Bánki 50: színes és gazdag az ünnepi kínálat

Öcaline - 2020. február 25. 10:56

Több eseménnyel ünnepli alapítása fél évszázados jubileumát a Bánki középiskola. A születésnapi kínálat heti menüje ünnepi bizonyítványátadással kezdődött, csütörtökön könyvbemutató, pénteken projektnap kényezteti a bánkisokat. Boldog születésnapot!

Az egész tanévet az alapítás 50. évfordulójára történő emlékezésnek szenteli a DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma – a dunaújvárosi közoktatás egyik alapintézményének számító középiskola ünnepi programok egész sorával készül a jubileumra. 
A heti menüben egy ünnepi bizonyítványátadás volt az első alkalom – a megváltozott képzési struktúra miatt ugyan lassan a végéhez közeledik a 2017 januárjában kezdett Tehergépkocsi-vezető és Autóbuszvezető OKJ-s képzés, de a közelmúltban immár a kilencedik vizsgát szervezte meg a Bánki, áll a honlapunkhoz eljuttatott tájékoztatóban. A hétfőn délután tartott bizonyítvány-átadást az tette különlegessé, hogy Péli András, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese is sikeresen megszerezte az Autóbuszvezetői OKJ-s szakmáját. A Bánkiban rendezett ünnepségen a sikeres OKJ-vizsgát tett felnőttek vehették át a végzettséget igazoló bizonyítványt Pocsainé Varga Veronikától, a szakképzési centrum főigazgatójától, aki külön is gratulált kollégájának a kitartáshoz és a sikeres vizsgához.
A folytatás is izgalmasnak ígérkezik, hiszen az ünnepi szakmai rendezvény után már a jubileumra fókuszál a Bánki ünnepi kínálata: Teadélutánnak álcázott könyvbemutatóra várják a jubileumi sorozat keretében a vendégeket  az iskola hátsó aulájában február 27-én, csütörtökön délután. Az esemény vendégeként 14 órától Horváth Béla, az iskola nyugállományú történelemtanára mutatja be A 6. huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban című könyvét. És még egy érdekes „iskolatörténeti” adalék: a legendás alakulat kalandos történetét  összegző monográfia születéséről a szerzővel Gyöngyössy Csaba, a Bánki volt igazgatója beszélget.

Végül, de közel sem utolsósorban: az egész 50 éves évfordulós kínálat egyik kiemelkedő eseményének szánják a szervezők azt a projektnapot, amely során február 28-án, pénteken egy tudományos, történelmi és intézménytörténeti vetélkedő keretében elevenítik föl az iskola névadója,  Bánki Donát életét és munkásságát, valamint a Bánki iskola fél évszázados történetét a középiskola diákjai. A szervezők ígérete szerint a diákok délelőtt 9.30 órától csapatokat alkotva haladnak a forgószínpadszerűen változó állomások között az iskolában, hogy aztán délutánra kiderüljön, melyik alakulat készült föl legjobban a alapító és az iskola történetéből.

Boldog születésnapot, Bánki!

(Fotó: Miklán Klaudia; az archív kép természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.