Dunaújváros Hetilap

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

Öcaline - 2020. február 10. 16:58

Amint arról már beszámoltunk, hét jelölt száll ringbe az időközi országgyűlési választáson február 16-án, azaz vasárnap körzetünkben. Itt az összes fontos információ a választással kapcsolatban – és persze újra megmutatjuk, milyen sorrendben szerepelnek a jelöltek a szavazólapon!

Célegyenesbe fordulhat a kampány, közeleg a választás napja: február 16-án, azaz vasárnap hét jelölt csatázik az időközi országgyűlési választáson Pintér Tamás megüresedett helyéért Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. A városunkban és a térség településein – Adonyban, Ercsiben, Iváncsán, Kulcson, Nagyvenyimen, Perkátán, Pusztaszabolcson és Rácalmáson – zajló választás kapcsán külön összeállítással készültünk!

Tudnivalók, határidők pontról pontra

A választás egyfordulós, vasárnap reggel 6 és este 19 órától adhatják le szavazatukat a választásra jogosultak – természetesen ki-ki a számára kijelölt szavazókörben. A választásra a szavazóknak nem kell magukkal vinniük a december végéig megkapott választási értesítőt (a dokumentum megléte ugyanakkor meggyorsíthatja az ügymenetet), viszont érvényes fényképes igazolvány (ez lehet személyi, jogosítvány, illetve útlevél), valamint a lakcímkártya bemutatása kötelező. 
Az alábbiakban összekazlaztuk a referendummal összefüggő, a választókra vonatkozó határidőket. 
Mozgóurnát online (ügyfélkapus azonosítás nélkül) és levélben február 12-ig, személyesen február 14-ig lehet igényelni – meghatalmazott útján és online, de ügyfélkapus azonosítással a választás napján is igényelhető a lehetőség. Szintén lehetősége lesz a választóknak akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazásának igénylésére, továbbá a külképviseleti névjegyzékből történő törlési kérelem benyújtására. Ez esetben a határnap szintén február 12. 16 óra, azaz jövő szerda, és ugyaneddig lehet átjelentkezni másik szavazókörbe is. Érdekes ugyanakkor, hogy egészen február 14-ig, azaz péntekig lehetőség lesz az átjelentkezési kérelem benyújtásának visszavonására. 

Kormányablakok: rendkívüli nyitva tartás!

A Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az időközi országgyűlési képviselő választás hétvégéjére, egészen pontosan a választást megelőző napra, valamint a választás napjára elrendelte a választókerület illetékességi területével érintett alábbi kormányablakok rendkívüli nyitva tartását. A rendelkezés szerint február 15-én, szombaton, valamint  elrendelte a választókerület illetékességi területével érintett alábbi kormányablakok rendkívüli február 16-án, vasárnap az alábbi rendelkezések érvényesek.
1. A rendkívüli nyitvatartási rendbe a Dunaújvárosi Járási Hivatal dunaújvárosi és adonyi helyszínen lévő kormányablakait, valamint a Martonvásári Járási Hivatal ercsi helyszínen lévő kormányablakát vonták be.
2. A rendkívüli nyitvatartási rend a következő: február 15-én, szombaton 8-19 óra között, február 16-án, vasárnap 7-19 óra között fogadják az ügyfeleket az érintett kormányablakok.
3. A rendkívüli nyitvatartási idő alatt kizárólag ideiglenes személyazonosító igazolvány, személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiállítására, valamint a korábban már elkészült okmányok átvételére lesz lehetőség.

Hét jelölt száll ringbe

A választási bizottság a törvényi felhatalmazás alapján a közelmúltban lebonyolította a sorsolást, és az alábbiak szerint állapította meg a képviselő-jelöltek szavazólapon szereplő sorrendjét:

1. Árgyelán János – MI HAZÁNK

2. Medveczki Zoltán – ZÖLDEK

3. Dr. Sürü Renáta – független

4. Kálló Gergely – JOBBIK-DK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PM

5. Törökné Juhász Ilona – független

6. Borbély József – TEMPO PÁRT

7. Molnár Tibor – független

A választás egyfordulós lesz, vagyis aki a hét aspiráns közül a legtöbb szavazatot kapja a kerület választóitól, az ülhet a dunaújvárosi polgármesteri széket elnyert Pintér Tamás helyére a Parlamentben.

(Képünk illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el.