Dunaújváros Hetilap

Szent Pantaleon Kórház: rendkívüli intézkedések!

Öcaline - 2020. március 16. 18:45

Tételes tájékoztatóval fordult a lakossághoz és kivált a betegekhez a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet: a gyógyító komplexum összegzését a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük. Rendkívüli intézkedések a hajtás után!

Tisztelt Lakosság! Kedves Betegeink!

Önök előtt is ismert tény, hogy egészségügyi vészhelyzet van érvényben. Központi utasításra a kórházak – így a Szent Pantaleon Kórház is – rendkívüli intézkedéseket léptettek életbe a koronavírus járvány terjedésének lassítására és az egészségügyi ellátó kapacitás megőrzésére. 

A lakosságot a következő intézkedések érintik:

1. A Kórház-Rendelőintézetben átmenetileg megszűnnek a tervezhető, nem sürgős ellátások. Továbbra is elvégezzük azonban az akut ellátást és mindazon ellátási formákat, melyek halasztása akár középtávon is egészségkárosodást eredményezhet. 

2. Szakrendeléseink és ambulanciáink is minimalizálják tevékenységüket, csak az akut eseteket, illetve azokat a kontroll vizsgálatokat végzik el, amelyek halasztása hátrányos egészségügyi következményekkel járhat.

3. A járóbeteg-tevékenységünket a Rendelőintézetben végezzük, ez alól kivételt képez a sürgősségi ambulancia, a traumatológiai sürgősségi ambulancia, az urológia, a kardiológia, a gasztroenterológia, a pszichiátria, a röntgen, CT és ultrahang diagnosztika, melyek az eddigi helyükön működnek. Az EKG a Rendelőintézet félemeletén fog működni. A bőrgyógyászati ellátás csütörtöki napokra korlátozódik. A tüdőszűrés és más szűrési tevékenység szünetel, a pulmonológiai szakrendelés azonban működik.  Ezek az ellátási formák is hangsúlyozottan csak sürgősségi eseteket fogadnak. 

4. Egyes fekvőbeteg-osztályainkat összevonjuk, hogy a felszabaduló helyeken infektológiai ellátást végezhessünk. A mozgásszervi rehabilitáció nappali ellátását leállítjuk, az osztályra új beteget nem veszünk fel. A gégészet a szemészeti osztállyal közösen a IV/A. szárnyon fog működni. Az általános sebészet összevontan egy szárnyon működik. A neurológia a „D” szárny egyik oldalára költözik, a másik oldalt kijelöltük másodlagos intenzív ellátásra. A belgyógyászat az I/D. és a II/A. szárnyon működik. Az I/A. és a II/B. szárnyat infektológiai ellátásra jelöljük ki. 

5. A sürgősségi osztályon tilos az átjárás. A sürgősségi és az infektológiai osztályra belépő betegek azonnal sebészi maszkot kapnak.

6. Felvettük a kapcsolatot a helyi katasztrófavédelemmel, a közeljövőben a kórház sürgősségi betegfelvétele egy előszűrő sátoron keresztül valósul meg, ahol célzott kérdések és néhány egyszerű alapvizsgálat (testhő, szívfrekvencia, oxigén telítettség mérés) után megfelelő helyre irányítjuk a beteget. 

7. A betegek beléptetése a kórházi főépületbe kizárólag a sürgősségi bejáratokon keresztül történik (a híd alatti, illetve az új blokk bejárata és pszichiátria). Az aulai (hídon keresztüli) bejárást megszüntetjük. 

8. Mind a személyzet, mind a pácienseink közös érdeke, hogy a koronavírus fertőzés terjedését megállítsuk, az ellátó személyzet a várható esetszám növekedés idején is rendelkezésre tudjon állni, ezért nyomatékosan kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy csak rendkívül indokolt esetben vegyék igénybe a Kórház-Rendelőintézet szolgáltatásait.

A koronavírus járvánnyal összefüggő kérdéseikkel kapcsolatosan a kormányzati zöld számon (80/277-455, 80/277-456) és a www.koronavirus.gov.hu honlapon tájékozódhatnak.

A kórházunkat érintő változtatásokról pedig a www.pantaleon.hu honlapon kaphatnak aktuális felvilágosítást.
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.