Dunaújváros Hetilap

Járvány: 525 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma – 4 idős beteg hunyt el (FRISSÍTVE!)

Öcaline - 2020. április 1. 7:09

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 525 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma;  az elhunytak száma 20 főre emelkedett, négy idős, krónikus betegséggel küzdő, ember halt meg. Frissítés: megjelent a megyei mutatók vírustérképe - Fejérben 

Az operatív törzs friss tájékoztatójából kiderül: négy krónikus betegséggel küzdő idős beteg hunyt el a járvány következtében – mind a négyen szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedtek. Az elhunytak számának növekedése mellett emelkedett a gyógyultak száma is – a hivatalos adatok szerint 40 főre.

Az adatsor mellett ezúttal is figyelmeztet a hivatalos oldal: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a koronavírus. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet, hiszen az azonosított fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy maradjanak otthon az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők – és mindenki, aki csak teheti. Szintén fontos, hogy mindenki tartsa be az ajánlásokat és a múlt szombat óta élő kijárási korlátozásokat.
Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét!

UPDATE 10.30 – vírustérkép, megyei adatokkal!

Az országos adatokat összegző reggeli cikkünk élesítése után publikálták az operatív törsz weboldalán a korábban ígért megyei adatokat. A mellékelt vírustérkép szerint a főváros és Pest megye mellett Győr-Moson Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számít a legfertőzöttebb területnek: Budapesten 232, Pest megyében 98, a Győr-Moson-Sopron megyében 26, míg Szabolcsban 25 igazolt fertőzöttről tudnak. Fejér megyében az alapadat 13 fertőzött – és mint  a korábbi híradásokból már kiderült, közülük legalább egy fő dunaújvárosi.
Fontos kiegészítéssel élt az operatív törzs oldalán megjelent adatsor kapcsán Dunaújváros önkormányzata: a város hivatalos honlapján publikált közlemény felidézi, hogy amint már arról korábban írtak, a fertőzöttekről a népegészségügyi szerveknek és a kormányzatnak vannak pontos adatai, amiket az önkormányzatokkal nem közölnek. 
Az önkormányzati dokumentum is hangsúlyozza: az 525-ös mutató csak az igazolt fertőzöttek száma, a betegség lappangási ideje ugyanis 2 hét is lehet.

Kérik, hogy mindenki tartsa be a megelőző intézkedéseket, korlátozásokat, higiénés előírásokat!
 

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.