Dunaújváros Hetilap

Kijárási korlátozás – itt az alapos indokok tételes listája!

Öcaline - 2020. március 27. 16:36

Részletes összeállítással jelentkezett a város hivatalos honlapján az önkormányzat a kijárási korlátozás bevezetése kapcsán. Íme, az alapos indokok tételes listája – külön tételként a piaci szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéssel!

Kijárási korlátozás bevezetéséről döntött a kormány a március 28. és április 11. közötti időszakra, erősítette meg a hasábjainkon már ismertetett rendelkezést a város hivatalos weboldala. Mint írták, fontos, hogy az intézkedéscsomag csak korlátozás, aminek értelmében mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni, és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is. A lakóhelyét, tartózkodási helyét mindenki csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából hagyhatja el. 
A korlátozások betartásáról a rendőrség gondoskodik, a szabályszegőket 5000 és 500 ezer forint közötti büntetéssel sújthatják. 

Kapcsolódó cikkünk:

Kijárási korlátozás - egyéb tilalmakkal (katt) >>

Itt a tételes lista!

A város hivatalos oldalán felsorolják a lakhely elhagyására vonatkozó alapos indokokat – ezek a következők:

– a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,
– napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,
– az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
– az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint,
– a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
– a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,
– a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,
– az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
– a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
– a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,
– a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás,
– az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,
– a dohányboltban történő vásárlás,
– a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele, 
– a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
– a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,
– a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
– a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
– az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,
– a szülői jogok és kötelezettségek,
– a hitéleti tevékenység.
Alapos indok továbbá a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy vagy beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

Korlátozás a piacon is!

A szombattól érvényes kijárási korlátozás értelmében élelmiszerüzletben, drogériában, piacon és gyógyszertárban délelőtt 9 és 12 óra között kizárólag 65 éven felüli vásárlók tartózkodhatnak.
Az üzletek maguk gondoskodnak a szably betartásáról, ám az önkormányzati oldal friss összegzése szerint a piacon a szabályok betartását a DVG munkatársai ellenőrzik. Továbbra is ügyelnek arra az életkori korlátozás mellett, hogy 200 főnél több vásárló egyszerre ne tartózkodjon a piac területén. Az eddigi tapasztalatok alapján ezt a létszámot egyszer sem haladta meg a vásárlók száma. Az alacsony vásárló szám miatt az árusokkal egyeztetve a piac vezetése úgy döntött, hogy a piac vasárnap és hétfőn is zárva tart.
A piac területén a DVG munkatársai folyamatosan végzik a fertőtlenítési munkákat is.

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.