Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Öcaline - 2020. május 21. 17:43

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

A verseny szervezésében és lebonyolításában főszerepet vállalt Zsidó Norbert mesterpedagógus érdeklődésünkre elmondta, a járványhelyzet alaposan átrendezte a terveket. Eredetileg a Bánki fennállásának 50. jubileumát ünneplő eseménysorozat egyik fényes fejezetének szánták az országos döntőt  – az elmúlt hetek veszélyhelyzete azonban felülírta a rendező intézmény (és a versenyzők) elképzeléseit. 

Webes versengés lett

A versenyen 9 intézmény 80 diákja vett részt – az AutoCAD kategóriában 32 fő , az Inventor kategóriában 48 tanuló –, az első fordulót február derekán rendezték. A döntőt két naposra tervezte a Bánki – az eredetileg március végére időzített finálét a járványhelyzet miatt végül online formában bonyolították le. A diákok otthon, vagy az iskolájukban oldották meg a feladatokat. Az AutoCAD kategória feladatait Zsidó Norbert készített és javította, az Inventor kategória munkáit Müller Attila készítette és javította. A döntőbe AutoCAD kategóriában 11 fő jutott (Szombathely – Gépipari 7 fő, Békéscsaba – Nemes 2 fő, Bánki 2 fő), az Inventor kategóriában 14 diák szállt harcba  a helyezésekért (Győr – Jedlik 6 fő, Veszprém – Ipari 2 fő, Pécs – Zipernowsky 2 fő, Debrecen – Mechwart 2 fő, Szolnok – Jendrassik 1 fő, Kiskunhalas – II. Rákóczi 1 fő).
A két kategória első 5-5 helyezettjét a mellékelt táblázat összegzi, a szervezők értékelése szerint a viadal folytatta a nemes tradíciót: a legjobbak valóban mesteri szinten oldották meg a nehéz feladatokat – mindkét kategóriában!

A névadó nyomában

Charles Babbage angol matematikus és korai számítógép-tudós – igazi úttörő volt, hiszen elsőként állt elő a programozható számítógép ötletével. Az 1791-ben született brit  tudós nem csupán elméleti síkon jeleskedett: gépei az első mechanikus számítógépek közöt voltak; azt, hogy mennyire megelőzte korát, mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy sem anyagi forrást, sem személyes elismerést nem kapott kortársaitól gépei megvalósításához. Az 1871-ig élt Babbage gépei mechanikusan működő részekből álló monstrumok voltak, de a felhasznált működési elvek közül több olyan is akad, amelyik meghökkentően hasonlít a mai számítógépek működési elveire.

Be nem fejezett gépeinek alkotóelemeit a Londoni Tudományos Múzeumban (London Science Museum) állította ki, és 1991-ben a tudományos élet valóságos szenzációjának számított, hogy néhány Babbage-fanatikus a XIX. századi lángelme eredeti tervei alapján, a tudós zseni korában is használatos anyagokból megépítette a differenciálgépét; tökéletesen működött. 

(Archív fotó és eredménylista: Bánki iskola; Babbage-portré és szócikk: Wikipédia)
 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.