Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

KarantÉNpercek – online programpaletta

doszerk - 2020. május 12. 17:36

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

A kultúra kedvelőinek

Munkásművelődési Központ

A Munkásművelődési Központ  kicsikre és nagyokra egyaránt gondol ebben az időszakban is. Csupa Csoda Birodalom Népmesepontjukban  „Pöttöm Panna virágai” címmel online rajzpályázatot hirdettek és várják „minden rajzolni szerető, művész lélek” alkotását a már említett mese témájában. A pályázatnak kikötése nincs, csupán ecsetet, ceruzát vagy  zsírkrétát kell ragadni, és alkotni valami igazán egyedit. „A munka készülhet papírra, falra (természetesen határokon belül ), aszfaltra, vászonra stb”. A pályázókat korcsoportra bontva- alsó,felső tagozatos-, középiskolai- és felnőtt korosztály- díjazzák majd. Az alkotásokat június 15-ig várják a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban Népmesepont Facebook oldalán, üzenetben!
A gyermekeket azonban nem csak a rajzolással kívánják lekötni: a népmesepont Youtube csatornájára rendszerint töltenek föl népmeséket, Suplicz Mihály előadásában. Felkerült már például a Félkegyelmű asszony, A fiú és a kígyó vagy A királykisasszony cipője című mesék is. 
Ugyanakkor érdemes az MMK hivatalos Facebook oldalát is figyelemmel kísérni, hiszen a Dunaújváros 70. születésnapjához kapcsolódóan elindították „70 év 70 kérdés” -online játékukat. A válaszadók között pedig MMK-s ajándékcsomag összeállítást sorsolnak ki (a játék időtartama alatt), minden héten. 

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

A Bartók Kamaraszínház még hetekkel ezelőtt indította útjára „Virtuális Színházát”. A „Ne hagyjuk kultúra nélkül a várost!” kezdeményezés részeként minden kedden a korábbi évadok darabjait tekinthetik meg ingyenesen a színházkedvelők. De nem csak színdarabokkal kedveskednek a kultúrára szomjazóknak: Bartók Szonáta névvel elindult az intézmény saját beszélgetős műsora is. 
A Kaméliás hölgy
Ifj. Alexandre Dumas, A Kaméliás hölgy című regényének izgalmas adaptációját Király Attila állította színpadra városunk színházában. A darab témái, a halál, a betegség, a szerelem minden ember életének része, gyakran átéljük őket, mégsem szeretünk róla beszélni. „Van-e olyan ember, aki nem akar szerelmes lenni? Aki most nem akar. Aki már nem akar. Aki így nem akar. Aki nem mer akarni. És mi történik, ha mégis? Nem lenne jó megérteni, hogy mitől volt olyan különleges az igazi Kaméliás hölgy, aki az 1840-es évek Párizsában élt, és akinek több mint 150 éve nem tudjuk kivonni magunkat a hatása alól? Dumas könyvet írt róla, Verdi operát, filmek sora próbálja megfejteni lényét.” Ezt a klasszikus történetet mutatja be a Bartók Kamaraszínház társulata, vendégművészekkel kiegészülve. A darab május 12-én, 19 órakor látható. 
Bartók Szonáta
A Bartók Szonáta című beszélgetős műsor péntekenként jelentkezik 19 órától. A nézők megismerkedhetnek a színházhoz közel álló művészekkel, alkotókkal, illetve a háttérdolgozókkal is. A műsor virtuális házigazdája az intézmény társulatának tagja, Jókai Ági, aki május 15-én, 19 órakor Tőkés Nikit és Kiss Attilát látja vendégül. 
A részletekről a Bartók Kamaraszínház hivatalos oldalán lehet tájékozódni.

Mozogni vágyóknak

"Mozogj Otthon,Dunaújváros!"

Még április 20-án startolt Dóczi Zsuzsa, gymstick és fitness instruktor mozgás sorozata, a Dunaújváros Televízió műsorán, valamint a DSTV Youtube csatornáján és közösségi felületén, amelyben hétfőtől péntekig 20 percben megmozgatja a városlakókat. A bemelegítés után jönnek az erősítő, átmozgató feladatok, végül pedig a nyújtás, árulta el Dóczi Zsuzsa,aki  azt is elmondta, hogy miben segíthetnek az online órák a résztvevőknek: "Kifejezetten a középkorúaknak és az idősebb korosztálynak készült ez a program, annak a rétegnek, mely mozgásszegényebb életmódot folytat. A gyakorlatok nem bonyolultak, nincsenek benne koreográfiák, szökdelések, ugrálások, kifejezetten egy átmozgató tornát végzünk majd, mely erősíti az immunrendszert, javítja a kedélyállapotot, erősíti a szívet, az érfalak rugalmasságát, a csontritkulást meg lehet vele előzni, s akinek esetleg van valamilyen krónikus, vagy akut problémája, az életminőségét tudja vele javítani." Hétfőtől péntekig este 6 órától érdemes tehát a DSTV-re kapcsolni. 

(Fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!