Vöröskereszt: nyitnak a fiatal véradók felé

Öcaline - 2020. január 29. 16:07

A jelen elszomorító, de egyúttal sok-sok lehetőséget is rejt magában: akciókkal és kampánnyal igyekszik megnyerni a jövő reménységeit a véradás nemes ügyének a Magyar Vöröskereszt területi szervezete.

Évre év visszatérő „szívfájdalom”, hogy a lehetőségekhez képes nagyon csekély a fiatal véradók aránya – az országos trendeket követve sajnos szeretett városunkban is, nyilatkozta kérdésünkre egy valóban életbevágó problémát taglalva Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi területi szervezetének vezetője:
– A tavalyi statisztikákat összesítve sajnos újból szembesültünk azzal, hogy bár a területi szervezet eredményei összességében nagyon jók, a merítésből ugyanakkor nagy fájdalmunkra hiányoznak a fiatal generációk. Hadd említsek néhány elszomorító adatot: miközben a dunaújvárosi középiskolások közül egészen pontosan 800 diák múlt el 18 éves, vagyis elvben ennyi a potenciális véradók száma, közülük mindössze 106 fő adott vért tavaly ősszel.  Vannak remekül teljesítő intézmények – a Széchenyi gimnázium a közel 30 százalékos aránya példásnak mondható –, de sajnos akad olyan iskola, ahol ez a mutató nem éri el a 7 százalékot. A feladat tehát adott: akciókkal, kampánnyal szeretnénk növelni a diákok, fiatalok aktivitását.
Feth Katalin kérdésemre megerősítette: mindenképpen szeretnék erősíteni a fiatalok jelenlétét a városi nagyrendezvényeken, és olyan terveket is dédelgetnek, amelyek a korábbinál jobban megmozgatják a következő  évtizedek életmentőit. Mint a területi vezető elárulta, játékokkal, pályázatokkal szeretnének minél több fiatal megnyerni a véradás ügyének – a téren jelenleg is tart egy egész évre szóló mozgósítási terv kidolgozása. Feth Katalin kérdésünkre kiemelte: bíznak az önkormányzat támogatásában, de új támogatók, partnerek bevonását, valamint a nyilvánosság erejének latba vetését is tervezik.   

Egy remek példával máris szolgálhatunk a nemes versengésre:  a területi szervezet ugyanis 2017 óta minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel szervez megméretést az intézmények számára – ekkor szállhatnak ringbe a középiskolás tanulók a Diákvér program keretén belül. A véradás ügyét játékos momentumokkal körített – kis kupa mellett tortával díjazott, jó hangulatú eredményhirdetéssel koronázott – erőpróba a Széchenyi gimnázium hegemóniájával kezdődött, aztán tavaly tavasszal a Bánki diákjai letaszították őket a trónról, de ősszel már visszavette a vezetést a gimisek gárdája. Feth Katalin kiemelte: ha a többi középiskola is hasonló aktivitással kapcsolódna a viadalba, akkor nemcsak az ifjú életmentők száma gyarapodna, de egyúttal megteremtenék a jövő véradóinak bázisát is.

Lássuk mindezek után a jövő hónap lehetséges alkalmait – itt a friss donortoborzó a februári nyílt véradások listájával!

Február  4., kedd 8-10  óra – Vérellátó (Vasmű út. 10.)
Február  6., csütörtök 15-17 óra – Mezőfalva, Művelődési ház (Kinizsi u. 38.)
Február 11., kedd 14-17 óra – Vállalkozók Háza (Latinovits u. 10.)
Február 12., szerda 14-17 óra – Adony, Szoc. Központ (Kossuth u. 9.)
Február 18., kedd 11-14 óra – Kereskedelmi Középiskola (Kossuth u. 10/a.)
Február 20., csütörtök 14-17 óra – Perkáta, Orvosi Rendelő (Dózsa Gy. u. 10-12.)
Február 25., kedd 8-10 óra –  Vérellátó (Vasmű út 10.)

A jelszó a régi – minden generációnak: "Adj vért és ments meg három életet!"

(Archív fotók: Magyar Vöröskereszt Dunaújváros területi szervezete)

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)