Hogyan tovább a #maradjotthon után?

doszerk - 2020. május 15. 17:09

Mozduljunk ki a lakásból, ha már lehet, s a a fokozatosság elvét betartva tegyünk egy lépést újra a szabadtéri mozgás irányába,

Közel egy hónapja követhetik a nézők – és a "nem csak nézők" – Dóczi Zsuzsa Gymstick és fitnesz oktató tornáit a DSTV-ben, amelyben könnyen végezhető, mindenki számára kivitelezhető gyakorlatokat végezhetnek, elsősorban az idősebbek. A Mozogj Otthon, Dunaújváros kampány éppen azért jött létre, mert a karantén ideje alatt korlátozottak voltak a lehetőségek a testmozgásra, a kijárási korlátozás leszűkítette a sportolási lehetőségeket.

Május 4-e óta azonban könnyítéseket vezetett be a kormány, a korábbi kijárási korlátozás vidéken megszűnt, sőt bizonyos feltételekkel már az amatőr és profi sportban is engedélyezett edzéseket tartani.

Sokakban merül fel a kérdés, vajon hogyan tovább?

A két hónapos karantén sokunkat megviselt. Lelkileg, fizikálisan, szellemileg, mindenhogyan. Fenekestül forgatta fel az életünket a koronavírus és a járvány, az intézkedések, a szigorítások, korlátozások. Ezeken túl, meg kellett küzdenünk a saját gondolatainkkal is, feldolgozni a sokszor ellentmondásos információkat, kiszűrni a hiteles, ránk vonatkozó tudnivalókat. Néhányan már élnek az új lehetőségekkel és részt vesznek újra a csoportos órákon, mások azonban még kivárnak, mert bizonytalanok, hogy vajon mi lehet a jó megoldás. Zsuzsa az arany középút híve. Azt javasolja, mindenképpen lépjünk egy szintet. Ne maradjunk a bezárt lakásban, tegyünk egy lépést, ha már hivatalosan is engedélyezett. Ha eddig nem mentünk sehová, akkor menjünk el sétálni, napfürdőzzünk picit egy rövid túra alkalmával, de tehetünk akár tempósabb lépéseket, ahol már meg is izzadunk kicsit. Akik régen kocogtak, futottak, kezdjék el újra, eleinte rövidebb távokat és lassabb tempóban.

Hankusz Kálmán felvételei

"A csoportos órákat azoknak javaslom, akik nem tartoznak a veszélyeztetett rétegbe. 65 év felettiek, valamint krónikus betegséggel élők továbbra is fokozottan vigyázzanak magukra. Nekik nagy rizikó lenne közösségbe menni, még akkor is, ha az edzés a szabadban folyik. Ha kimennek az utcára, viseljenek maszkot, tartsák be a biztonsági távolságot és kövessék továbbra is az online valamint televízióban sugárzott tornákat, mindenképpen mozogjanak és táplálkozzanak kiegyensúlyozottan! A fókusz továbbra is az immunrendszer erősítésen és a kedélyállapotunk javításán van. Akik viszont egyáltalán nem mozogtak a karantén ideje alatt, mindenképpen fokozatosan térjenek vissza a korábbi szokásaikhoz, ne ott folytassák, ahol azelőtt abbahagyták, hagyjanak időt a testüknek és a lelküknek is a felzárkózáshoz. Apró lépésekkel haladjunk a kitűzött, új terveink, netán a korábban félbehagyott céljaink felé.”

A Mozogj Otthon, Dunaújváros! minden hétköznap 18 órakor a DSTV műsorán és közösségi felületein.

A rovat további hírei: Sport

Hazai búcsú a szezontól

Hazai búcsú a szezontól

2024. ápr. 20.

Hazai környezetben, a Dunaújvárosi Sportcsarnokban játssza le a 2023/2024-es szezon utolsó találkozóját a DKSE röplabda csapata a Miskolc ellen vasárnap délután öt órától.

Kulcsfontosságú meccs vár a focistákra

Kulcsfontosságú meccs vár a focistákra

2024. ápr. 20.

A Fehérvár FC második csapatának otthonában folytatják a bajnokság küzdelmeit a Dunaújváros FC labdarúgói vasárnap délelőtt tizenegy órától.

DSTV: biztató bajnoki eredmények

DSTV: biztató bajnoki eredmények

2024. ápr. 19.

Április 9-12. között rendezték meg az országos felnőtt úszó bajnokság küzdelmeit a fővárosban – szép helyi eredmények születtek. A DKSE színeiben Kenyér Lilla, Kovács-Seres Hunor és Eszenyi Ábel indult – utóbbival és Berzlánovits Éva edzővel beszélgettünk a megméretés után. Hangkép.

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

2024. ápr. 19.

A kiesés elől menekülő Békéscsaba lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesének következő bajnoki ellenfele szombaton délután öt órától.

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.