Dunaújváros Hetilap

Nőnap 111: kiállás a nők jogaiért – Dunaújvárosban is!

Öcaline - 2020. március 6. 15:34

Szeretett városunkban is csatlakoztak ahhoz a civil kezdeményezéshez, amely az idei, 111. nőnapon a nők jogait, valamint a bántalmazás elleni közös kiállást helyezi a fókuszba. A nőnapi akció helyszíne a Városháza tér lesz – vasárnap 15 órától.

„Mit szólnátok, ha a nőnap nem csak arról szólna, hogy virágot kell venni a nőknek? Az idei, 111. nőnap szóljon arról is, amiről a legelső: a nők jogairól! Ezúttal arról a jogukról, hogy ne haljon meg hetente legalább az egyikük a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy ne legyen köztünk kétszázezer bántalmazott, hogy ne minden ötödikünk tapasztalja meg a kapcsolati erőszakot élete során.” Az idézett felhívással szervezik meg a nőnapon a fővárosban azt a civil akciót, amely a nők jogaira, a kapcsolati erőszak, a bántalmazás elleni kiállásra helyezi a hangsúlyt. A program, amelynek fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester, a szervezők szándéka szerint arról is szól, hogy a férfiak a virág és bonbon mellé  – vagy: helyett – kiállást és támogatást adnak a nőknek; nem csak március 8-án. 
A program szervezői minél több résztvevőt szeretnének megnyerni a kezdeményezésnek, és arra biztatják a résztvevőket, hogy – a „ha már úgyis jártok aznap virágosnál” jegyében – vigyenek egy-egy szálat a kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképéből, a sárga rózsából. A felhívás zárómondata is tanulságos: „Csapjunk egy nagy bulit nőnemű embertársainknak, és álljunk ki együtt a nemek közti egyenlőséget!” 
A fővárosi esemény gazdag – és igen-igen bulista hangütésű – programot is kínál a résztvevőknek, a fellépők névsora imponálóan gazdag és sokszínű, nem kérdés, hogy nem lesz baj a hangulattal a Hősök terén 16.30-kor kezdődő, és a tervek szerint 19.30-ig tartó megmozduláson. A program kezdeményezői szeretettel várnak minden csatlakozni kívánó (nem politikai) szervezetet, illetve vidéki „testvéresemények” szervezésére buzdítottak – voltaképpen ez adta az ötletet ahhoz, hogy szeretett városunkban is legyen hasonló megmozdulás!
A nemes kezdeményezéshez ugyanis dunaújvárosi aktivisták is csatlakoztak, gyorsan szárba is szökkent a helyi program terve; március 8-án, vasárnap 15 órától hívnak és várnak mindenkit – tekintet nélkül korra és nemre –, aki egyetért a céljaikkal, mondta Pappné Grabant Ilona, a dunaújvárosi esemény egyik kezdeményezője:
– Szeretnénk együtt lenni, jól érezni magunkat, és közösen felhívni a figyelmet arra a tragikus tényre, hogy a családon belüli erőszak Magyarországon minden ötödik nőt érinti. Meg arra, hogy hetente egy nő belehal a bántalmazásba. Sokan őket teszik felelőssé ezért – mi azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy elég az áldozathibáztatásból! 
A szervezők folyamatosan formálódó műsorral készülnek, ami biztos, a kezdeményezés közreműködőjeként Berta Blanka énekkel, Pálfalvi János verssel készül, míg Kovács Janka beszédet mond a résztvevőknek.
Idézem a felhívás utolsó mondatát: „Ha te sem akarsz néma maradni, és szolidáris vagy a bántalmazottakkal, akkor vasárnap várunk a rendezvényünkön!”

Csatlakozás és további részletek itt! (katt) >>

Boldog nőnapot!

(A kép természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.