Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

Öcaline - 2020. május 22. 18:57

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

Az intézmény ugyan egyelőre nem fogadhatja a látogatókat, de a lehetőségekhez mérten teljes gőzzel üzemel, hangsúlyozta érdeklődésünkre Deák Nóra igazgató:
– Sok munkát el tudtunk és tudunk elektronikus úton is végezni, másfelől szigorú beosztás szerint, zárt ajtók mögött az intézetben is dolgozunk. A vírushelyzet „üres óráiban” olyan feladatokat is teljesítettünk, amelyek a programoktól zsúfolt időszakban elmaradtak – rendet tettünk az irattárban, az archívumunk is áttekinthetőbb lett –, ezen kívül természetesen a közönségre is gondoltunk. Képrablás címmel játékot indítottunk, 70 év – 70 kép elnevezéssel online város- és intézménytörténeti barangolásba kezdtünk, virtuálisan látogathatóvá tettük Koronczi Endre A dolog, mely elfelejtett testet ölteni című kiállítását. Folytatjuk a KineDok sorozatot – a helyi vetítések helyett a honlapunkról elérhető linken keresztül csatlakozhatnak a klubhoz az érdeklődök – jelenleg, május 28-ig egy nagyszerű horvát dokumentumfilm, Nebojša Slijepčević alkotása látható. 
Az ICA-D igazgatója érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy nagyon készülnek a járványhelyzet utáni időszakra – reményeik szerint június derekától szigorú feltételekkel ugyan, de fogadhatnak látogatókat. A koronavírus ugyan „átrendezte” az intézményi elképzeléseket – már most biztosan látható, hogy lesz olyan tárlat, amit később rendeznek meg –, de az alapkoncepció változatlan, nyomatékosította Deák Nóra:
– Nagy közösségi esemény, tömeges jelenléttel kecsegtető megnyitó nélkül, de reményeink szerint egy felejthetetlen záró bulival, sor kerül a dunaújvárosi művészek tárlatára, és feltett szándékunk, hogy komoly kiállítás gazdagítsa a város 70. születésnapját ünneplő programok sorát. Ez a bemutató ősszel várható – pillanatnyilag az előkészítési fázisban vagyunk: tele tervekkel, és reménnyel, hogy az elképzelések meg is valósulnak! 

KineDok: a háború bennünk van

Az ICA-D töretlen lendülettel folytatja a KineDok című dokumentumfilmes online programsorozatát – a Srbenka című horvát filmet május 28-ig, azaz jövő csütörtökig ingyenesen láthatják az érdeklődők. Nebojša Slijepčević 2018-ban készült Srbenka című alkotása a délszláv háború máig tartó hatásait vizsgálja – egy felkavaró történeten keresztül.
1991 telén Zágrábban meggyilkoltak egy 12 éves szerb lányt. Negyed évszázaddal később Oliver Frljić rendező színdarabot rendez az esetből. A próbák kollektív pszichoterápiává alakulnak, és Nina, a 12 éves színésznő úgy érzi, mintha a háború sosem ért volna véget. A Srbenka azt vizsgálja, hogyan birkózik meg a jugoszláv háború után született generáció a történelem sötét árnyaival. Noha a véres összetűzéseknek már több mint két évtizede vége, sok horvát számára a "szerb" még mindig az "ellenség" szinonimája. Ennek köszönhetően szerb származású gyermekek ezrei titkolják el a nemzetiségüket – félvén horvát társaik reakciójától. Ezt a konfliktust a provokatív előadás történetén keresztül ismerteti meg a film – a többszörös fesztiváldíjas alkotást Európa Filmdíjra is jelölték.

A "Srbenka" az ICA-D weboldaláról, az intézményi útmutatót követve tekinthető meg – az útvonal kezdőpontja máris itt!

KineDok – "Srbenka" (katt) >>

(Illusztráció: ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!