Dunaújváros Hetilap

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

Öcaline - 2020. május 26. 16:38

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Dunaújváros ingatlanpiaci helyzetképe a koronavírus megjelenésekor és az azt megelőző időszakban némi eltérést mutat, mind a családi házak, mind a téglalakások, mind a panellakások tekintetében – de mint a mellékelt táblázaton is jól látható, egyik esetben sem túl nagy a differencia.

Még mindig  a típus dönt

A Dunaújvárosban eladó lakások árai leginkább a típustól függnek. Az elmúlt egy évben nem drágultak sokat Dunaújváros házai: 2019 márciusában 220 ezer forintos négyzetméterárról indultak, majd egy kisebb visszaesés után meredeken íveltek felfelé – tavaly augusztus óta viszont a 250 ezer forint/négyzetmérer körüli áron stagnálnak. 
A panellakások hasonlóan működtek a családi házakhoz, vagyis már régóta megragadtak a 250 ezres négyzetméterenkénti árszínvonalon. A téglalakások sokkal „mozgékonyabbak” voltak: 2019 márciusában 280 ezer volt az átlagáruk négyzetméterenként, ez aztán több hónapon keresztül csökkent, majd emelkedést vett egészen az idei év elejéig. 

Az idei évet tekintve viszont már a téglaépítésű lakások átlagára is – akárcsak a többi ingatlantípusé – lejtőpályára került; 2020 márciusában átlag négyzetméter áruk 300 ezer forint volt.

Összességében az a trend érvényesül, hogy amint országszerte, úgy Dunaújvárosban is megállt a növekedés; érdemes tehát egy rövid országos kitekintést is tenni!

Természetes lassulást tetézett a vírus

Amint a fentiekben már említettük, az árakat illetően nemcsak Dunaújváros torpant meg, hanem az ország valamennyi települése.  Érdekes adalék az is, hogy amikor árcsökkenésről – vagy akár csak stagnálásról – beszélünk, nem hivatkozhatunk kizárólagosan a koronavírus megjelenésére; a lassulás egy természetes folyamat következtében kezdődött el országszerte. 

Ritkán jelenik meg az elemzésekben, pedig a számok makacs tényeivel igazolható, hogy már a tavalyi évben megfigyelhettük a mérséklődést, amikor a járványveszélynek még nyoma sem volt. 

A piaci szereplők számára különösen fájdalmas ugyanakkor, hogy a koronavírus az ingatlanpiacot már egy stagnáló fázisban találta – és ezt a járvány csak tovább erősítette. Egyértelműen kirajzolódó tendencia, hogy a közeljövőben további lassulásra, árcsökkenésre számíthatunk.
A koronavírus várhatóan a vidéki, így a dunaújvárosi ingatlanpiacot is érzékenyen érinti, és minden térségben jelentős változásokat hozhat. Az egybehangzó szakértői elemzések Budapesten 5-8 százalékos áresést prognosztizálnak a következő hónapokra. A vidéki ingatlanpiacon rövid távon nem igazán számítanak árcsökkenésre, ennek az a magyarázata, hogy korábban is a fővárosból indultak ki az árváltozások. Várható, hogy ezúttal is Budapest lesz az első „áldozat”, majd a vidéki térségek következnek – e téren a hosszú távú előrejelzések megegyeznek a fővárosban becsült arányú visszaeséssel.

(Forrás és táblázat: Ingatlannet; fotó: DO-archív)

 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.