Hogyan tovább a #maradjotthon után?

doszerk - 2020. május 15. 17:09

Mozduljunk ki a lakásból, ha már lehet, s a a fokozatosság elvét betartva tegyünk egy lépést újra a szabadtéri mozgás irányába,

Közel egy hónapja követhetik a nézők – és a "nem csak nézők" – Dóczi Zsuzsa Gymstick és fitnesz oktató tornáit a DSTV-ben, amelyben könnyen végezhető, mindenki számára kivitelezhető gyakorlatokat végezhetnek, elsősorban az idősebbek. A Mozogj Otthon, Dunaújváros kampány éppen azért jött létre, mert a karantén ideje alatt korlátozottak voltak a lehetőségek a testmozgásra, a kijárási korlátozás leszűkítette a sportolási lehetőségeket.

Május 4-e óta azonban könnyítéseket vezetett be a kormány, a korábbi kijárási korlátozás vidéken megszűnt, sőt bizonyos feltételekkel már az amatőr és profi sportban is engedélyezett edzéseket tartani.

Sokakban merül fel a kérdés, vajon hogyan tovább?

A két hónapos karantén sokunkat megviselt. Lelkileg, fizikálisan, szellemileg, mindenhogyan. Fenekestül forgatta fel az életünket a koronavírus és a járvány, az intézkedések, a szigorítások, korlátozások. Ezeken túl, meg kellett küzdenünk a saját gondolatainkkal is, feldolgozni a sokszor ellentmondásos információkat, kiszűrni a hiteles, ránk vonatkozó tudnivalókat. Néhányan már élnek az új lehetőségekkel és részt vesznek újra a csoportos órákon, mások azonban még kivárnak, mert bizonytalanok, hogy vajon mi lehet a jó megoldás. Zsuzsa az arany középút híve. Azt javasolja, mindenképpen lépjünk egy szintet. Ne maradjunk a bezárt lakásban, tegyünk egy lépést, ha már hivatalosan is engedélyezett. Ha eddig nem mentünk sehová, akkor menjünk el sétálni, napfürdőzzünk picit egy rövid túra alkalmával, de tehetünk akár tempósabb lépéseket, ahol már meg is izzadunk kicsit. Akik régen kocogtak, futottak, kezdjék el újra, eleinte rövidebb távokat és lassabb tempóban.

Hankusz Kálmán felvételei

"A csoportos órákat azoknak javaslom, akik nem tartoznak a veszélyeztetett rétegbe. 65 év felettiek, valamint krónikus betegséggel élők továbbra is fokozottan vigyázzanak magukra. Nekik nagy rizikó lenne közösségbe menni, még akkor is, ha az edzés a szabadban folyik. Ha kimennek az utcára, viseljenek maszkot, tartsák be a biztonsági távolságot és kövessék továbbra is az online valamint televízióban sugárzott tornákat, mindenképpen mozogjanak és táplálkozzanak kiegyensúlyozottan! A fókusz továbbra is az immunrendszer erősítésen és a kedélyállapotunk javításán van. Akik viszont egyáltalán nem mozogtak a karantén ideje alatt, mindenképpen fokozatosan térjenek vissza a korábbi szokásaikhoz, ne ott folytassák, ahol azelőtt abbahagyták, hagyjanak időt a testüknek és a lelküknek is a felzárkózáshoz. Apró lépésekkel haladjunk a kitűzött, új terveink, netán a korábban félbehagyott céljaink felé.”

A Mozogj Otthon, Dunaújváros! minden hétköznap 18 órakor a DSTV műsorán és közösségi felületein.

A rovat további hírei: Sport

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.