Dunaújváros Hetilap

"A jó lelkek csillagként élnek tovább"

Öcaline - 2020. január 30. 19:29

Dunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Baky Ágnes: városunk díszpolgára életének 81. évében, január 28-án távozott az élők sorából. 

Baky Ágnes (1939-2020) elhivatott oktató-nevelő munkát végzett egész életében. Édesanyja és testvére is pedagógusként dolgozott Dunaújvárosban. 
Mindenki "Ági nénije" a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karának matematika-ábrázoló geometria szakán szerzett diplomát 1962-ben. Egyetemi tanulmányainak befejezésétől 2006 nyaráig tanított a Széchenyi István Gimnáziumban, illetve annak jogelődjeiben. 1965-ben az akkor induló matematika-fizika tagozatos osztály osztályfőnöke lett. Feladatát nagy ambícióval, rendkívüli lelkesedéssel végezte. Szerette, tisztelte tanítványait, velük szemben igényes, következetes volt. Nyugdíjba vonulásáig – az utolsó néhány évtől eltekintve – folyamatosan osztályfőnök volt, saját idejét nem kímélve foglalkozott osztálya tanulóival, egyéni gondjaikkal.
A város sok-sok intézményénél, gazdálkodó egységénél dolgoznak azok a mérnökök, közgazdászok, tanárok, akikkel annak idején ő szerettette meg a matematikát, és mutatta meg sokuknak, milyen szép is ez a tudományág. Egykori növendékei közül sokuk pedagógiai pályaválasztásában Ági néni iránymutatása játszott szerepet. Nagy része volt a matematika szakosított tantervű osztályok szervezésében, kialakításában, majd az eredmények növelésében. Hosszú ideig vezette a matematika munkaközösséget. Igazi szakmai műhelyt hozott létre. 
Kollégái elismerték szakmai tudását, példaképként és mérceként tekintettek rá. Szerették jókedvű, kiegyensúlyozott egyéniségét, humorát. 

Díjak, kitüntetések

1972 – Beke Manó Emlékdíj (Bolyai János Matematika Társulat)
1996 – Dunaújváros Érdemes Pedagógusa Díj
2012 – Dunaújváros Díszpolgára

Az nem lehet kérdés, hogy Baky Ágnes halálával egy legenda távozott a Münnich/Széchenyi gimnázium kötelékéből – az alábbiakban volt tanítványai, növendékei Ági nénihez fűződő emlékeiből tallózunk. Tudva és hirdetve, hogy mindenki addig él, amíg az emléke él...

Úr Ferencné: Búcsúzom Ági nénitől, volt osztályfőnökünktől. Nyugodjon békében!
Iván Tamás: Nagyon sokunknak ő mutatta meg, milyen szép a matematika. Nyugodjon békében, Ági néni!
Fülöp Ilona: A legjobb tanár és EMBER volt! Nyugodjon békében!
Szücsné Harkó Enikő: A legnagyobb tisztelettel, szeretettel adózom emlékének. Példakép és mérce.
Belovai Gergő: Nyugodjék békében... a tanítványai teszik halhatatlan hősökké a tanárokat!
Iván László:  Az egyik EMBER, aki miatt tanár lettem! Amikor már Budapesten tanítottam, az egyik órámat szakfelügyelő látogatta. Az óra végeztével megkérdezte tőlem:
– Mondja kolléga úr, nem a Baky Ági tanította magát véletlenül?
Mire én megdöbbenve:
 – Igen, és az osztályfőnököm is volt. Miből találta ki?
– Ő ugyanezt a szép, és ritkán használt bizonyítást alkalmazta az addíciós tétel bizonyítására! Ja, meg a stílusa is olyan, mint az Ágié!
Most már Ági néni odafenn van, sok kedves egykori Tanárom és Kollégám között. A Nagy Égi Tantestületben csinálja tovább azt, ami az élete és szenvedélye volt...
Kegyesné S. Ibolya: Nagyon szerettük, ahogy tanított , a humorát... Nyugodjék békében.
Győri-Hevesi Vica: Miatta tudjuk a matematikát, egy félelmetesen jó tanár volt. Nagyon szerettük. Emlékét megőrizzük magunkban. Hiányozni fog! Nyugodjon békében...
Cseh Tünde: Oly sok év után pont a múlt héten emlegettük Őt! A jó lelkek csillagként élnek tovább.

Mit tehetnék hozzá mindehhez én, aki egészen icicpici gyerekként megismerhettem sugárzó személyiségét, sajátos humorát, örök derűjét a Münnich tanárijában? Nyugodjon békében, Ági néni!

Baky Ágnest Dunaújváros MJV Önkormányzata saját halottjának tekinti, temetése 2020. február 14-én, pénteken, 14.30-kor lesz a Dunaújvárosi Temetőben.

(Illusztrációk: Széchenyi gimnázium)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.