Értékelt a klubvezetés!

spigott - 2020. március 19. 9:01

A középszakasz végéig jöttek be a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak számításai az Erste Liga 2019/2020-as szezonjában.

Felemás szezont futott a 2019/2020-as idényben Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata, mely az Erste Ligát az ötödik, míg a Magyar Bajnokságot végül a harmadik helyen fejezte be. A DAB hokisai az alapszakaszban az ötödik helyen végeztek, a középszakasz felsőházában "kilőttek", s feljöttek a második helyig, ám a jó szereplés ellenére a rájátszás a reméltnél lényegesen korábban véget ért csapatunk számára, mert az Újpest 4-0-s összesítéssel elbúcsúztatta az Acélbikákat a sorozat további küzdelmeitől.

Egy-egy szezon befejeztével természetesen illik visszatekinteni a mögöttünk hagyott időszakra, ezért arra kértük Azari Zsoltot, a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak klubelnökét, hogy értékelje felnőtt együttesünk idei szereplését.

- A szezon elején azt fogalmaztuk meg, hogy semmiképpen sem szeretnénk megismételni a tavalyi, kudarcokkal teli időszakot, ezért teljesen más filozófiával kezdtük el összeállítani a 2019/2020-as csapatunkat. Egy kicsit széthúztuk a mezőnyt, ami azt jelentette, hogy volt másfél, maximum két sorunk, olyan profi játékosok, akik tényleg komoly teljesítményre voltak képesek, s mögöttük a fiatalok, akik között sok volt a junior korú jégkorongozó. Azzal az elképzeléssel vágtunk neki az idénynek, hogy éppen ezért már az elején igyekezzünk minden megszerezhető pontot begyűjteni, mert úgy számoltunk, hogy a jobb csapatok kényelmesebben fognak indulni, s ezt kihasználva tudunk majd szerezni olyan pontokat, amire később, az igazán éles mérkőzéseken már kevesebb lett volna az esély.

Ezt sikerült is megvalósítani, s bár az alapszakasz végén volt egy kis szerencsénk is, végül úgy jutottunk el a középszakaszba, hogy plusz egy pontot vittünk magunkkal, s már ott meg tudtuk előzni a Debrecent, ami a későbbi elszámolásnál alapvetően fontos is volt. Ilyen értelemben a középszakasz végéig nagyon szépen teljesültek is a terveink, az is igaz, hogy a felsőházban nyújtott teljesítményünk egyértelműen Dave Leger számlájára írható. Ő január 15-én foglalta el a vezetőedzői posztot, közvetlenül a középszakasz előtt, s nagyon pozitív hatása volt a csapatra, a játékosoknál érezhetően nőtt a motiváció, a mérkőzésekhez is máshogy álltak. S, hogy miért kellett a szezon közben edzőt váltani? A helyzet viszonylag egyszerű volt most, mert tartottam a kapcsolatot a játékosokkal és egyre több olyan visszajelzés jött tőlük, hogy nem a klasszikus mederben folyik a felkészülés, s nagyon finoman és udvariasan, de megjegyezték, hogy veszélyben van a kitűzött célok elérése, vélhetően azért, mert az edzésprogram nem volt megfelelő, így végül meg kellett lépnünk az edzőváltást.

A rájátszás viszont egyáltalán nem úgy alakult, ahogy azt a klub vezetője elképzelte, s mint azt Azari Zsolt elmondta, még most is kutatják a pontos okait annak, mitől esett vissza ennyire drámaian a csapat teljesítménye a szezon legfontosabb időszakában.

- Én azoknak adok igazat, akik úgy látják, hogy a középszakaszban nagyon kijátszotta magát a csapat. A jól sikerült felsőház után jött a rájátszás, ami finoman szólva sem úgy ért véget, ahogy azt mindannyian reméltük. Így visszatekintve egyértelmű volt, hogy a kapusunk elfáradt. Az addigi eredményeink jelentős részében ő játszotta a főszerepet, extrém teljesítményt nyújtott, nagyon sokat köszönhettünk neki, de ez a teljesítmény elmaradt a rájátszásra, s nyilván ez kihatott a mezőnyjátékosok teljesítményére is. Ezzel párhuzamosan a csatáraink is sorra csődöt mondtak, óriási volt a kontraszt például a Csíkszeredán lejátszott utolsó felsőházi meccsünkhöz képest. Ott voltam azon a mérkőzésen, s nagyon komolyan mondom, hogy ha azt a teljesítményt sikerült volna átvinni a rájátszásra, akár a döntőig is elmehettünk volna... Azt egyelőre még nem tudjuk, hogy ez a visszaesés miért volt ennyire gyors és ennyire látványos, sokat gondolkodunk rajta, mert ezek a tapasztalatok is segíthetnek rajtunk a jövőben.

S, ha már a jövőről szó esett, Azari Zsolttól természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy a jelenlegi helyzetben miként lehet készülni a következő szezon küzdelmeire.

- Még nem tudom, hogy miként alakul a jövő. A koronavírus jelentős változásokat hozott, s látni kell, hogy ez a költségvetéseket is alapvetően befolyásolni fogja. Én most az edzőknek, játékosoknak is azt mondtam, hogy a jövő évi szerződésekkel meg kell várnunk azt, amikorra ez a speciális helyzet, amit a koronavírus teremtett, eléri azt a szintet, amikor már kiszámíthatóvá válik. Talán nem kell említeni, de ha egy vállalkozás veszteségessé válik, netán csődbe megy, akkor nem tudja támogatni a sportot. Éppen ezért olyan költségvetéssel kell tervezni, amit nem kell majd két hónap múlva visszavonni azért, mert nem tudunk fizetni játékosoknak, edzőknek.

Képek: DO-archív

Acélbikáink azonban a nehéz helyzet ellenére is készülnek a jövőre, amit egy jelentős beruházás is jelez, s amitől nagyon sokat remél a DAB első embere.

- Nagyon fontos változás és előrelépés lehet a dunaújvárosi jégkorong történetében, hogy épül a jégkorong metodikai központ, ami a száraz felkészülésnek adna nagyon fontos bázist. Általános, hogy már nem a jégen készülnek többet a játékosok, hanem szárazon, speciális gyakorlatokat végezve fejleszthetik a képességeiket, ezért nagyon komolyan gondolom, hogy ez egy hatalmas előrelépés lesz számunkra. Ez a jelenlegi helyzet a kivitelezők munkáját is befolyásolja azonban, nem könnyű megmondani, hogy mikorra készül el a beruházás, a legoptimálisabb természetesen az augusztus eleje lenne, de én azzal is kiegyeznék, ha október elsején birtokba vehetnénk.

A rovat további hírei: Sport

DSTV: biztató bajnoki eredmények

DSTV: biztató bajnoki eredmények

2024. ápr. 19.

Április 9-12. között rendezték meg az országos felnőtt úszó bajnokság küzdelmeit a fővárosban – szép helyi eredmények születtek. A DKSE színeiben Kenyér Lilla, Kovács-Seres Hunor és Eszenyi Ábel indult – utóbbival és Berzlánovits Éva edzővel beszélgettünk a megméretés után. Hangkép.

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

2024. ápr. 19.

A kiesés elől menekülő Békéscsaba lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesének következő bajnoki ellenfele szombaton délután öt órától.

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.