Időjárás: veszélyes szélvihar térségünkben

Öcaline - 2020. február 10. 9:33

Mozgalmas hetünk lesz a DO időjárási szakértőjének friss porgnózisa szerint – megérkezett térségünkbe a viharos szél. Egész héten erős légmozgásra, változékony időre készülhetünk, viszonylag magas hőmérsékleti értékekkel.

"Itt a szélvihar!" – figyelmeztetett szokásos hétindító prognózisában Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szerkesztője. A mai nap már az erős légmozgás jegyében telik: erősen felhős idő lesz, többfelé esővel, helyenként záporral, főleg a Dunántúlon egy-egy durvább zivatar is kitörhet. Nagy területen lesz viharos az északnyugati szél, a Dunántúlon 100 km/h-s széllökésekre is készülni kell! Ezzel együtt továbbra is tavaszias, 9-15 fokos csúcsokkal számolhatunk estig, aztán hidegfront érkezik.
A közeli kilátások szintén mozgalmas napokat ígérnek: kedden délelőtt még több helyen eshet az eső, aztán az újra viharossá fokozódó szél hatására csökken a felhőzet, kisüt a nap. Érdemi változás nem lesz a hőmérsékleti értékek tekintetében, 8-10 fok közötti csúcsérték lehet.
Változékony, többnyire felhős idő lesz szerdán és csütörtökön – elszórtan eső, zápor is lehet. A szél ismét délnyugatira fordul és megélénkül, és néhány fokot gyengül a nappali felmelegedés: 5-8 fok körüli értékeket mérhetünk.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint a hét utolsó napjai ismét változást hoznak: pénteken erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és többfelé alakul ki eső, a hegyekben havas eső, havazás is. Nap közben 3-7 fok lehet. A hét végén is változékony idő lehet: szombaton jobbára gyengén felhős, több területen napsütéses idő várható – erősödő felmelegedéssel, 9-12 fokos csúcsokkal –, majd vasárnap újra megélénkül a szél, beborul az idő és több helyen várható eső, záporeső. 

Ami az egész hétre rányomja a bélyegét, azt már most tapasztalhatjuk: nagyon erős szél lesz végig, tessék kapaszkodni és – ennek külön összeállítást is szenteltünk jó előre – vigyázni az utakon!

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)
 

DSTV: az ovisok ruhatára

DSTV: az ovisok ruhatára

2024. ápr. 15.

Az öltözködés témájával folytatódik az óvodáskorúak mindennapjait bemutató sorozat. A DSTV összeállításában természetesen nem divattanácsokról hallhatunk, inkább a praktikus és kényelmi szempontok egyensúlya dominál. Hangkép.

A mezőgazdasági gépek és a féltengely

A mezőgazdasági gépek és a féltengely

2024. ápr. 14.

A mezőgazdaságban használt járművek és gépek hatalmas terhelésnek vannak kitéve a mindennapokban. Folyamatos, egész napos használat, amely során akár több tonnát is meg kell mozgatni a monstrumoknak. (X)

DSTV: az ebtelep öregjei

DSTV: az ebtelep öregjei

2024. ápr. 14.

Az Ebrendészeti Telep gazdátlan állatai közül is külön csoporttal foglalkozik a DSTV összeállítása. Azokkal a kutyákkal, amelyek életük utolsó éveikben válnak gazdátlanná – márpedig a rácsok mögötti idős kutyáknak nem sok esélyük van szerető gazdára találni. Hangkép.

DSTV: az Öntelt mackó története

DSTV: az Öntelt mackó története

2024. ápr. 13.

Ikonikus helyszín ikonikus szereplőjével foglalkozik a DSTV összeállítása. Somogyi József alkotása, az Öntelt mackó évtizedek óta a városkép fontos figurája – a szobor történetét Hodik Mónika történész, az Intercisa Múzeum munkatársa elevenítette fel. Hangkép.