Dunaújváros Hetilap

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

Öcaline - 2020. május 27. 19:47

Romló üzleti helyzetről, súlyos recessziós várakozásokról tanúskodik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi vállalati konjunktúrafelvétele. Itt az összes fontos eredmény – a helyzetkép lesújtó, lényegében minden negatív csúcs megdőlt. 

Kiábrándító képet fest a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos vállalatvezetői felmérés nyomán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének friss felmérése. A tavaszi vállalati konjunktúravizsgálat egészen pontosan 2891 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul, és aligha véletlen a borúlátás: az adatfelvétel április 1-30. között zajlott, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások időszakában. 

Csúcsdöntések így is, úgy is

A lapunkhoz eljuttatott összegzés szerint az eredményeket nagy mértékben befolyásolták a járványra és az ezzel összefüggő gazdasági leállásra vonatkozó első benyomások, tapasztalatok. 

Az eredmények szerint a konjunktúramutató értéke áprilisban mínusz 25 ponton áll – ez az érték a felmérés 1998-as kezdete óta a legalacsonyabb! 

Még egy mutató jelzi, milyen nagy a baj a vállalatvezetők szerint: a legutóbbi, 2019 októberben mért értékhez viszonyított 65 pontos (!) visszaesés a legnagyobb mértékű csökkenés két adatfelvételi időpont között a vizsgálat eddigi történetében.
Szintén elgondolkodtató adat, hogy az úgynevezett bizonytalansági mutató értéke tizennégy ponttal emelkedett októberhez képest – jelenleg 60 ponton áll, ami szintén a legmagasabb érték a felmérés története során. Ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése az adatfelvétel kezdete óta jelenleg a legkevésbé egyöntetű, azaz a járványhelyzetből adódó kiszámíthatatlanság a vállalatvezetői véleményekben is markánsan tükröződik. Csak a bizonytalanság biztos, sugallják a vállalatvezetői visszajelzések. 

Visszaesés minden fronton

A vállalkozások a múlt félévhez képest lényegesen kedvezőtlenebben ítélik meg az üzleti klímát, várakozásaik recessziósak, a jövőbeni üzleti helyzetre, a beruházásokra, valamint a megrendelésekre vonatkozó várakozások egyaránt jelentős mértékben pesszimistábbá váltak az elmúlt fél év során. A kilátások legnagyobb mértékű visszaesése a várható üzleti helyzetre vonatkozóan tapasztalható.

Az üzleti klíma romlását legkevésbé a döntően exportáló, 250 főnél nagyobb méretű, a külföldi (rész)tulajdonban lévő, illetve a feldolgozóipari cégek jelzik – ugyanakkor e cégek üzleti várakozásai is jelentősen pesszimistábbá váltak az elmúlt fél év során. 

2019 októberéhez képest az összes vizsgált vállalatcsoportban a helyzet romlására számítanak a cégek. 

A legfrissebb adatok szerint mind a jelenlegi, mind a várható üzleti helyzetet jelentősen negatívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző félévben. A jelenlegi üzleti helyzet mutatója 61, a várható üzleti helyzeté pedig 68 ponttal romlott tavaly októberéhez képest. 
Az elemzés konklúziója is elgondolkodtató: a jelenlegi üzleti helyzet értékelése arra mutat, hogy a koronavírus-járvány hatására kibontakozó gazdasági válság jelentős mértékű negatív hatást gyakorol a Magyarországon működő vállalkozásokra. Látható, hogy a kisméretű, a kizárólag hazai értékesítésre termelő, a tisztán hazai tulajdonban álló, valamint az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő vállalatok vannak kitéve leginkább a gazdasági válság jelenlegi hatásainak. 
Összességében – a vizsgált vállalati kategóriákban különböző mértékben – általánosan a munkaerőkereslet csökkenése, illetve túlkínálat kialakulása várható. A létszámcsökkentések várhatóan erőteljesebben fogják érinteni a kereskedelem és a szolgáltatások területén tevékenykedő vállalkozásokat, a kizárólag belpiacra termelő cégeket, illetve a kis- és középvállalkozások szektorát.

Az MKIK GVI teljes elemzése itt olvasható!

Romló üzleti helyzet, recessziós várakozások – .pdf (katt) >>

(Képünk illusztráció, táblázat: MKIK GVI)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.