Dunaújváros Hetilap

Gazdaság: üzleti túlélőcsomag vállalkozásoknak

Öcaline - 2020. május 14. 11:17

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Országos Vállalkozói Mentorprogram csapata által összeállított Üzleti túlélőcsomag vállalkozásoknak kiadvány legújabb frissítése. Az immár harmadik változatot a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara hivatalos oldala tette közzé.

Az összegzés alkotói csapata friss helyzetértékelésében kiemeli: a március eleje óta tartó járványügyi veszélyhelyet gazdaságot érintő hatásai már most érezhetőek mikrogazdasági és nemzetgazdasági szinten egyaránt, azonban a hatások végső kimenetele még senki számára nem ismert. 

Brutális számok

A kamara márciusban indított, hasábjainkon is hírvert második kérdőíves kutatásának eredményeként kiderült, hogy a magyar cégek 70 százaléka nagyon kedvezőtlennek látja saját üzleti helyzetét a következő hat hónapra vonatkozóan. Az adatok minimum elgondolkodtatóak: a járvány terjedésének hatására 71 százalékuk komoly, a cég működését jelentősen akadályozó zavarokat tapasztal. 

A felmérés döbbenetes mutatókkal is szolgált: a válaszadó cégek 92 százalékánál (!!!) a kapacitáskihasználtság csökkent a járvány előtti időszakhoz képest, 34 százalékuk pedig teljes leállásról számolt be. 

Szintén beszédes mutató, hogy a felmérések szerint a cégek 61 százaléka egy hónapig vagy annál rövidebb ideig számít a fizetőképessége megőrzésére a jelenlegi helyzetben, külső források bevonása nélkül. 
A válaszadók meghatározóan nagy többsége (75 százaléka) a kereslet csökkenését érzi a fő akadályozó tényezőnek. 38 százalékuk a rendelkezések miatt kényszerül leállásra, 23 százalékukat a rendezvények betiltása és a nyitvatartási időre vonatkozó korlátozások érintik hátrányosan. 

Merre tovább, hogyan tovább?

A válaszadó cégek 31 százaléka a vállalati tartalékokat élné fel, ha egy esetleges karantén esetén egy hónapig nem lenne bevétele a cégnek, míg 34 százalékuk úgy érzi, hogy ebben az esetben nem lenne semmilyen lehetősége a fennmaradáshoz. A kamarai túlélőcsomag helyzetértékelésében megfogalmazzák: 

„míg a nagyvállalatok rendelkeznek pénzügyi tartalékokkal a sokk enyhítésére, addig a kis- és középvállalkozások ezek hiányában nehéz helyzetben vannak, lesznek”. 

Mindeközben a kis- és középvállalkozások jelentik Magyarország gazdaságának gerincét, és mivel vélhetően a veszélyhelyzet egyaránt hatással van és lesz a munkavállalókra, az ügyfelekre és az ellátási láncokra, a kis- és középvállalkozásoknak jelentős támogatásra lesz szükségük.
Az MKIK a jelen helyzetben az aszimmetrikus tehermegosztás és a kényszerszolidaritás elvét tartja mérvadónak: az állami szerepvállalás dominanciája mellett a munkaadói és munkavállalói oldalnak is szerepet kell vállalnia a gazdaságra nehezedő nyomás enyhítésében. A kormányzatnak eljuttatott első javaslatcsomag részeként az MKIK az alábbi feladatokat tekinti legfontosabbnak a vállalkozások vonatkozásában:
– a jelenlegi helyzetnek megfelelő működés fenntartása (fokozott higiéniai szabályok betartása,
üzletmenet-folytonosság, belső- és külső kommunikáció)
– a vállalati cash-flow fenntartása, javítása,
– a foglalkoztatási szint fenntartása,
– a beruházási szint jelentős visszaesésének elkerülése.
A stratégiai tervek megvalósításához szükséges konkrét lépéseket foglalja össze a kamara és az Országos Vállalkozói Mentorprogram közös summázata. A túlélőcsomagot a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara weboldaláról tölthetik le az érintettek és érdeklődők.

A közvetlen elérhetőség máris itt!

Üzleti túlélőcsomag vállalkozásoknak.pdf (katt) >> 

(Forrás: DKIK; a kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.