Dunaújváros Hetilap

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

Öcaline - 2020. február 16. 20:30

Az összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi országgyűlési választást Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. Az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott – a Fidesz zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban.

Kezdjük az összegzést egy icipici visszatekintéssel: a 2018-as országgyűlési választáson a Jobbik jelöltjeként Pintér Tamás lett parlamenti képviselő, miután 20 ezer 405 vokssal (a szavazatok 43,53 százalékának behúzásával) borított a papírformán, és méretes sallert adott a Fidesz-KDNP színeiben induló dr. Galambos Dénes, aki 18 ezer 541 vokssal, azaz 39,56 százalékos szavazataránnyal lett második. A dunaújvárosi körzet eredménye nem utolsósorban a Hódmezővásárhely példája nyomán kialakított „listán a szimpatikus alakulatra, egyéniben a legesélyesebb jelöltre” elv érvényesítése nyomán alakult ki – nem mellékes tényező, hogy 2018-ban a DK, az LMP és a Momentum is indított saját jelöltet a körzetben. 
De lássuk mindezek után a mai választás fő eredményét: az elemzők korábban azt jósolták, hogy az online közvetítésünk során tapasztalt alacsony részvétel szoros versenyt eredményezhet az ellenzéki pártok támogatását élvező Kálló Gergely, valamint a Fidesz (háttér)támogatásával ringbe szállt Molnár Tibor között.

Választás online (katt) >>

Nos, ehhez képest már a Nemzeti Választási Iroda hivatalos eredményközlő oldalán megjelent első adatok az összefogás jelöltjének biztos győzelmét ígérték – a szavazatok 12 százalékos feldolgozottságánál 51,6 százalékát gyűjtötte be, a kormánypárti támogatással indult jelölt 43,1 százalékot szorgoskodott össze. Később tovább nyílt az olló, volt olyan arány (24,69 százalékos feldolgozottságnál), hogy 57,24-36,87 százalékkal állt a két aspiráns. Később is ez az aránypár állandósodott (43,21 százalékos feldolgozottságnál dettó), és ezen a ponton már sejthető volt, hogy a Fidesz immár harmadik nagy bukását könyvelheti el térségünkben a 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választás után.

A végeredményen persze még finomítottak a települési eredmények, de érdemben nem változott az állás: a Jobbik, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd jelöltje lényegében rajt-cél győzelmet aratott – jelen állás szerint (92,59 százalékos feldolgozottságnál) Kálló Gergely 10 ezer  280 szavazatot gyűjtött (58,12 százalék), a Fidesz támogatásával ringbe szállt Molnár Tibor független jelölt 6 ezer 311 voksot gyűjtött.

UPDATE

A szavazatok 98,77 százalékos feldolgozottságánál Kálló Gergely 10 ezer 897 vokssal első (56,29 százalék), Molnár Tibor 7 ezer 302 vokssal második (37,72 százalék). 

Megírom a végeredményt is – de lényegében eldőlt: az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott, míg a Fidesz 2018 és 2019 után zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban. Holnap egy jelentős elemzéssel készülök, de most irány a Városháza tér: 22 órakor közös ünneplésre várják a városlakókat! Egy szabad városban ez a minimum! :)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.