Dunaújváros Hetilap

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

Öcaline - 2020. február 13. 18:41

Néma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.

Baky Ágnes gimnáziumi tanár, dr. Gózony Margit vasdiplomás gyermekorvos, valamint Csizmadia Márta népművelő elhunyta miatt egy perces néma felállással kezdődött a közgyűlés. A gyász percei után ünnepi pillanatok következtek, hiszen a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával folytatódott a nyílt ülés. Az elismerést posztumusz Lencsés József, a Polgármesteri Hivatal ifjúsági és sportosztályának egykori vezetője érdemelte, valamint Pász Péter, a Dunaferr SE kajak-kenu és Sárkányhajó Szakosztályának vezetője vehette át Pintér Tamás polgármestertől. A díjazottak példás pályáját Motyovszki Mátyás bizottsági elnök méltatta a díjátadót követő pohárköszöntőn (a díjazottak pályaképét külön anyagunkban közöljük). 
A napirendekre térve kisült, hogy a Fidesz listás képviselői ezúttal a „néma levente” üzemmódot választották (az egész napirend alatt egyetlen kérdést tett föl Szepesi Attila képviselő), így meglepően gyorsan legurult a polgármesteri hivatalnak a közgyűlés két ülése közötti időszakban végzett munkájáról, a fontosabb eseményekről és az átruházott hatáskörben hozott polgármesteri határozatokról szóló tájékoztató. Pintér Tamás az új városvezetés első 100 napjáról, az MTV City Rocks városunkba csábításáról, valamint a sportcsarnok felújítását célzó EMMI-s tárgyalásokról, továbbá – a keddi közmeghallgatás kapcsán – a szociális bérlakások rendszerének felülvizsgálatát célzó intézkedési tervről is említést tett, majd méltatta az ISD Dunaferr menedzsmentje és a szakszervezetek közötti megállapodás létrejöttét. Mint kiemelte, térségünkben mindenki számára lényeges a cégcsoport biztonságos működése, és fontos tényező, hogy a tervezett kétlépcsős bérfejlesztés mellett a vasmű vezetése visszavonta a korábbi, 350 fős létszámleépítés tervét.
A napirend vitathatatlanul legfontosabb tételei a város költségvetésével kapcsolatos javaslatok, határozatok és rendeletek voltak – a főszámokat a polgármester ismertette. Mint kiderült, a közgyűlés a költségvetési kiadások főösszegét 36 milliárd 218 millió 574 ezer forintban állapította meg, a költségvetési bevétel főösszege 18 milliárd 756 millió 920 ezer forintra rúg. A különbözetet jobbára belső finanszírozási forrásból,  valamint államkötvény-visszaváltás révén, továbbá 588 milliós felhalmozási célú, valamint 1 milliárdos működési célú finanszírozási forrás igénybevételével rendezik. A város mindennapi működését is alapjaiban befolyásoló téma kapcsán Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester kifejtette: a realitások talaján álló büdzsé született, amely egyfelől nem tartalmaz adóemelést, másrészt több alapvető ígéretet is teljesít. Így 100 millió forintot fordíthat a város a közvilágítás problémáinak megoldására, további 50 millió jut korszerű takarítógépek vásárlására a tiszta Dunaújvárosért. „Feszes, de nem megszorító költségvetés született, amelynek legnagyobb erénye, hogy egy fillér adóemelés nélkül takarítjuk el az előző városvezetéstől örökül kapott nehézségeket” – hangsúlyozta Szabó Zsolt.
A legfajsúlyosabb döntések után többek között a temetői szolgáltatók közötti esélyegyenlőséget célzó javaslatról döntött  a testület, emellett elfogadták több kulturális intézmény beszámolóját, valamint éves munkatervét is. Javaslat született a Bartók állami és önkormányzati közös működtetésére irányuló kérelem benyújtásáról, és a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetőjének újbóli megbízását is kezdeményezték. Személyi kérdésekről is döntött a közgyűlés: a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat igazgatója Gergő Egmont helyett Duka László, a DVG Zrt. műszaki igazgatója lett, az Innopark Nonprofit  Kft. ügyvezetőjévé Huszti Zsoltot választották, míg a Kft. felügyelőbizottságába Huszti Zsolt helyére Motyovszki Mátyás került.
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.