Dunaújváros Hetilap

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (1.)

Öcaline - 2020. február 5. 16:21

Külön sorozatot kezdünk a magyar egészségügy egyik legvitatottabb eleme, a hálapénz egyszerre neuralgikus és roppant aktuális témájáról. Sorozatnyitónkban az alapfogalmak tisztázásán túl a Magyar Orvosi Kamara új, az eddigiekhez mérten radikális változást ígérő álláspontját mutatjuk be – a folytatásban természetesen szűkebb pátriánk állapotrajzát is igyekszünk vázolni. Vágjunk is bele, mint az egyszeri sebész!

A fogalmi tisztázás egyik eleme, hogy rögzítsük: hálapénznek számít minden plusz juttatás, amit a beteg (vagy hozzátartozója) az ellátásért cserébe a TB-támogatáson felül ad a gyógyításában szereplőknek. Kicsit becézgetve a jatt egyik formája, ugyanakkor sokan az egészségügy szereplői közül is egyszerre tartják méltatlannak és a szakmai tevékenységgel összeegyeztethetetlennek a plusz juttatások ezen formáját. Egy kis ellenállás-történelem: az első akciókat még 2016 tavaszán kezdte az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, majd fontos szerepet vállalt a Magyar Rezidens Szövetség és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete is abban, hogy a téma a szférán belül meghatározó legyen. Egy tavalyi interjúban az Újratervezés csoport egyik alapító tagja, Máté-Horváth Nóra aneszteziológus foglalta össze legpontosabban a hálapénzzel kapcsolatos alapvető problémát – íme: „A hálapénz  (...) miatt a betegbiztonság sérül. Amíg ugyanis soron kívül megoperálnak valakit, addig egy másik, sürgető műtét hátrébb sorolódik. Van egyfajta kognitív disszonancia a társadalomban: nem hajlandó belátni, hogy amit a saját biztonságáért próbál adni, azzal épp a saját biztonságát ássa alá. Mindez a betegek, az őket ellátók és a társadalom érdekeit sem szolgálja.”
Az alulról építkező kezdeményezések (lásd keretes írásunkat) után a valódi áttörést a vezetőváltáson átesett Magyar Orvosi Kamara (MOK) nemrégiben tett javaslata hozta. A szféra legfontosabb szakmai szervezete két terület összekapcsolását szorgalmazza:  egyfelől rendezné az egészségügyi béreket, ugyanakkor a szó legszorosabb értelmében kriminalizálná – de facto büntethetővé tenné – a hálapénz gyakorlatát. A kamarai érvelés is egyértelmű: álláspontjuk szerint a paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Az érintettek körében nagy visszhangra talált Kincses Gyula nyilatkozata – a MOK elnöke a Világgazdaság hasábjain ismertette a korábbiakhoz mérten jelentős áttörést ígérő kamarai álláspontot: „... hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, nem jó és hihetetlen torzításokat, illetve károkat okoz. Ebből a legkisebb, hogy adómentes, feketejövedelemként jelenik meg az orvosok zsebében, és hogy a lakosságnak is óriási anyagi teher. Viszont az is látszik, hogy az ellátórendszer szerkezetére gyakorolt hatása is jelentős, például a várólistákra is kihat.”
A kamara elnöke szerint tisztességes viszonyok között is megteremthető hálapénzmentes egészségügyi ellátás – ugyanakkor azt is hozzátette, hogy mindez elképzelhetetlen orvosi és szakdolgozói béremelés nélkül.

Hogy sikerül, sikerülhet-e, az természetesen a jövő zenéje.

Itt a példa – így is lehet!

Nem leszek hipokrita, sem igazságosztó, viszont mutatok egy gyönyörű példát – ez a plakát fogadja a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Gyermektraumatológiai osztályára érkező betegeket és hozzátartozóikat. 

A plakáton megörökített képlet egyszerre világos és példás. A gyógyításban főszerepet vállaló  szakemberek elsőül is  éppen azt nyomatékosítják, hogy kivétel nélkül tudásuk legjavát nyújtják a fizetésükért, de szakmai tevékenységükért nem kérnek, nem is fogadnak el hálapénzt. Munkájukért ők közvetlenül csak szóban elrebegett vagy írásban megfogalmazott hálás köszönetet remélnek azoktól, akiket gyermekük/unokájuk/rokonuk betegsége, sérülése így vagy úgy, de egészen biztosan megviselt. Ámde hagynak még egy – közvetett – menekülőpályát mindazoknak, akik úgy érzik, forintosítanák a hálát. Ellenőrzött formában adakozhatnak; ott a közhasznú alapítvány, oda lehet utalni, számlaszám, követhető pénzút, semmi humbug, köszönik szépen. Mellékszál, de fontos mellékszál: a szervezet nevében is ott az egész történet lényeges momentuma. Minden Baleseti Sérült  Gyermekért. Nincs kivétel.
Íme, egy követhető példa. És egy ékes-fényes bizonyíték: így is lehet!

(Folytatjuk)

(Képeink természetesen illusztrációk)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.