Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: országos veszélyhelyzetet hirdettek (ONLINE)

Öcaline - 2020. március 11. 15:24

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten ma délután, adta hírül az MTI. Online ügyeleti üzemmód a DO-n! Friss: a WHO közleménye szerint világjárvány a koronavírus-fertőzés.

2020. 03. 11. 21.40

WHO: világjárvány koronavírus-fertőzés

Több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO), adta hírül az operatív törzs hivatalos weboldala. A Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben. Az európai helyzet is elszomorító adatokkal szolgál: az utóbbi huszonnégy órában csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint kétezerrel, 12 462 főre nőtt. (Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu)
 

 

2020. 03. 11. 20.55

Félbeszakadt az Erste Liga, megosztott győztes a Fradi és a Szereda, az Acélbikáké a bajnoki bronz

Friss közelményt adott ki a Magyar Jégkorong Szövetség is, miután a kormány által elrendelt veszélyhelyzet értelmében a 100 fősnél nagyobb beltéri, 500 fősnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják, ami a mozikra, a színházakra és a sportrendezvényekre is vonatkozik. A közlemény nyomatékosítja: mindez érinti a magyar bázisú nemzetközi bajnokság, az Erste Liga küzdelmeit. Noha zárt kapuk mögött folytatódhattak volna a mérkőzések – könnyen lehet, hogy csak ideig-óráig –, az MJSZ a versenyben maradt csapatok véleményét kikérve, a játékosok, a stábtagok és a további érintettek egészségét elsőrendű fontosságúnak tekintve, a szurkolók érdekeit is figyelembe véve úgy döntött, hogy a sorozatot lezárja. A párharcok állását és a szezon eredményeit szem előtt tartva a konzultációk nyomán teljes egyetértésben az a döntés született, hogy az Erste Liga bajnokának megosztva az FTC-Telekomot és a Csíkszeredai Sportklubot tekintik, bronzérmeseinek pedig a Gyergyói HK-t és az UTE-t. Emellett az idei szezon magyar bajnoka az FTC-Telekom, ezüstérmese az UTE. A bronzérmes a középszakasz eredményei alapján a Dunaújvárosi Acélbikák. Az Erste Liga immár a hatodik élvonalbeli bajnokság Európában – az EBEL, az Extraliga, a DEL, a lengyel és a norvég pontvadászat után –, amely a járvány miatt kényszerűségből félbeszakad. (MJSZ)

 

2020. 03. 11. 17:28

Zárt kapuk mögött folytatódik a röplabda bajnokság

Időközben befutott szerkesztőségünkhöz a Magyar Röplabda Szövetség hivatalos közleménye is, mely egyértelműen kimondja, hogy a továbbiakban minden mérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani. A szövetség rendelkezését betűhíven közöljük olvasóinkkal, íme:

"Minden felnőtt és utánpótlás bajnoki vagy egyéb MRSZ által szervezett mérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani, azaz a mérkőzésen kizárólag a sportolók, a szakmai stábok, valamint a hivatalos személyek (rendezők, szövetségi ellenőr, játékvezetők, vonalbírók, játékvezető ellenőr, jegyzőkönyvvezető, hivatalos statisztikus), illetve a mérkőzés közvetlen lebonyolításához szükséges személyek (eredményjelző kezelője, hangosítás kezelője, speaker, takarító, műszaki ügyeletes, biztonsági szolgálat, orvosi ügyelet, labdaszedők, pályatörlők stb.) lehetnek jelen. Minden más a rendezvény közvetlen lebonyolításához nem szükséges személyt (nézők, újságírók, entertainment személyzet) a rendező sportszervezet kötelessége a rendezvénytől távol tartani, ezen személyek a mérkőzés helyszínére sem léphetnek be." (MRSZ)

2020. 03. 11. 15.39

Intézménylátogatási tilalom az egyetemeken, korlátozások az oktatási fronton

 A friss rendelkezésről szintén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be: a tárcavezető a kormány és az operatív törzs döntését ismertetve elmondta, mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni. Kérdésre válaszolva nyomatékosította: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket.    Gulyás Gergely kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb. Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fognak, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak. Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné, jegyezte meg a miniszter.
Ugyanakkor felfüggesztik a Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot, megtiltják a a külföldi osztálykirándulásokat, és egy évvel elhalasztják a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését – ismertette a döntéseket a tárcavezető. (MTI)
 

2020. 03. 11. 15.27

Döntött a város: elmarad az ünnepség március 15-én

Amint arról korábban már beszámoltunk, elmarad az önkormányzati ünnepség március 15-én a forradalmi emlékműnél. A szomorú hírt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be ma délben. Az alaphír itt, azóta napvilágot látott a DSTV hangképes összegzése a bejelentésről, mutatjuk! (DO)

Cikkünk és a DSTV hangképes összegzése itt! (katt) >>

 

2020. 03. 11. 14.51

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el – ismertette. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.
A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez meg fog történni a lehető leghamarabb. A vonatokat, a buszokat, a repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás – tette hozzá Gulyás Gergely. Egy kérdésre válaszolva elmondta, az intézkedés legkésőbb éjfélig megtörténik.
A fent vázolt rendelkezések mellett közölte továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat. A miniszter kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.
Gulyás Gergely hangsúlyozta: a döntések visszavonásig érvényesek, a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket. (MTI)

(Belső oldali kormányinfó-fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

Figyelem, fontos!  A kiemelt témára tekintettel a DO online ügyeleti üzemmódra vált, a fenti összeállítást rendre az újonnan beérkező hírekkel frissítjük!

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.