Dunaújváros Hetilap

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd) 10:27 - Öcaline

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.

Az előzetes tervek szerint 42 tétel szerepel a közgyűlés idei első nyílt ülésének napirendjében – az ülésre Városháza "C" szárnyának közgyűlési termében kerül sor január 23-án, csütörtökön délelőtt 9 órától. A szokásos üléskezdő tájékoztató és javaslat (a két ülés közötti időszakban történt munkáról, illetve a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról) után szervezeti szintű döntések várhatók: a képviselők módosíthatják az SZMSZ-t, és több soron tárgyalnak a megyei kormányhivatal törvényességi felhívásairól is. Javaslat születhet a Városházán foglalkoztatott közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők jogviszonyát szabályozó rendelet módosításáról, emellett megerősíthetik az október 31-én, november 21-én és december 5-én hozott határozatit is a képviselők. Döntés születhet a városi, valamint a helyi nemzetiségi önkormányzatok között fennálló együttműködési megállapodás módosításáról, majd az ukrán önkormányzatot érintő kérelmekről is határozhatnak. 
Önkormámyzati színtér után intézményi kérdések is terítékre kerülnek a csütörtöki ülésen: javaslat születhet a Dunaújvárosi Egyetem beszámolójának elfogadására, a gyermekek átmeneti otthona kötelező önkormányzati feladat ellátására kötött feladatellátási szolgáltatási szerződés módosítására, valamint az Oktatási Hivatal, a Dunaújvárosi Óvoda, valamint az önkormányzat közötti együttműködési megállapodás elfogadására.
A város mindennapi működését, belakhatóságát is érintő tételek is szerepelnek a közgyűlési napirendben: ha minden jól megy, áttörés következhet a forgalomirányító berendezések összehangolása terén – legalábbis remélem, ezt is érinti a város területén lévő forgalomirányító berendezések üzemeltetési munkáinak ellátására vonatkozó javaslat –, és a partvédelmi rendszer támogatásáról is dönthetnek a képviselők. E körbe tartozik az Alkotás utcai rendelő felújítását célzó, illetve a város közterületi fasorainak növényvédelmi munkáira vonatkozó javaslat is. Döntés születhet csütörtökön egy múzeumi EU-s pályázat kérdéséről, és módosíthatják a város Intergrált Területi Programját is. 

Szintén fontos tétel lehet a napirendben a nagyvárosias beépítésű területek parkoló elhelyezésével foglalkozó településrendezési eszközeinek módosítását célzó döntés – aki próbált már bármelyik hétköznap autóval elugrani egy csomagért a Dózsa György úti postára, sejti, mire utalok –, majd többek között a Fejér Megyei Területfejlesztési Konzultációs Fórum működési költségeinek elfogadásáról, a Fabó Éva Sportuszoda próbaüzemre történő felkészítése miatt felmerülő költségek finanszírozásáról és a komplexum üzemeltetéséről is dönthetnek a képviselők. A csütörtöki napirend egyik legérzékenyebb tétele lehet a DKKA Nonprofit Kft. szakértői átvilágításával, valamint a  DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft.-ben felügyelőbizottsági tag visszahívását, új felügyelőbizottsági tag megválasztását célzó javaslat. Dönthetnek a képviselők a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője visszahívásáról, illetve új ügyvezető megválasztásáról is, és javaslat születhet az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok gazdálkodásáról, vagyoni helyzetéről, illetve az üzleti tervek időarányos teljesítéséről történő adatszolgáltatási és beszámolási kötelezettség teljesítési követelményeinek elfogadásáról is – ez utóbbi tétel az intézményi, illetve társaság szintű átláthatóság megteremtését célozza. Szintén zsebbevágó kérdés, hogy elfogadhatják az UNISZOL Létesítménygazdálkodási Zrt.-vel a dunaújvárosi Jégcsarnok és a dunaújvárosi sportingatlanok üzemeltetésre, illetve a Dunaújvárosi Élményfürdő üzemeltetése és hasznosítása szolgáltatási koncesszió keretében létrejött koncessziós szerződés további jogi sorsával összefüggő jogi feladatok, valamint egyéb jogi feladatok ellátására vonatkozó javaslatot. Még tovább megy a közgyűlés egy másik területen: egy ügyvédi irodát a büntetőjogi felelősség megállapításával, valamint az Energo-Hőterm Beruházó és Működtető Kft. gazdálkodása során tapasztalt, a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekményekkel összefüggő egyes jogi feladatok ellátásárával bízna meg a testület.
Javaslat születhet az Északi Ipari Parkban található ingatlanok hasznosítására, elfogadhatják a lőtér üzemeltetésére vonatkozó pályázati felhívást, illetve dönthetnek az ELENA projekt önrészéről is a közgyűlésen. Döntés születhet az építésügyi hatósági feladatok átadásáról, módosíthatják az idei munkatervet, és a polgármesteri hivatal tavalyi munkáját összegző beszámoló is szerepel a csütörtöki napirendben.
Végül, de közel sem utolsósorban javaslat születhet a február 16-án esedékes időközi egyéni országgyűlési képviselő-választás lebonyolításában szerepet vállaló dunaújvárosi szavazatszámláló bizottságok póttagjainak megválasztására is.

(Fotó: DO-archív - Miklán Klaudia képei)
 

A rovat további hírei: Közélet

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

2020. április 02. (csütörtök)

Sokszoros nyomás nehezedik a kereskedelmi dolgozók vállára a nehéz napokban, helytállásukért pedig mindannyian hálásak lehetünk, hangsúlyozta az INTERSPAR áruházban tett látogatásán Pintér Tamás. 

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

2020. április 01. (szerda)

Sikerrel startolt a támogató program, mintegy 20 segítő indult ma el a Városházáról, hogy segítséget nyújtson a 70 év feletti dunaújvárosiaknak a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban.  Cserébe kérik: maradjanak otthon!

Új géppel kátyúznak a város útjain

Új géppel kátyúznak a város útjain

2020. április 01. (szerda)

A járványhelyzet különleges intézkedéseket követel, az élet azonban nem állt meg: a kátyúzás új módjáról – és új gépéről – tudósított a város hivatalos honlapja. 

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

2020. március 31. (kedd)

Új információs oldalt indított a Magyar Vöröskereszt, és a járványveszély időszakában is várja a véradókat  a dunaújvárosi területi szervezet. Összeállításunk az aktuális donortoborzó mellett a legfontosabb tudnivalókra fókuszál.

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

2020. március 30. (hétfő)

Naponta fertőtlenítik a város köztereinek forgalmasabb pontjait a DVG munkatársai, adta hírül a város hivatalos weboldala. A hír mellé egy figyelmeztetés társul!
 

Rendkívüli intézkedéscsomag a 70 éven felüliek önkormányzati ellátásáról

Rendkívüli intézkedéscsomag a 70 éven felüliek önkormányzati ellátásáról

2020. március 28. (szombat)

Bevásárlás és gyógyszerkiváltás terén is segíti az önkormányzat a 70 éven feletti városlakókat. A friss rendelkezések hétfőtől érvényesek – máris itt minden fontos tétel!

Korlátozott ügyfélfogadás a Járási Hivatalban

Korlátozott ügyfélfogadás a Járási Hivatalban

2020. március 28. (szombat)

A járványügyi helyzetre való tekintettel a Foglalkoztatási Osztály is korlátozza ügyfélfogadását, így ügyintézésre elektronikusan vagy postai úton, személyesen pedig csak és kizárólag telefonon, előzetesen egyeztetett, és lefoglalt időpontban van lehetőség.