Bánki 50: színes nyitány, mozgalmas folytatás

Öcaline - 2020. március 4. 9:31

Amint arról legutóbb is beszámoltunk, több eseménnyel ünnepli alapítása fél évszázados jubileumát a Bánki középiskola. Míg múlt héten könyvbemutató és projektnap helyszíne volt az intézmény, ezúttal cirkuszművészek közreműködésével rendhagyó tesiórát szerveznek, valamint a népszerű "Kapcsolda" programját kínálják.

Az egész tanévet fennállása 50. évfordulójának szenteli a DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma – a középiskola jubileumi eseményeknek  ad otthont  ezekben a hetekben, rendre izgalmas programot kínálva a diákoknak.
A múlt heti kínálatot egy szakmai rendezvény mellett könyvbemutató színesítette az iskola hátsó aulájában csütörtökön délután: Horváth Béla, az iskola nyugállományú történelemtanára mutatta be A 6. huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban című kötetét. A kalandos sorsú alakulat izgalmas történetét feldolgozó összegzésről a szerzővel Gyöngyössy Csaba, a Bánki volt igazgatója beszélgetett. A pénteki merítés is izgalmasan alakult, hiszen az egész jubileumi sorozat egyik kiemelkedő eseményének szánták a szervezők azt a projektnapot, amely keretében egyrészt a névadó, Bánki Donát életét és munkásságát, másfelől a középiskola fél évszázados történetét elevenítették föl a bánkis csapatok. 

Egy szusszanás, és máris itt a folytatás: március 6-án, pénteken egy tornaórát szerveznek a Fővárosi Nagycirkusz művészeivel; a készségfejlesztő program során a cirkuszi alaptechnikákkal, a mozgásformákon alapuló készségfejlesztő fortélyokkal ismerkedhetnek a Bánki diákjai az egyetem kis tornatermében délelőtt. A folytatás is mozgalmasnak ígérkezik: délután a Kapcsolda című közösségi esemény keretében idén immár tizenegyedszerre látják vendégül a bánkisok a Móra iskola nebulóit, valamint a Jószolgálati Otthon lakóit. A vendégek a 15 órakor kezdődő program során bánkis „párjaik” megtalálását követően együtt vesznek részt a kézműves tevékenységeken, amelyek többsége egyébként a küszöbön toporgó tavaszhoz köthető.  A programsorozat idei újdonsága a Barátságfa elnevezésű közösségi kísérlet lesz  – a most még csupasz ágak a kezdeményezés megálmodói szerint egyre több levéllel gazdagodnak majd az évek során. 
A kézműveskedés mellett sportos programok is szerepelnek a Kapcsolda menüjében, míg a bánkis batyubálban  a diákok által hozott finomságokat kóstolhatják meg a résztvevők. A kreatív foglalkozások után bemutatóknak tapsolhatnak a vendégek, majd a jubileumi Kapcsolda fináléjaként közös táncházzal ér véget a remek közösségi kezdeményezés. 
 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.