Dunaújváros Hetilap

Kijárási korlátozás – itt az alapos indokok tételes listája!

2020. március 27. (péntek) 16:36 - Öcaline

Részletes összeállítással jelentkezett a város hivatalos honlapján az önkormányzat a kijárási korlátozás bevezetése kapcsán. Íme, az alapos indokok tételes listája – külön tételként a piaci szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéssel!

Kijárási korlátozás bevezetéséről döntött a kormány a március 28. és április 11. közötti időszakra, erősítette meg a hasábjainkon már ismertetett rendelkezést a város hivatalos weboldala. Mint írták, fontos, hogy az intézkedéscsomag csak korlátozás, aminek értelmében mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni, és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is. A lakóhelyét, tartózkodási helyét mindenki csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából hagyhatja el. 
A korlátozások betartásáról a rendőrség gondoskodik, a szabályszegőket 5000 és 500 ezer forint közötti büntetéssel sújthatják. 

Kapcsolódó cikkünk:

Kijárási korlátozás - egyéb tilalmakkal (katt) >>

Itt a tételes lista!

A város hivatalos oldalán felsorolják a lakhely elhagyására vonatkozó alapos indokokat – ezek a következők:

– a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,
– napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,
– az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
– az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint,
– a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
– a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,
– a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,
– az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
– a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
– a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,
– a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás,
– az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,
– a dohányboltban történő vásárlás,
– a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele, 
– a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
– a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,
– a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
– a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
– az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,
– a szülői jogok és kötelezettségek,
– a hitéleti tevékenység.
Alapos indok továbbá a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy vagy beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

Korlátozás a piacon is!

A szombattól érvényes kijárási korlátozás értelmében élelmiszerüzletben, drogériában, piacon és gyógyszertárban délelőtt 9 és 12 óra között kizárólag 65 éven felüli vásárlók tartózkodhatnak.
Az üzletek maguk gondoskodnak a szably betartásáról, ám az önkormányzati oldal friss összegzése szerint a piacon a szabályok betartását a DVG munkatársai ellenőrzik. Továbbra is ügyelnek arra az életkori korlátozás mellett, hogy 200 főnél több vásárló egyszerre ne tartózkodjon a piac területén. Az eddigi tapasztalatok alapján ezt a létszámot egyszer sem haladta meg a vásárlók száma. Az alacsony vásárló szám miatt az árusokkal egyeztetve a piac vezetése úgy döntött, hogy a piac vasárnap és hétfőn is zárva tart.
A piac területén a DVG munkatársai folyamatosan végzik a fertőtlenítési munkákat is.

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 03. (szerda)

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

2020. június 03. (szerda)

Fokozatosan áll vissza a korábbi ügyfélfogadási rend a Városházán, adta hírül a város hivatalos weboldala. Időpontok és megelőző rendszabályok a hajtás után.

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház. 

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.
 

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

2020. május 31. (vasárnap)

Hétfőtől nyári menetrend szerint járnak a helyi járatos buszok Dunaújvárosban.

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

2020. május 31. (vasárnap)

Gyermeknapi meglepetéssel készültünk, folytatódott a MOMETERA program, Balsai Móni ezúttal a csillagszemű juhász történetét eleveníti föl az Arany János iskola tagozatosainak illusztrációjával! Nézzétek, hallgassátok, sok boldogságot, szép napot!

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.