

Mit tehetnék hozzá mindehhez én, aki egészen icicpici gyerekként megismerhettem sugárzó személyiségét, sajátos humorát, örök derűjét a Münnich tanárijában? Nyugodjon békében, Ági néni!

Baky Ágnest Dunaújváros MJV Önkormányzata saját halottjának tekinti, temetése 2020. február 14-én, pénteken, 14.30-kor lesz a Dunaújvárosi Temetőben.

(Illusztrációk: Széchenyi gimnázium)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.