Időjárás: szürke, ködös, deres, fagyos hetünk lesz

Öcaline - 2020. január 13. 10:45

A ma reggeli hószitálás után is marad a szürke, ködös, fagyos időszak térségünkben a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. Egészen péntekig ez a helyzetkép lesz jellemző – a hét végén picit derültebb időre számíthatunk.

"Szürkeség..." – ezzel a sommás megállapítással vezette be hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szerkesztője. A télies reggel után ma egész nap borult, párás, néhol tartósan ködös időre számíthatunk. Egész napra jellemző, hogy hószitálásra, később ónos szitálásra számíthatunk – zúzmara is bárhol kialakulhat. Gyenge marad a délkeleti szél, a reggeli -2 fok után nap közben is csak 1-2 fokot mérhetünk. Autósok, figyelem, az egész hétre vonatkozó figyelmeztetés, hogy rossz látási viszonyok, és néhol síkos útszakaszok lehetnek!
A folytatás is hasonló mutatókat ígér: a friss modellek szerint kedden csak nyugaton bukkanhat elő rövid időre a nap, a középső tájakon és keleten marad a ködfelhős, párás időjárás. Szitálás, ónos szitálás újra előfordulhat – a hőmérsékleti értékek tekintetében elég nagy szórás várható, hiszen -2 és 5 fok közötti értékeket mérhetünk délután.
Egy kaptafára készül a következő napok helyzetképe időjárási szempontból – szerdától egészen péntekig erősen felhős, párás, továbbra is több területen tartósan ködös időre lesz kilátás. Rövid napos időszakokra az ország déli, délkeleti vidékein lesz esély, másutt marad a szürke, zúzmarás, szitálásos idő – reggelente országszerte gyenge fagy valószínű, míg délutánonként -1 és 6 fok közötti értékekkel számolhatunk.
A hét vége pici változást ígér a középtávú előrejelzések specialistája szerint: szombaton megélénkül a szél, és vasárnapra véget érhet a szürkeség – egyre több helyen számíthatunk némi napsütésre. Banánérlelő meleg ezzel együtt nem várható: a fagyos reggelek után nap közben is csak 3-4 fokos csúcsokkal számolhatunk.

Hadd fogalmazzak nagyon finoman: időjárási szempontból nem ez ígérkezik az év legszebb hetének!

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)