Dunaújváros Hetilap

Nagyot ugrott az igazolt fertőzöttek száma Fejér megyében

doszerk - 2020. április 7. 12:47

Budapest és Pest megye után már Fejérben van a legtöbb olyan beteg, aki igazoltan koronavírussal fertőzött. A trend riasztó: a szűk egy héttel ezelőtti adatsorhoz mérten 300 százalékos a növekedés!

A hétfői 24-ről egy nap alatt 39-re nőtt az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma Fejér megyében, így Budapest és Pest megye után itt van a legtöbb olyan beteg, aki igazoltan koronavírussal fertőzött, figyelmeztet a város hivatalos honlapjának friss összegzése. Dunaújvárosban jelenleg 36 fő van hatósági házi karanténban. Ez megelőző intézkedés, minden külföldről hazatért polgárnak kötelező két hetet karanténban töltenie.

Fontos hangsúlyozni: ez az 39 csak az igazolt fertőzöttek száma, a betegség lappangási ideje ugyanis 2 hét is lehet. Kérik, hogy mindenki tartsa be a megelőző intézkedéseket! A tavaszi jó idő se lazítson az eddigi fegyelmen, csak az menjen az utcára, akinek feltétlenül fontos, figyelmeztet a város hivatalos lapja.

A friss adatsorokat tovább elemezve még riasztóbb képet kapunk a járvány transzfer alakulásáról. A száraz adatoknál beszédesebb ugyanis, ha az arányokat vizsgáljuk, méghozzá egy picit távlatosan – és a lista "éllovasaira" koncentrálva. Először április 1-jén, azaz múlt szerdán adott megyei bontású adatsort (és térképet) az operatív törzs, ekkor a fertőzöttek száma országosan 525 volt, a fővárosban 232, Pest megyében 98, Győr-Moson-Sopronban 26, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 25 főt tartottak nyilván. Fejér megye a 13 igazolt fertőzöttel akkor még szerencsére a középmezőnyben szerénykedett. 
Lássuk mindezek után a friss, mai térkép mutatóit – zárójelben rendre a százalékos emelkedést írom. Azért is érdemes figyelni a tendenciát, mert jól látható, hogy egy szűk hetes távlatban is meglehetősen riasztóak az arányok. Az országos adat 817 (55,1 százalékpontos növekedés), a fővárosi fertőzöttszám 345 főre módosult (48,7 százalékos emelkedés), Pest megyében az adat 153 (56,1 százalék). A főváros térségét nem számítva a megyei rangsor élére Fejér került, 39 fertőzöttel és – kapaszkodjon mindenki – 300 százalékpontos emelkedéssel. Érdemes figyelni a korábbi éllovasokat is: Győrben ez a mutató 38,46 százalékpont, Szabolcsban 36 százalék.

A tendencia elgondolkodtató, és persze érdemes megfogadni a figyelmeztetést: aki teheti, maradjon otthon, akinek menni muszáj, tartson távolságot!

(Forrás: dunaujvaros.hu; koronavirus.gov.hu, matek: DO)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.