Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

Öcaline - 2020. február 21. 8:32

Sepultura, Cradle of Filth, Marky Ramone, The Agonist, Infected Rain – öt kegyetlenül erős fellépővel vált véglegessé a lista, rekordidő alatt betelt a naptár: nagyjából minden kész, hogy a 30 éves jubileumhoz kavalkád legyen a Rockmaraton a Szalki-szigeten július elején. Yeaaah!

„Megjöttek az utolsó nevek, teljes a program!” – örömteli bejelentéssel szolgált lapunknak Gedeon Andrea, a Rockmaraton Fesztivál kommunikációs vezetője. Ráadásul nem akármilyen névsorral bővült az egyébként is nagyon erős lista.

Mészárlás lesz

A Sepultura neve fogalom a műfaj hívei körében, ráadásul egészen friss hír a zenekar háza tájáról, hogy Andreas Kisser csapata február elején új lemezet dobott a piacra – talán minden korábbinál élesebb és agresszívabb dalokkal. A banda hívei már most fenekedhetnek – garantált a mészárlás lesz júliusban. A következő nagy név egy „majdnem jubiláló”, ráadásul a Maraotnnal csaknem egyidős alakulat: éppen jövőre lesz 30 éves a Cradle of Filth – a brit metal fogat az ígéretek szerint ezúttal is a tőle megszokott, sokkoló szettel érkezik a Szalki-szigetre.  És ha már legendák, akko itt lesz még egy: Marky Ramone a Rock&Roll Hall of Fame múzeumba is bekerült kultikus amerikai punkzenekar utolsó élő tagja – a dunaújvárosi fesztiválon zenésztársaival természetesen Ramones klasszikusokat játszik majd, már most érdemes izmozni az élő múltidézésre. Végül, de közel sem utolsósorban, az idei Maraton sem képzelhető el olyan bandák nélkül, ahol csaj áll legelöl – a frissen bejelentett névsorban két frontcsajos metal alakulat is található: az énekesváltással teljesen megújult kanadai The Agonist, és a lenyűgöző, moldáv nu metal üdvöske, az Infected Rain is bejelentkezett nyárra, hogy azt adja a dunaújvárosi közönségnek, amit az a legjobban szeret: dübörgő dallamokat!

Jubileumi kínálat!

Az utolsó bejelentésekkel rekordidő alatt, lényegében február derekára teljessé vált az idén fennállása 30. évfordulóját ünneplő, és a jubileumra minden eddiginél durvább felhozatallal készülő Rockmaraton fellépőinek névsora. Amit már most biztosan tudhatunk: 200 zenekarral, köztük több mint 30 nemzetközi fellépővel kényezteti a műfaj híveit a fesztivál a Szalki-szigeten július 6-11. között. A születésnapi összejövetel a szokásos hangulatot ígéri, a nemzetközi rockszcéna nagyágyúi mellett természetesen a magyar mezőny legjobb alakulatai is tiszteletüket teszik a színpadokon.

Képek: DO-archív

A fesztivál kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ezúttal szakítottak az elmúlt évek azon hagyományával, hogy dunaújvárosi bandák tolják a nagyszínpadon a Rockmaraton nulladik napján – az ugyanis idén az „évfordulók” jegyében rendezik. 20 banda szerepel a kínálatban, az Akela 30 éves születésnapi koncerttel vadít, Rudán Joe életmű koncertet ad, míg a Prosectura a "Sátán sátán hátán" lemez megjelenésének 25. évfordulóját ünnepli a jeles napon. A hétfői programlátogatás hetijeggyel, valamint hétköznapi bérlettel és keddi napijeggyel ingyenes, (de természetesen önállóan is kapható rá belépő).  Gedeon Andrea ugyanakkor megerősítette: ha nem is egy csokorban, pontosabban egymás után, de a szép hagyomány folytatódik azzal, hogy a dunaújvárosi bandák is rendre feltűnnek a Maraton színpadain – az összes jelentősebb helyi csapat teret és fellépési lehetőséget kap a fesztiválon.

Infóözön, drótok itt!

A jegyvásárlás összes fontos tudnivalója, a napi bontású kínálat, az Off Programok teljes listája, valamint egy raklap további hasznos infó elérhető a rockmaraton.hu oldalon, de a legfrissebb hírekért érdemes a Rockmaraton Fesztivál facebook-felületén is kalandozni.

Kezdődhet a visszaszámlálás, január, február, itt a nyár – és vele a rőzserázók ünnepe, a Rockmaraton!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!