Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda) 17:43 - Öcaline

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

A nagy mutatványról decemberben mi is beszámoltunk: a Bánki tanárai és diákjai egy Guinness-rekord beállításának kísérletében vettek részt, amelynek témája a kémia tudományához kapcsolódott – konkrétan a periódusos rendszer bemutatása volt. A dunaújvárosi iskola csapata egy kreatív performansz produkciót talált ki és valósított meg – "Mengyelejeva professzornő" varázslata nyomán a világ kaotikusan szétszórt elemei rendszerré váltak a Bánki aulájában –, amely a rekordállításhoz kapcsolódó versenyen a zsűri döntése alapján a második helyet érdemelte!
A fantasztikus eredmény nyomán köszönet jár az ötletelésben és megvalósításban egyaránt szerepet játszott tanároknak és diákoknak – a munkálatokban Kissné Sztankó Katalin és Salamon Attila vállalt oroszlánrészt és 118 bánkis nebuló működött közre –, az alábbiakban következzen a verseny szervezőinek levele, amelyet nemrégiben publikáltak a Bánki hivatalos facebook oldalán:
"Nagy öröm volt együtt dolgozni önökkel és az önök által vezetett iskolák tanáraival, diákjaival tavaly decemberben, a Periódusos Rendszer Nemzetközi Éve eseményeinek záró akciójában, a Magyar Rekordállítási kísérletben, ami fantasztikus eredményt hozott: 63 intézmény 7800 résztvevővel állította föl a rekordot.
A Bánki Donát Szakgimnázium által bemutatott performansz második helyezést ért el a Zsűri döntése alapján. Gratulálunk! Jutalmul egy 20-25 fős gyárlátogatást (az önök által kiválasztott helyszínen) nyert az iskola, amit a járvány elmúltával tudunk megszervezni az önök számára. Valamint a 2020-2021-re a Kémikusok Lapját kapják meg számonként két-két példányban."

Nagy gratuláció a bánkis csapatnak az 1-es hidrogéntől a 118-as oganeszonig  – végezetül pedig itt a dobogós mutatvány hangképes összegzése, újra!

 

A rovat további hírei: Oktatás

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 04. (hétfő)

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

2020. április 21. (kedd)

Éles hangütésű közleményben, "megdöbbenéssel és felháborodással" tiltakozik az érettségi tervezett időpontja miatt a Civil Közoktatási Platform. A dokumentumot egy bevezető után teljes terjedelmében közöljük.

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

2020. április 15. (szerda)

Mindenkit megvisel a bezártság, különleges feladat az óvodás korosztály lekötése – rendhagyó sorozatunkban Szirmainé Gubicza Margit, a Margaréta tagóvoda vezetője tanácsait találják a szülők; fogadják és alkalmazzák szeretettel! Első rész: napi rutin!

Csak előre: mesék "aranyos" rajzokkal – már gyűjteményben is!

Csak előre: mesék "aranyos" rajzokkal – már gyűjteményben is!

2020. április 14. (kedd)

Folytatódik Balsai Móni színésznő-mesemondó és az Arany János iskola rajz tagozatos diákjainak együttműködése – húsvétra időzítve A három nyúl című fabula hangképes verziója készült el. Bónusz műhelytitok: MOMETERA címmel a DO szelíd nógatására külön mesecsatorna is született a nagy videómegosztón!