Dunaújváros Hetilap

A kulcs a kézhigiéné – segíthetne az EICS rendszer!

Öcaline - 2020. március 22. 18:24

Akár a  járványveszély radikális tompítását is szolgálhatja az a komplex kéztisztaság monitorozó és a kontakt fertőzés esélyét csökkentő technológia, amelyet az Enterprise Group szeretett városunkban működő innovációs bázisa fejlesztett ki még 2017-ben. A prototípus elkészült, a szabadalom mégsem jutott a tömeggyártás és a felhasználás fázisába. Itt a lehetőség!

Kedves olvasó, ebben a veszélyhelyzetben el tud képzelni egy eszközt, ami abban segít, hogy azonnal és félreértethetetlenül jelezze, hogy az orvos, hivatalnok, boltos, aki gyógyítja, az ügyeit intézi, kiszolgálja, régen mosott kezet? És ha elképzelte, ön szerint meg is valósítható?
Kettő jó hírünk van: az Enterprise Group szeretett városunkban működő innovációs centruma nemcsak elképzelt egy ilyen integrált digitális berendezést, de el is készítette a prototípust, a szabadalom  szerzőségi adatait a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala már 2019-ben bejegyezte. 

Folyamatos kontroll

Az csak a véletlen műve – és persze a Boda-Öcaline sejtés újabb ékes bizonyítéka –, hogy elsőként éppen a DO hasábjain mutatkozik be a fejlesztés, ami az életre álmodói szerint jó eséllyel bevethető minden rizikós, a jelenlegi járvány transzfer szempontjából érzékeny területen.

A szó Járai Tamásé, az Enterprise Group innovációs igazgatójáé, aki az említett dunaújvárosi bázis vezetőjeként összegezte a fejlesztéssel összefüggő leglényegesebb  tudnivalókat:
- Most, a világméretű járvány idején egyre többet hallunk a kéztisztaság fontosságáról, de ez a korábban is kiemelten fontos volt főleg az egészségügyben dolgozók számára, csak kisebb volt körülötte a tömegkommunikációs zaj. Ezt felismerve kezdett el az Enterprise Group Innovation Centere dolgozni egy megoldáson, ami el is jutott egy prototípus fázisba.  Az EICS rendszer pontosan azt ígéri, ami a nevében foglaltatik – kéztisztaság monitorozó és a kontakt fertőzés esélyét csökkentő technológiát fejlesztett a csapatunk. A megoldás kulcsfontosságú eleme egy okos névtábla, amely egyedi fejlesztésű, e-Ink technológiájú, többszínű kijelző. Ez segít a személy és az intézmény azonosításában, továbbá az aktuális állapot kijelzésében. A névtáblában elhelyezett érzékelő a kézmosóba integrált jelforrás segítségével képes érzékelni a kézmosás tényét. A rendszer azonnal figyelmeztető hangjelzést ad, amint időszerűvé válik a következő kézmosás. Az EICS (Enterprise Infection Control System) biztosítja ezt a folyamatos kontrollt, és bár eredendően az egészségügyi szférát céloztuk a fejlesztéssel, az elmúlt hetek-hónapok tragikus tanúsága szerint más területeken is lenne létjogosultsága. A fejlesztés során egyébként beszéltük is Csicsova Ferenc kollégámmal, akivel feltalálóként jegyezzük az eszközt, hogy idővel más frontokon is bevethető lehet a rendszer – az persze így utólag sajnálatos, hogy az élet igazolta ezt az előfeltevést.

Komplex rendszer, számos előnnyel

Járai Tamás kérdésünkre megerősítette: a fejlesztés alapkoncepciója az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben megfogalmazott kézhigiénés irányelvein alapult – a legegyszerűbben fogalmazva: a világszervezet álláspontja szerint a fertőzések megelőzésének elsődleges és leghatékonyabb módja a kézhigiénia. 

És hogy mi kell ahhoz, hogy az EICS szabadalomból a piacon is elérhető termék, rendszer jöjjön létre? A szó ismét Járai Tamásé: 
– Jelen fázisban rendelkezésünkre áll egy működő prototípus, valamint a telepítéshez, üzemeltetéshez szükséges rendszerelemek. Valójában a legfontosabb a felhasználók részéről történő szükséglet megjelenése, magyarul, hogy az egészségügy – mely Magyarországon jellemzően állami finanszírozású – és annak döntéshozói ismerjék fel egy ilyen komplex rendszer számos előnyét. 
A DO elérte Orbán Elődöt, az Enterprise Group ügyvezető igazgatóját is, aki érdeklődésünkre kiemelte; megítélésük szerint a jövőben egy hasonló esetben a negatív hatásokat jelentősen csökkentheti az EICS alkalmazása:
– Amint zöld utat kap az elképzelés, a következő lépés egy pilot projekt megvalósítása lehet, majd a szükséges módosításokat, fejlesztéseket követően véglegesítjük a rendszert. Három-hat hónap fejlesztéssel és teszteléssel számolunk, amelynek a megkezdéséhez szükség van döntéshozói akaratra, és megfelelő forrásokra. Részünkről a szükséges kapacitás – mérnökök, fejlesztők – rendelkezésre áll, így kevesebb, mint fél év alatt bevezetésre alkalmassá tudjuk tenni a kéztisztaság monitorozó rendszert!

(Illusztrációk: Enterprise Group)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.