Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: a plazma lehet a kulcs a terápiához

Öcaline - 2020. április 28. 16:14

Tudományos konzorcium alakult az EMMI javaslatára és az operatív törzs támogatásával, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmájából terápiás készítményt hozzanak létre. Tények és tervek egy új gyűjtőoldalon – és várják a donorjelölteket!

A tudományos munka célja a vírusfertőzött betegek passzív immunizálása – több nemzetközi kutatás, illetve éles kísérlet igazolja ugyani, hogy a fertőzésen tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átesett, de sikerrel gyógyult emberek vérplazmája segíthet a komoly tüneteket produkáló fertőzöttek gyógyulásában. A DO legutóbbi itáliai összegzésében Novák Yvette is említette az első (olasz) beteg, egy várandós kismama csodálatos gyógyulását – az összegzés linkjét mutatom máris:

"... az itteni életünk fekete hete volt..." (katt) >>

A nemzetközi kitekintés azért fontos, mert éppen ezek a példák igazolják, hogy a hatékony terápia egyik kulcsa a gyógyult betegek plazmája lehet – a metodika pedig, legalábbis egy frissen zászló bontott projektfelület, a Koronavírus Plazma oldal tanúsága szerint egy háromlépcsős, a beválogatástól a plazma levételen át egészen a felhasználásig ívelő folyamat.

A tudományos konzorciumot a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat alkotja, és az oldalon lévő felhívás szerint folyamatosan várják a vírusfertőzésen sikerrel átesett donorok jelentkezését.

A jelentkezés feltételei:

– igazolt COVID-19 betegség (orr-garatból történt mintavétel SARS-CoV-2 PCR pozitív)
– minimum 2 hete tünetmentes állapot, a karantén állapotot már feloldották
– általános véradói alkalmasság szükséges
– életkor 18-60 év, 60 és 70 év között egyedi elbírálás az általános állapot és társbetegségektől függően
– véradásra/plasmapheresisre alkalmas jó véna
–  CONTRAST vizsgálatba történő belépés (DPC-NNK-OVSZ tudományos programba), belépési nyilatkozat aláírása
– a 2 lépcsős kivizsgáláson történő megfelelés (ennek során ellenőrzik, hogy a donor vírusmentes-e, illetve hogy van-e kellő mennyiségben vírusellenes ellenanyaga)
A férfi donorok plazmáját a közvetlen terápia során, a női donorok plazmáját az úgynevezett hyperimmunglobulin gyártás során használják fel.

További részletek, valamint a jelentkezés lehetőségei az új portálon – itt!

Koronavírus Plazma – hivatalos oldal (katt) >>

(Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.