Dunaújváros Hetilap

Orvosi kamara: "Tegyünk valamit a szánk és az orrunk elé!"

Öcaline - 2020. március 27. 19:19

Remek összefoglalóval rukkolt ki a Magyar Orvosi Kamara a lakossági maszkviselés szakmai javaslatairól – a téma fontosságára tekintettel az összegzést a WHO ajánlásaiból válogatott extra galériával tesszük közzé!

A MOK összegzése azt a kérdést vizsgálja, hogy járványügyi szempontból érdemes-e a magyar lakosságnak orvosi maszkot/sebészi maszkot/házi készítésű szövetmaszkot hordani, amikor elhagyja otthonát és utazás, illetve a közterületeken való tartózkodás közben feltehetően más emberekkel kontaktusba kerülhet.

A kamara szerint leszögezendő, hogy a távolságtartás (social distancing) a legfontosabb betartandó rendelkezés a jelenleg kialakult járványügyi helyzetben, így mindenkinek javasolt, hogy otthonát ne hagyja el, lehetőség szerint otthonról dolgozzon és minimalizálja a személyes találkozók számát.

Az alábbi javaslatcsomag előtt azt is fontos kiemelni, hogy a lakossági maszkviselésnek kizárólag megfelelő maszkviselési etikettel és viselkedéssel együtt van értelme. 

A pro és kontra érvek felsorolását követően a MOK az alábbi javaslatcsomaggal szolgál:

1. Amennyiben tünetmentesen kell közösségbe, közterületre mennünk, használjunk bátran szövetből készült, akár házilag gyártott maszkokat. Vásárlásnál vagy készítésnél törekedjünk arra, hogy minél szorosabban zárja a száj- és orrnyílást egyszerre. Amennyiben vásároljuk a szövetmaszkot, az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd lehetőség szerint vasaljuk. Ezek a szövetből készült maszkok a cseppfelfogást és a viselkedési minták átalakítását ugyanúgy tudják biztosítani, így a tünetmenteseknél csökkentik a vírus szórásának veszélyét.
2. A felsőlégúti tüneteket (köhögés, orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) produkáló,  és a tünetes beteget otthon ápoló (de egyébként tünetmentes) lakosoknak javasolt az orvosi maszk viselése, annak hiányában pedig szövetmaszk viselése, amennyiben elengedhetetlen, hogy elhagyják otthonukat.
3. Viselkedjünk felelős fogyasztóként a maszkok vásárlása során is, csak annyit vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, így elkerüljük azt, hogy az egészségügyi dolgozók a lakossági fogyasztás miatt szenvedjenek hiányt.

Fontos: viselhetünk egyszerű maszkot, de viseljük helyesen.

Hogy használjuk megfelelően a maszkot?

A maszkok hordásához tájékozódnunk kell a megfelelő felvételi, levételi módszerekről és a maszk hulladékként való megfelelő kezeléséről, esetleges fertőtlenítéséről.

Felvétel

Mielőtt felvenné a maszkot mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.
A maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is!
Amennyiben rendelkezik a maszk állítható orrpánttal, azt szorosan igazítsa az orrgyökhöz!
Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére.

Viselés

A maszk viselése közben kerülje el a maszk megérintését. Amennyiben mégis megérintette a maszkot, mossa meg a kezeit szappannal, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos bedörzsöléssel.
Amennyiben a maszk érezhetően átnedvesedik, cserélje le azt.

Levétel

A maszk eltávolítását hátulról végezze el. Fülei mögül emelje ki a rögzítő gumikat, vagy kötözze ki a tarkóra kötött madzagokat. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, annak érintését kerülje a levétel során!

Kidobás vagy fertőtlenítés

Az egyszer használatos maszkokat ne használja újra! Azokat zárható szemetesládába dobja ki a levételt követően.
Amennyiben saját készítésű, vagy más szövetmaszkot használ, helyezze a maszkot enyhén klóros (domestos stb.) vagy más fertőtlenítős vízbe, ebben áztassa 10 percig, mossa ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt!

Kézmosás, kézfertőtlenítés

A maszk eltávolítása után mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.

Figyelem, fontos: a fent leírt intézkedések kizárólag megfelelő személyes higiéniával, körültekintő, rendszeres kézmosással és a távolságtartási szabályok betartásával együtt érhetik el, hogy a járvány terjedési sebessége jelentősen lecsökkenjen. A MOK teljes ajánlása az alábbi címen érhető el!

A maszkviselés szabályai a Magyar Orvosi Kamara weboldalán (katt) >>

Kapcsolódó tartalmak:

Vegyen vagy ne vegyen? A boborékteszt megmutatja! (katt) >>

Segít a Maszkvarró Manufaktúra, vagyis a MaMa (katt) >>

Végül, de közel sem utolsósorban: az összeállítás mellett tekintse meg a WHO ajánlása nyomán készült webgalériánkat, amelynek anyagát a világszervezet magyarországi facebook-oldalán posztolt képekből válogattuk!
 

A helyes maszkviselet szabályai

A helyes maszkviselet szabályai - fotó:
A helyes maszkviselet szabályai - fotó:
A helyes maszkviselet szabályai - fotó:
A helyes maszkviselet szabályai - fotó:
A helyes maszkviselet szabályai - fotó:
A helyes maszkviselet szabályai - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.