A nehézségek ellenére is alakul az új keret

spigott - 2020. április 2. 14:11

Női kézilabdázóinkat is megviseli a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság, s bár sok még a kérdőjel, a DKKA vezetése már a jövőt is tervezi.

Ahogy minden sportegyesületet, úgy a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémiát is rendkívül érzékenyen érintette a koronavírus-járvány okozta helyzet. A bajnokság felfüggesztése után a dunaújvárosi kézilabdázók egy ideig még közösen készülhettek, ám lassan két hete már, hogy a csapat tagjai otthon próbálják karban tartani magukat. A csapat vezetése viszont továbbra is gőzerővel dolgozik, ugyanis a jelenlegi helyzet bizonytalanságainak megoldása mellett már a jövőt is tervezni kell, ami finoman szólva sem egyszerű.

Arról, hogy akadémistáink miként reagáltak a vírus teremtette helyzetre, Mátyás Gábort, a DKKA ügyvezetőjét kérdeztük.

"Nagyon hasonlóan alakult a "menetrend", mint a Dunaferr SE-nél, ahogy jöttek az események, úgy kellett alkalmazkodtunk a történtekhez. Először ugye a mérkőzéseket tiltották be, majd az edzéseket sem lehetett megtartani, így jelen pillanatban a felnőtt csapat és az utánpótlás is úgy edz, hogy az edzőkollégák az interneten, email-ben leírják a feladatokat és azokat kell teljesíteni. Szabadtéri edzéseink március 19-én voltak utoljára, 20-ától viszont mindenki otthon végzi azokat a feladatokat, amiket az edzők előírtak. Most azon dolgozunk, hogy a héten információt tudjunk adni a sportolók, edzők, munkatársak részére arról, hogy mi várható a közeljövőben. Közben természetesen várunk arra, hogy a szövetség mit dönt a bajnoksággal kapcsolatban, bár az én magánvéleményem az, hogy az idei bajnokságot nem lehet folytatni. Egészen egyszerűen nem látom elérhetőnek, hogy akár május derekától meccseket lehetne rendezni, arról nem is beszélve, hogy a játékosok sem tudom, hogy milyen állapotban lesznek egy hónap múlva, mert az otthoni edzés ugyan hasznos dolog, de még szinten tartáshoz sem elég. Az MKSZ operatív igazgatója, Novák András körülbelül egy hete nyilatkozta azt, hogy két-három héten belül hoznak döntést a bajnoksággal kapcsolatban, ami most ugye fel van függesztve. Nem tartom reálisnak azt, hogy két héten belül olyan döntés szülessen, hogy mondjuk május 15-én folytatódik a szezon. Rengeteg még a bizonytalanság a járvánnyal kapcsolatban, ráadásul úgy meccset játszani a legmagasabb szintű bajnokságban, hogy a sportolók nincsenek rá készen, sportszakmailag sem elfogadható, mert amellett, hogy rendkívül sérülésveszélyes, nem mutatna már reális képet a dolgokról. Éppen ezért én azt tippelem, hogy lezárják az idei szezont, s a helyezések sorsáról is a szövetség dönt majd" – fogalmazott a sportvezető.

Mint azt Mátyás Gábortól megtudtuk, a közeljövővel kapcsolatos bizonytalanságok mellett akadnak még egyéb problémák is, amelyekre muszáj odafigyelni.

"Még azt sem tudjuk, hogy mi lesz a következő bajnoksággal, s ha lesz, azt miként lehet majd elkezdeni. Elvileg július elején, közepén kezdődne a felkészülés a következő szezonra azoknak a játékosoknak, akikkel szerződése van a DKKA-val, ám nem lehet megjósolni sem azt, hogy erre lesz-e lehetőség. Nagyon sok még tehát a kérdőjel, s nem egyszerű a helyzet a finanszírozás terén sem, mert a bevételek csökkennek azzal, hogy a szponzori szerződésekben elmaradnak a reklámok, s egyéb kötelezettségeink, így a pénzügyi ellentételezés sem teljesül. A tagdíjaknak is csak bizonyos részét lehet beszedni, így nyílik az olló, mert a csökkenő bevételek mellett a kiadásokat sokkal nehezebb kifizetni, így nagyon bizonytalan helyzetben vagyunk, s erre szintén megoldást kell találni" – árulta el a DKKA első embere, aki elmondta azt is, hogy a problémák ellenére igen jól állnak a következő szezon játékoskeretének kialakításával.

"Jelenleg itthonról dolgozom, az ebédlő asztalunk ketté van választva, az egyik oldala be van rendezve irodának, gyakorlatilag reggel nyolctól késő esti van mit tenni, az irodai munka nem állt meg. Vannak határidős dolgok, amiket muszáj csinálni, közben mindig bejön még valami, amire reagálni kell, illetve folyamatban vannak a tárgyalások a szerződésekről, bármennyire is bizonytalan most a helyzet, ha elkezdődik a bajnokság, annak neki kell állni egy kész csapattal, s ahhoz képest, amilyen helyzetben vagyunk, időarányosan nem állunk rosszul. Akikkel nagyon akartunk, azokkal már megkötöttük a szerződéseket, nyilván ezt egy megfelelő időpontban nyilvánosságra is hozzuk, várhatóan egy online sajtótájékoztató keretein belül. Úgy látom, hogy a 2020/21-es szezonra szóló csapat keretének 90 százaléka megvan, s bár vannak még kérdőjelek, pont most nem szabad ezzel kapcsolatban kapkodnunk, mert egyik napról a másikra változik a helyzet a játékospiacon, s bármi előfordulhat, így jelen pillanatban nem az a legfontosabb, hogy azt a pár játékost, aki hiányzik, azonnal leszerződtessük" – jelentette ki Mátyás Gábor.

Képek: DO-archív

A DKKA ügyvezetője sem tudja még tehát, hogy mit hozhat a jövő, ám bízik abban, hogy sikerül a megfelelő módon alkalmazkodniuk a helyzethez.

"Sajnos most egy olyan helyzetben vagyunk, amiben senkinek sincs tapasztalata, s azt sem tudjuk, hogy mi lesz akkor, ha sikerül úrrá lenni ezen a járványon. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem az lesz, ami eddig, óriási változások lesznek gazdasági vonalon, s ezzel együtt a sportfinanszírozás terén, vagyis jelentős mértékben megváltozik az élet a sportvilágban is. Nagyon fontos lesz, hogy ehhez miként sikerül majd alkalmazkodni, nyilván minden csapatnak mások a lehetőségei, a bevételei, kiadásai, ezért minden tudásunkra szükség lesz, hogy a megfelelő válaszokat adjuk a felmerülő problémákra".

A rovat további hírei: Sport

Elvárható a három pont megszerzése

Elvárható a három pont megszerzése

2024. már. 29.

A tabellán nyolcadik Tatabánya otthonában folytatja a bajnokság küzdelmeit a DFVE női vízilabda csapata szombaton délután négy órától.

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.