Dunaújváros Hetilap

Csak előre: Szívességfal, MaMa – mindent a maszkviselésről

Öcaline - 2020. április 18. 18:41

Újabb túlélőtippet publikált a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook-csoport „vezérkara” a napokban – ezúttal a maszkviselés szabályaira hívták fel a figyelmet. Ráadásul újabb mérföldkőhöz érkezett a Maszkvarró Manufaktúra közösségi programja is, már 20 ezernél több maszkot gyártott a karitatív kezdeményezés!

Az egészséges emberek házon kívüli maszkviselésének hasznosságáról, egészségvédelmi szerepéről a szakértők jelenleg is vitatkoznak, azonban tény, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy ha ki kell mozdulniuk, akkor viselik. Az alábbiakban két civil kezdeményezés "maszkos" történetei következnek!
    
A túlélés záloga

Újabb túlélőtippet publikált a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook-csoport – ezúttal a maszkviselés szabályait összegezték. Mint írják, a maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét. Továbbá, a maszk emlékezteti is viselőjét arra, hogy az arcához nyúl, ezzel közvetve elősegíti az egyes mozdulatok – arcfogdosás, támaszkodás, szemüveg igazgatás – elhagyását. Egy biztos azonban: önmagában a maszk nem tud megvédeni bennünket, és másokat sem. Ha nem megfelelően alkalmazzuk, akkor csak hamis biztonságérzetet nyújt. Ám ha figyelünk a viselésére, akkor közösségi szinten a túlélés, a járvány transzfer csökkentésének egyik záloga lehet!

Tippek, szabályok:

1. A maszkot még otthon vegyük fel, és lehetőség szerint csak akkor vegyük le, amikor már hazaértünk. 
2. Mielőtt felvennénk a maszkot, alaposan mossunk szappannal kezet, használjunk kézfertőtlenítőt.
3. A maszknak mindig teljes egészében el kell takarnia az arcunkat, orrunkat és szánkat is egyszerre (ne toljuk fel a homlokunkra, nyakunkra, ne húzzuk le az orrunkról)
4. A maszk viselése közben ne érjünk a maszkhoz, ha mégis, akkor alaposan mossunk kezet (ne húzgáljuk, ne igazgassuk).
5. Ha a maszk átnedvesedik, akkor cseréljük le.
6. Levételkor először mossunk kezet, majd úgy vegyük le a maszkot, hogy csak a pántokhoz érjünk hozzá, a maszk elejéhez ne, majd ismételten mossunk kezet!
7. Az egyszer használatos maszkot ne használjuk többször, levétel után azonnal dobjuk zárt hulladékgyűjtőbe.
8. A házi készítésű szövet maszkot lehetőség szerint levételkor azonnal fertőtlenítőszeres vízbe tegyük legalább 10 percre, majd magas (60-90 fokon) mossuk ki, felvétel előtt lehetőleg vasaljuk is ki.

A facebook-közösség elérhetősége itt!

Szívességfal Dunaújváros és környéke (katt) >>

MaMa: átlépték a 20 ezres álomhatárt

A húsvét időszakában is lényegében folyamatosan dolgoztak a Maszkvarró Manufaktúra, vagyis a MaMa önkéntesei, az elmúlt napokban ois folyamatosan tartott (és tart) a gyűjtés-kiszállítás.  Az eredmény finoman fogalmazva is lenyűgöző, szabad megkapaszkodni: a Dunaújvárosban zászlót bontott karitatív közösség eddig több mint 20 ezer maszkot – döntő többségében tartós, tisztítás-fertőtlenítés  után többször hordható szövetmaszkot – bocsátott az azt igénylők rendelkezésére. Hibátlanul összegezte a napokban Simon Csaba, a program kezdeményezője: mindenkinek hatalmas köszönet jár – és a hálataps a csapatnak is szól esténként városszerte.
A MaMa legújabb törekvéseiről, akcióiról és eredményeiről szintén a facebook felületén tájékozódhatnak az érdeklődők – és persze: szabad csatalkozni!

Maszkvarró Manufaktúra – MaMa (katt) >>

Az pedig az eltökéltséget  ismerve nem kérdés: a program folytatódik – egyre többeknek segít a MaMa!

(Címlap- és nyitókép:  MaMa – Friedl László felvétele; belső oldali kép: MaMa)
 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.