Dunaújváros Hetilap

Észak-olasz pillanatképek: "... ezt vérző szívvel írom..."

Öcaline - 2020. április 5. 20:23

Két korábbi összeállításunk után harmadszor is nekivágunk: a koronavírus-járvány egyik európai gócpontjából, Pármából adott helyzetjelentést Novák Yvette – szomorú és szép momentumok, gyászos és szemernyi bizakodásra okot adó adatokkal.

Eddig két helyzetjelentést adott a világjárvány egyik meghatározó európai gócpontjából, Észak-Olaszországból a szeretett városunkból elszármazott, jelenleg is nagyon szigorú karanténban élő Novák Yvette – mielőtt a friss összegzésre térünk, elevenítsük fel ezeket!

Március 26. – "Vegyétek komolyan a vírust!" (katt) >> 
Március 31. – "Most minden megváltozott..." (katt) >>

Mindezek után jöjjenek a friss élmények, friss adatok – az elmúlt napok eseményeivel a fókuszban!

Drámai helyzetben az egészségügy

A legszomorúbb helyzet az egészségügyi ellátás terén tapasztalható – a vírus a szféra képviselőit sem kímélte: óvatos becslések szerint is mintegy 10 ezer egészségügyi dolgozó fertőzött, ennek 20 százaléka orvos. Olaszországban 69 orvos vagy ápoló hunyt el március végéig – április 2-től végre  elkezdték tesztelni az összes egészségügyi dolgozót, várható, hogy sok tünetmentes ferőzött is felszínre kerül. 

Ez egyfelől jó, másrészt viszont szó szerint gyászos következményekkel járhat – most attól is félünk, hogy  nem lesz elég orvos a kórházakban.

Az egyik kulcs: a maszk (ha van, de nincs)

Ezt  a témát hadd kezdjem egy személyes vonatkozással: kislányom hét hónapra született, amikor végre kiengedték a kórházból, voltak olyan kedvesek az orvosok, és adtak nekünk ajándékba 15 sebész maszkot, mondván, ha rokonok jönnek látogatni, vegyék föl, mert a pici baba még nem erősödött meg, végzetes lehet neki bármilyen fertőzés. Jobb is lenne, ha nem engednénk a közelébe senkit az első hónapban. Úgyhogy egy hónapig távol is tartottunk mindenkit tőle! Eltelt 11 év, és a maszkokat hűségesen pakolgattam ide-oda, amolyan majd csak jó lesz valamire alapon – egy-kettőt használtunk csak el a kislányommal, amikor orvosost játszottunk. Most pedig nagyon szerencsések vagyunk: VAN MASZKUNK!

Merthogy a boltokban, gyógyszertárakban már hetek óta nincs. Mindenhol kiírva: "Mascherine esaurite" (A maszkok elfogytak). Ha rám hallgattok, mindenki szerez és hord maszkot, bármit, ami megakadályozhatja a vírus továbbterjedését. Hallottam az ottani maszkvarró kezdeményezésekről – gratulálok hozzá!
Mi Emilia Romagna megyében élünk – a mi megyénkben és Lombardiában csak a kórházakban napi másfél millió (!!!) maszkot használ el. Másfél millió! Az olasz állam csak ennek a 30 százalékát tudja biztosítani a szokásos szállítóitól – a többi beszerzése ügyében kénytelen brókerekkel egyezkedni. Ők meg – szép olasz kifejezéssel élve – "megkelesztik" az árakat.  Van olyan maszk, aminek az ára a vírus előtti ár háromszorosára ugrott, de van hatszoros szorzóval kínált – a sima sebészeti maszkot pedig horror áron kínálják a korábbihoz képest!

Tegnap találtam a boltban csomagolt maszkot, vettem is egy 14 darabos pakkot – tartalékba, ha elfogyna az enyém. Amikor kinyitottam, eléggé meglepődtem, nagyon gagyinak tűnik – de még mindig jobb, mint a semmi! Kell a maszk, nem vitás!
Ja igen, egyébként van varrógépem, ha nagyon szorul a hurok, előveszem majd.

"A görbe talán végre elindul lefelé. Talán..."

Pármában az elmúlt napokban felvillant a reménysugár: volt olyan nap, hogy "csak" 11 elhalálozás volt – az előző napok átlag 25 áldozatához képest. Ezt a "csak" szót vérző szívvel, de a lelkemben reménnyel írom. Vérző szívvel és nagy szomorúsággal – hiszen egy áldozat is sok, a 11 pedig rengeteg. Viszont némi bizakodásra ad okot. A görbe talán végre elindul lefelé. Talán...
Az új tesztelt fertőzöttek száma tegnap 44 volt – ez csak Párma (és a hozzá tartozó kis falva, mondjuk úgy, a pármai járás), nem az egész ország. 44 előtt 72 volt, előtte 74, a csúcs március 23-án – 155. Borzasztó számok, nem véletlen, hogy mára teljesen kiürült a város!

Vannak az egészségügyi ellátás terén is kedvező fejlemények: a pármai kórház sürgősségi részlegén létrehoztak egy napi 24 órában aktív, kizárólag a légzési rendellenességben szenvedő betegek fogadására egy külön pavilont – ami igazából a Vöröskereszt által ajándékozott sátrakból áll.  Reméljük, egyre kevesebb szükség lesz rá.
Szintén egy közeli példa: én Párma város mellett, egy kis faluban élek a családommal, mellettünk van egy termálfürdő egy kis hotellel. Most persze zárva a járványveszély miatt, de pont ma jött a hír, hogy üzembe állítják – a kórházból szállítják oda azokat a gyógyultakat, akik már várják a negatív tesztet, ami igazolja, hogy már nem fertőznek. A gyógyulttá nyilvánításhoz két negatív teszt kell, közte meg eltelik pár nap. 122 ember érint a tervezet, akiknek otthon nincs lehetőségük biztonságos karanténra – mert például idős szülőkkel laknak egy háztartásban. Mi persze tartunk a dologtól – amíg nincs két negatív teszt, addig fertőzhetnek. De a félelem nagy úr: szigorú karantént ígérnek, de nehogy kiszivárogjon a faluba, és kialakuljon egy újabb gócpont. Ez van. Félünk.

Apró csodák Olaszországból

De hadd fejezzem be a mai mesét pár csodás példával – az egész országból merítettem, mert nagyon jól mutatja, mennyi lélek, pozitív energia és humor jellemzi az országot még ebben a kegyetlen krízisben is. Például pont 100 éve egy nápolyi orvos kitett a rendelője falara egy papírt, ala pedig egy kosarat : "Akinek van,az tegyen,akinek nincs,az vegyen!" Ezek a szavak újra megjelentek az utcákon most; sok embernek néhány hét alatt elfogyott a pénze, és bizony van, akinek nincs mit ennie. És megjelentek a kosarak itt-ott a városokban – akiknek van plusz élelmiszere, beleteszi a kosárba. Akiknek nincs, azok vehetnek ki belőle. Nem bonyolult, de nagyon szép rendszer. 

A facebook-on meg egyre másra jelennek meg ilyen posztok: "Ha nincs munkád, senkitől sem kapsz segítséget, és elfogyott az élelmiszered, kérlek, ne menj éhesen aludni! Írj nekem egy privát üzenetet, ne szégyelld magad! Ami a mi konyhánkban van, örömmel megosztjuk veled. Gyerekként azt tanították nekünk, hogy ahol van két személyre étel , ott jut három embernek is. Hálásnak kell lennünk, és nem lehetünk önzőek egymással. Le tudjuk győzni ezt a nehéz időszakot, de mindannyiunknak össze kell fognunk."
És imádom az olaszokat a humorérzékük miatt is! Ez is a facebook-on terjed, nagyon jól jellemzi az életérzést: "Lehet,hogy nekünk, olaszoknak a seggünk is ki fog lógni a gatyánkból,de hol találunk még egy olyan országot, ahol az orvosi védőköpenyeket az ARMANI varrja, a lélegeztetőgépeket a FERRARI gyártja, GUCCI készítí a szájmaszkokat és a fertőtlenítőszereket BVLGARI!? Ha a pokolra jutunk is, csak stílusosan!"

Ezért vagyok biztos benne, hogy minden rendben lesz!

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.