Rendőrség: a szépkorúak védelmében – városunkban is!

Öcaline - 2020. február 16. 10:34

A város több pontján hívták fel a figyelmet a rendőrök a trükkös csalók "unokázós" módszerére tegnap. Nem véletlenül: az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint idős személyeket csalók próbáltak meg tévedésbe ejteni, értesült a DO.

Az akció hírét a honlapunkhoz eljuttatott összegzésben erősítette meg a megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata. Mint a szóvivői summázatban felelevenítik, az "unokázós" módszer lényege, hogy az elkövetők felhívják a kiszemelt áldozatot és elhitetik vele, hogy egy közeli hozzátartozója, gyermeke, unokája bajba került, baleset áldozata lett és életmentő műtétet kell végrehajtani rajta, illetve tartozása van vagy fogva tartják. Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy pénzt, ékszert, valamint más értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát vagy ismerős.

A rendőrség kéri, hogy a szépkorúak az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság tanácsait!

Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valóságtartalmát!
Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!

Végül, de nem utolsósorban: bármilyen gyanús tevékenység észlelése esetén, vagy ha csalók áldozattá válik, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélykérő számon!

(Fotó: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)