Járvány: már 3535 fő fertőzött – Fejér megyében három új eset volt

2020. május 18. (hétfő) 7:05 - Öcaline

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3535 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. A halálozások száma növekedett: 11 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – hárommal nőtt, 359 fő a fertőzöttek száma. 

Az operatív törzs új közleménye szerint 462 főre emelkedett az elhunytak száma, gyógyultan eddig összesen 1400 fő távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedett, 1673 fő a tegnapi 1662 után. Növekedett a kórházban ápoltak száma is: 568 lett a tegnapi 562 fő után. A kritikus állapotban lévő betegek száma eggyel csökkent: 47 után jelenleg 46 fő. 
Városi szintű adatokkal továbbra sem szolgál az operatív törzs, naponta frissül viszont a megyei bontású vírustérkép. A friss adatsor szerint Fejér megyében hárommal nőtt az esetszám – 359 fertőzött. Térségünk ezzel együtt még mindig a fertőzött régiók élbolyában szerepel – a főváros és Pest megye után továbbra is harmadik. 

A növekedés ütemét vizsgáló műveleteknél szokás szerint az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3509 főről mára 3535 főre emelkedett az országos mutató, az arány a tegnapi 1,03  százalékpontos növekedéshez mérten is csökkent: 0,74 százalék. Megyénkben a növekedés mértéke az elmúlt napok ingadozása után az országos átlaghoz közelít: a 356-ról 359-re történt emelkedés – ez 0,84 százalék (vasárnap 0,28 százalékpont, de szombaton 4,41 százalék volt).  
Az operatív törzs összegzése szerint a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Mától vidéken és Pest megyében újabb enyhítések léptek életbe, és a fővárosban is megszűnt a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. Ugyanakkor fontos fejlemény, hogy mától a kórházi ellátások újraindításának következő üteme is megtörténik.

Viszont mindig érvényes a fő tétel: csak együtt tehetünk a járvány ellen! 

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO) 
 

A rovat további hírei: Belföld

Továbbra is sok napsütés várható

Továbbra is sok napsütés várható

2020. június 27. (szombat)

Vasárnap akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

2020. június 26. (péntek)

Gyorsan feléledt a lakóingatlanok piaca, már májusban felülmúlta a lakást keresők száma az egy évvel korábbit, és még a kínálati árak is nőttek.

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

2020. június 26. (péntek)

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések május végéig a kibocsátók adatai szerint, akik a veszélyhelyzet júniusi feloldását követően a költésekben további emelkedésre számítanak - közölte az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

2020. június 25. (csütörtök)

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Levonult az árhullám a Dunán

Levonult az árhullám a Dunán

2020. június 25. (csütörtök)

Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emelkedik az üzemanyag ára

Emelkedik az üzemanyag ára

2020. június 23. (kedd)

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdától!

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

2020. június 18. (csütörtök)

Megszűnik a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban, piacokon mától – a részletekről a város hivatalos weboldalán látott napvilágot összegzés.