Szülői Hang: vegyék komolyan az iskolaérettséget!

Öcaline - 2020. január 22. 15:43

A dunaújvárosi családokat is érintő fontos változás a közoktatási rendszerben, hogy idén már csak azok a gyermekek maradhatnak hat éves koruk után az óvodában, akiknek szülei kérvényt nyújtanak be az Oktatási Hivatalhoz, és akiknek a hivatal megadja az engedélyt. Vészesen közeleg a határidő, figyelmeztet minden érintett családot a Szülői Hang Közösség.

Összeállításukból kiderül, hogy már csak néhány nap van a kérvényezés határidejéig, és hatalmas probléma, hogy az információ nem jutott el megfelelően a szülőkhöz. Fennáll a veszély, hogy sok érintett szülő  – különösen a kevésbé iskolázottak, a hátrányos helyzetben lévők körében – nem adja be a kérvényt január 31-ig. A következmények beláthatatlanok, hiszen nemcsak egy-egy iskolaéretlen, de a padba kényszerülő kisdiák kerül nehéz helyzetbe, de borítékolható, hogy az osztályközösségek, és így közvetve az egész magyar oktatási rendszer is megsínylik a mulasztást. 
Ugyanakkor elszomorító, hogy a Szülői Hang Közösség országos felmérése szerint a szülők alig fele kapott az óvodákban megfelelő tájékoztatást az eljárásról, magyarázta érdeklődésünkre Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivője:
– Sajnos sok szülő úgy értette a törvényt, hogy hat évesen iskolába kell menni és kész – eszükbe sem jut, hogy megpróbálhatnák elérni az óvodában maradást. Ebben a kritikus – és már csak az időtényező miatt is fenyegető – helyzetben fontos lenne, hogy az érintett szülőkhöz jusson el, miért kell komolyan venni az iskolaérettséget, és hogyan működik az OH kérvényezés. Az éretlenül iskolába kerülő gyerek egész életére sérülhet, de rosszul járnak a többiek is: az idő előtt iskolába kényszerített gyerekek lekötik a tanár energiáit, az iskoláknak általában nincsenek lehetőségeik a megfelelően differenciált oktatásra, így romlik az oktatás minősége az összes évfolyamon évről évre.
A Szülői Hang Közösség a nyilvánosság erejében is bízva kíván segíteni az iskolaéretlen gyerekeknek, és persze a majdani nebulókat nevelő hozzátartozóknak is. Online elérhető segédletet állítottak össze, támogatják az érintettek aktivitását a nagy közösségi felületeken, de közérthető videó-üzenetet és infografikát is összeállítottak a témában. Fontosnak érzik, hogy az oktatási rendszer minden szereplője – óvodapedagógusok és tanárok, intézményvezetők és közoktatási szakemberek – – fogjon össze, együtt hívják fel együtt az érintett családok figyelmét a legfontosabb tényezőre: igenis van lehetőség arra, hogy az iskolaéretlen gyerekek az óvodákban maradjanak!

Mutatom a fentebb említett online tartalmak elérhetőségeit!

A Szülői Hang segédlete a kérvények beadásához (katt) >> 

Kötelező Beiskolázás facebook-csoport (katt) >>

Szülői Hang – tájékoztató videó (katt) >>

(Fotó: Szülői Hang Közösség)

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.