Dunaújváros Hetilap

Városháza: válaszok a dunaújvárosiak kérdéseire

doszerk - 2020. március 23. 13:57

A kijárási tilalommal, a dunaújvárosi betegek adataival, valamint a piac nyitvatartásával kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolt városunk önkormányzata.

Mint az önkormányzat hivatalos honlapján megjelent, az elmúlt időszakban nagyon sok kérdést kaptak a dunaújvárosiaktól, melyekre igyekeztek egyénileg válaszolni. Három ügyben azonban kiemelten sokan érdeklődtek, így ezekre külön is szerettek volna választ adni, így alább az önkormányzat hivatalos válaszait olvashatják el böngészőink a piac nyitvatartásával, a kijárási tilalommal, valamint a dunaújvárosi betegek adataival kapcsolatban.

"Piac nyitvatartása

A piac nyitva tartásáról a népegészségügyi szervekkel közösen döntött a városvezetés, egyben korlátozó intézkedéseket is bevezetve.

Egy időben maximum 200 vásárló tartózkodhat a piac területén, amit a nyitva lévő bejáratoknál a DVG emberei ellenőriznek és betartatnak. A hétvégi tapasztalatok alapján a létszám egyszer sem érte el a 200 főt, így nem kellett beavatkozni és a bejáratnál sem torlódott fel sor.

Dunaújvárosban a legkönnyebben a piacon lehet hozzájutni a friss zöldséghez és gyümölcshöz, ami nagyon fontos az immunrendszer erősítése szempontjából. A piac bezárásával a vásárlókat átterelnénk a zárt terű üzletekbe, ez sokkal problémásabb lenne.

Amíg minden más üzlet nyitva tarthat, addig értelmetlen a piac bezárásáról dönteni, természetesen, amint más kormányzati döntés születik az üzletek nyitvatartásáról, akkor a piacnál is felül fogjuk ezt vizsgálni.

Kijárási tilalom

Kijárási tilalmat az önkormányzat és a polgármester nem rendelhet el. A törvény szerint veszélyhelyzet esetén „korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását” – erről azonban a kormány hozhat döntést. Az operatív törzs vasárnap azt közölte, hogy a kormány egyelőre nem tervez ilyen intézkedést, mert megítélésük szerint a járványügyi helyzet ezt jelenleg nem indokolja. Azt is hozzátették, hogy ha gócpontok alakulnak ki az országban, akkor ott elrendelik a kijárási tilalmat. Hétfőn már úgy fogalmaztak: „az operatív törzs folyamatosan értékeli a helyzetet és nem véletlen, hogy számba veszik az erőforrásokat, amivel szükség esetén be tudják tartatni ezeket a rendelkezéseket”.

Mi is látjuk, hogy a fent leírtak ellenére néhány önkormányzat kijárási tilalom bevezetéséről döntött, erre azonban törvényi lehetősége nincs, az azt megszegőket semmilyen szankcióval nem lehet sújtani.

A dunaújvárosi betegek adatai

A betegekkel a népegészségügyi szervek és a kórházak foglalkoznak, így az adataikat is ők tudják. Erről nem kötelesek tájékoztatni az önkormányzatokat, de ha ezt meg is teszik, ezeket az adatokat az önkormányzat akkor sem adhatja ki. Országos szinten is a tisztifőorvos asszony számol be a betegekről, hiszen neki vannak adatai. Azonban ezeken a tájékoztatókon sem hangzik el szinte semmilyen információ a betegekről. Müller Cecília már múlt hétfőn úgy nyilatkozott, hogy erre nincs is szükség, mert már a csoportos megbetegedések időszakát éljük, amikor már nem lehet tudni, hogy ki kit fertőzött meg.

Sokan kérik, hogy legalább a betegek nemét és életkorát áruljuk el. Az önkormányzat ezt sem teheti meg, de ennek nem is lenne értelme, hiszen ezekből az adatokból semmi olyan nem derül ki, ami a járvány megelőzése szempontjából fontos lehet.

Ismételten felhívjuk a figyelmet: a betegség lappangási ideje két hét is lehet, ezalatt tünetmentesen is fertőzhetünk! Ezért a legfontosabb, hogy betartsuk a már korábban ismertetett óvintézkedéseket!

Kérjük, hogy kérdés esetén forduljanak bizalommal önkormányzatunkhoz, ami a mi hatáskörünkbe tartozik, arra mindenkinek választ fogunk adni!"

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.