Dunaújváros Hetilap

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

Öcaline - 2020. február 16. 20:30

Az összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi országgyűlési választást Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. Az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott – a Fidesz zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban.

Kezdjük az összegzést egy icipici visszatekintéssel: a 2018-as országgyűlési választáson a Jobbik jelöltjeként Pintér Tamás lett parlamenti képviselő, miután 20 ezer 405 vokssal (a szavazatok 43,53 százalékának behúzásával) borított a papírformán, és méretes sallert adott a Fidesz-KDNP színeiben induló dr. Galambos Dénes, aki 18 ezer 541 vokssal, azaz 39,56 százalékos szavazataránnyal lett második. A dunaújvárosi körzet eredménye nem utolsósorban a Hódmezővásárhely példája nyomán kialakított „listán a szimpatikus alakulatra, egyéniben a legesélyesebb jelöltre” elv érvényesítése nyomán alakult ki – nem mellékes tényező, hogy 2018-ban a DK, az LMP és a Momentum is indított saját jelöltet a körzetben. 
De lássuk mindezek után a mai választás fő eredményét: az elemzők korábban azt jósolták, hogy az online közvetítésünk során tapasztalt alacsony részvétel szoros versenyt eredményezhet az ellenzéki pártok támogatását élvező Kálló Gergely, valamint a Fidesz (háttér)támogatásával ringbe szállt Molnár Tibor között.

Választás online (katt) >>

Nos, ehhez képest már a Nemzeti Választási Iroda hivatalos eredményközlő oldalán megjelent első adatok az összefogás jelöltjének biztos győzelmét ígérték – a szavazatok 12 százalékos feldolgozottságánál 51,6 százalékát gyűjtötte be, a kormánypárti támogatással indult jelölt 43,1 százalékot szorgoskodott össze. Később tovább nyílt az olló, volt olyan arány (24,69 százalékos feldolgozottságnál), hogy 57,24-36,87 százalékkal állt a két aspiráns. Később is ez az aránypár állandósodott (43,21 százalékos feldolgozottságnál dettó), és ezen a ponton már sejthető volt, hogy a Fidesz immár harmadik nagy bukását könyvelheti el térségünkben a 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választás után.

A végeredményen persze még finomítottak a települési eredmények, de érdemben nem változott az állás: a Jobbik, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd jelöltje lényegében rajt-cél győzelmet aratott – jelen állás szerint (92,59 százalékos feldolgozottságnál) Kálló Gergely 10 ezer  280 szavazatot gyűjtött (58,12 százalék), a Fidesz támogatásával ringbe szállt Molnár Tibor független jelölt 6 ezer 311 voksot gyűjtött.

UPDATE

A szavazatok 98,77 százalékos feldolgozottságánál Kálló Gergely 10 ezer 897 vokssal első (56,29 százalék), Molnár Tibor 7 ezer 302 vokssal második (37,72 százalék). 

Megírom a végeredményt is – de lényegében eldőlt: az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott, míg a Fidesz 2018 és 2019 után zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban. Holnap egy jelentős elemzéssel készülök, de most irány a Városháza tér: 22 órakor közös ünneplésre várják a városlakókat! Egy szabad városban ez a minimum! :)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.