Dunaújváros Hetilap

Együtt a vírus ellen – minden fronton! És: tapsolj ma is!

Öcaline - 2020. március 22. 16:51

Plakát az időskorúak tájékoztatására az operatív törzstől, felhívás a fiatalokhoz, kórházi dolgozókat segítő kezdeményezés, hálataps – az összefogás is fontos a járvány miatti veszélyhelyzet napjaiban. Hírcsokor és "Hallelujah".

Több közösségi kezdeményezést szedünk csokorba az alábbiakban – ezekben közös, hogy rendre a koronavírus-járvány megfékezését, az otthon maradást, az összefogást és az érintettek, elsősorban a leginkább veszélyeztetett időskorúak védelmét szolgálják.  Szép kezdeményezések – lássuk sorban!

Vigyázzunk egymásra!

"Ön is tehet a járvány megfékezéséért és az idősek védelméért! Ossza meg, nyomtassa ki!" – ezzel  a kéréssel fordult a kormányzati operatív törzs a közösségekhez, mellékelve a fenti plakátot. Az érvelés egyszerű: ha összefogunk, sokat tehetünk a járvány megfékezéséért, és az idősek védelméért.  Kérik, hogy segítse az idősek számára szóló felhívás megosztását a közösségi médiában, vagy akár az itt letölthető plakát kihelyezését a saját környezetében, a lépcsőházban, a bejárati kapukon! 
A fenti plakát két formátumban is letölthető az operatív törzs hivatalos oldaláról – mutatom!

Felhívás az idős állampolgárokhoz – .pdf, A4-es méret (katt) >>
Felhívás az idős állampolgárokhoz – .pdf, A3-as méret (katt) >>

Te is felelős vagy!

Felelősség-érzetek munkacímmel buzdít közösségi film, pontosabban videó készítésére minden kreatív elmét a Józsefváros Újság videós szerkesztősége – lakhelytől és életkortól függetlenül. Itt a felhívás, meg az összes drót, folyamatosan várják a tartalmakat, és hetente egy összeállítást terveznek. 

Mindannyiunknak köze van a koronavírushoz. Ott van minden nap a gondolatainkban, a cselekedeteinkben, az érzéseinkben. Küldjetek mobillal vagy kamerával készített pár perces felvételeket, arról, hogy mi történik most veletek otthon vagy a munkahelyeteken, falun vagy városban, tömegközlekedési eszközön vagy biciklin. Vásároltok-e az idős szomszédnak? Vásároltok-e többet és mást magatoknak? Mennyi időt töltötök otthon, és mivel töltitek? 

Kiért vagytok felelősek és hogyan támogatjátok őt? Mivé változik a szabadidő fogalma ebben az időszakban? Megannyi kérdés, megannyi élethelyzet – mutassátok meg, mi van veletek most!

Olvassátok el kiírásunkat! (katt) >> 

A cím, ahová a filmet vagy a feltöltött anyag linkjét küldhetitek: jozsefvarosujsag@gmail.com

A műhellyel természetesen szerkesztőségünk is kollaborál, a közösségi munkákat terveink szerint rendre bemutatjuk  – sőt, az első már látható is az összeállítás végén!

Közösségi segítségnyújtás a dunaújvárosi kórház dolgozóinak

Betűhíven közlöm egy dunaújvárosi pedagógus, Gyurkity Katalin remek közösségi kezdeményezését – a cél nemes, várják a jelentkezőket!

Kedves (dunaújvárosi) kórházi dolgozók!

Több "otthonról dolgozó" barátommal együtt a következő segítséget szeretnénk felajánlani.
Személyes védnökséget vállalunk egy-egy egészségügyi dolgozó családjáért. Bevásárlás, gyerekekkel, idős szülőkkel történő kapcsolattartás, hivatalos ügyek intézése – igény szerint. Kérem, hogy aki ezt a segítséget elfogadja, írjon egy e-mailt telefonszámmal, lakcímmel és a családi helyzetének felvázolásával, beosztásával, majd írja le, hogy milyen segítségre lenne szüksége. 
Az igények ismeretében elérhetőségét továbbítom egy civil segítőnek, aki tervezett formában, jó szívvel közreműködik a "védnöksége alatt" álló kórházi dolgozó tehermentesítésében. 
Tisztelettel: Gyurkity Katalin pedagógus  – gyurkitykata@gmail.com

Végül este – hálataps megint, hadd szóljon, hadd hallják!

Tegnap szép sikerrel debütált országszerte, felemelő perceket hozott szeretett városunkban is, ma este újrázunk! Állj az ablakba, lépj ki az erkélyre, és tapsolj te is! Mutatom, miért!

Dunaújváros, köszönjük meg, amit értünk tesznek!

Ha te is így gondolod, s úgy érzed, hogy kifejeznéd a szereteted, gyere este ki az erkélyedre, állj az ablakodba és csatlakozz!
Vasárnap is sokan otthon lesznek. Akkora országos tapsnak kell lenni, hogy hallják az ápolók, az orvosok, a mentősök, a szociális ágazatban segítők, a rend őrei és a védelmező katonák,  a polgárőrök, a megfáradt bolti eladók, és mindenki, aki segít a bajban! Hallják a tanárok, a tanítók, az informatikusok, a kamionosok, a postások, és érjen el mindenki szívébe, hogy érte is tapsolunk. 
Tapsoljunk a gyerekekért, akiknek új kihívásoknak kell megfelelni, és az otthon maradó időseknek, hogy türelemmel viseljék a bezártságot.

A hálataps-akció szokás szerint 20 órakor kezdődik, addig is jut idő megnézni az első felelősség-videót – íme!

UPDATE - a taps után szóljon a Hallelujah!

A cikk élesítésekor került a Dunaújvárosban láttam, hallottam, találtam csoportba Szabó-Pálinkás Judit posztja egy, a népszerű Cohen-szerzeményt, a Hallelujah című örökbecsűt a teraszon a közösségének éneklő (olasz?) lányról, innentől már csak egy ugrás volt az ötlet, ezúttal szerénytelenségemtől. Az esti taps után játsszuk le egymásnak, hallgassuk meg együtt. Telón, kütyün, otthoni gépen mindenki kapcsolja be - és hadd szóljon. A 7 perc 20 másodperces londoni élő verziót választottam, szívbemarkoló és gyönyörű lesz, de öltözzetek melegen! Osszátok a felhívás miatt is, a vonatkozó darab közvetlen elérhetősége itt!

Leonard Cohen - Hallelujah (katt) >>

 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.