Dunaújváros Hetilap

Kijárási korlátozás – itt az alapos indokok tételes listája!

Öcaline - 2020. március 27. 16:36

Részletes összeállítással jelentkezett a város hivatalos honlapján az önkormányzat a kijárási korlátozás bevezetése kapcsán. Íme, az alapos indokok tételes listája – külön tételként a piaci szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéssel!

Kijárási korlátozás bevezetéséről döntött a kormány a március 28. és április 11. közötti időszakra, erősítette meg a hasábjainkon már ismertetett rendelkezést a város hivatalos weboldala. Mint írták, fontos, hogy az intézkedéscsomag csak korlátozás, aminek értelmében mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni, és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is. A lakóhelyét, tartózkodási helyét mindenki csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából hagyhatja el. 
A korlátozások betartásáról a rendőrség gondoskodik, a szabályszegőket 5000 és 500 ezer forint közötti büntetéssel sújthatják. 

Kapcsolódó cikkünk:

Kijárási korlátozás - egyéb tilalmakkal (katt) >>

Itt a tételes lista!

A város hivatalos oldalán felsorolják a lakhely elhagyására vonatkozó alapos indokokat – ezek a következők:

– a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,
– napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,
– az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
– az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint,
– a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
– a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,
– a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,
– az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
– a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
– a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,
– a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás,
– az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,
– a dohányboltban történő vásárlás,
– a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele, 
– a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
– a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,
– a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
– a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
– az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,
– a szülői jogok és kötelezettségek,
– a hitéleti tevékenység.
Alapos indok továbbá a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy vagy beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

Korlátozás a piacon is!

A szombattól érvényes kijárási korlátozás értelmében élelmiszerüzletben, drogériában, piacon és gyógyszertárban délelőtt 9 és 12 óra között kizárólag 65 éven felüli vásárlók tartózkodhatnak.
Az üzletek maguk gondoskodnak a szably betartásáról, ám az önkormányzati oldal friss összegzése szerint a piacon a szabályok betartását a DVG munkatársai ellenőrzik. Továbbra is ügyelnek arra az életkori korlátozás mellett, hogy 200 főnél több vásárló egyszerre ne tartózkodjon a piac területén. Az eddigi tapasztalatok alapján ezt a létszámot egyszer sem haladta meg a vásárlók száma. Az alacsony vásárló szám miatt az árusokkal egyeztetve a piac vezetése úgy döntött, hogy a piac vasárnap és hétfőn is zárva tart.
A piac területén a DVG munkatársai folyamatosan végzik a fertőtlenítési munkákat is.

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.