Dunaújváros Hetilap

Csak előre: Pannon Polgárőrség – a segítség rendje

Öcaline - 2020. március 24. 19:13

A feladatok halmozódásával új szisztéma szerint folytatja a rászoruló dunaújvárosi idősek segítését a Pannon Polgárőrség. Néhány apró, de fontos szabály – meg egy felhívás, de az már tőlem.

Rövid tájékoztató anyagot juttatott el a DO-hoz Varga Éva, a Pannon Polgárőrség képviselője, aki immár második hete foglalkozik a rászoruló időskorúaknak nyújtott segítségadással, elsősorban a receptkiváltás és bevásárlás frontján. Az elmúlt időszakban folyamatosan növekvő igények nyomán változik a szisztéma – éppen annak érdekében, hogy tervezhetőbb, hatékonyabb legyen a segítségnyújtás. Néhány főszabály:
– kérés felvételére mostantól (már ma is!) 17 órától 20  óráig nyílik lehetőség telefonos úton – a polgárőrség képviselője ekkor irodai közegben, csak a címek és igények felvételére összpontosítva tudja rögzíteni a kéréseket, címeket, illetve tájékoztatni a hozzá fordulókat (többször okozott váratlan kellemetlenséget a gyógyszertárban, boltba befutó hívás)
– két napon belül  tudnak teljesíteni gyógyszer kiváltást, valamint bevásárlást is
– kérik, a segítségre szorulók előre írják fel egy papírra, mire van szükségük
– a Pannon Polgárőrség aktivistái minden nap  reggel 8-tól délután 16 óráig vállalnak teljesítéseket (amennyiben az üzleti nyitva tartások változnak, ahhoz  igazodnak).

Még egy fontos tényező: bármennyire  szeretnék, csakis  Dunaújváros területén tudják a kéréseket  felvállalni.

A Pannon Polgárőrség telefonos elérhetősége itt: 70/677-6260.

Végül egy kiegészítő felhívás. Ez a tartalom elérhető lesz a DO felületén, valamint – közvetve – több meghatározó közösségi csoportban a facebook hasábjain. Kedves olvasó, diák, felnőtt, fiatal, akárki is vagy, most gondolj arra, tudsz-e olyan rokonról, illetve lakik-e  a környezetedben, a lépcsőházadban, a szomszédodban olyan ismerős bácsi vagy néni, aki feltehetően nem éri el ezeket a csatornákat. 
Ha igen, hívd föl telefonon, mutatkozz be, vagy kopogj át hozzá, keresd meg (de előtte vegyél fel egy maszkot), és add át ezt az üzenetet. A lehetőséget, a telefonszámot. Hátha pont a szomszéd néninek, bácsinak lesz szüksége a segítségre – legyél te a megmentője, ha közvetve, hát közvetve. Ha pedig véletlenül úgy hozza a sors, hogy nemcsak közvetítesz, hanem tevékeny segítségnyújtást is vállalsz, ne feledd el alkalmazni a DO, a Szívességfal Dunaújváros és környéke, valamint a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros területi szervezete által közösen kidolgozott "túlféltő protokoll" szabályait, amivel ha ki nem is zárhatod, de jelentősen csökkentheted a vírus transzfer esélyét. Itt találod!

A túlféltő protokoll (katt) >> 

(A kép természetesen illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.