Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: 3035 főre nőtt a fertőzöttek száma – Fejérben 304 regisztrált beteg

Öcaline - 2020. május 4. 6:57

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3035 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős beteg, Fejér még mindig a vörös zónában 304 fertőzöttel. Az operatív törzs új adatsorral is jelentkezik.

A fenti mutatók szerint 351 főre emelkedett az elhunytak száma, 630 fő pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Akad olyan mutató, amely terén az operatív törzs is átállt az arányok közlésére – ezek szerint az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, míg a gyógyult betegek 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Jelenleg 1027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55 főt tartanak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A védekezés első szakasza – az egészségügy felkészítése – ezzel véget ért. 
A mai naptól részletesebb adatközlés látható hivatalos honlapon – és persze a DO is ezek alapján dolgozza fel az országos trendeket; külön feltüntetik az aktív fertőzöttek számát, ez azoknak a számát jelenti, akik még koronavírussal fertőzöttek és még nem gyógyultak ki abból, kórházban vagy otthonukban vannak. Emellett az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és az elhunytak statisztikájánál külön bontva láthatóak Budapest és Pest megye, valamint vidék adatai.
Városi szintű adatokat továbbra sem publikál az operatív törzs, ámde továbbra is naponta frissül a megyei bontású vírustérkép – ennek mutatói szerint Fejérben jelenleg 304 igazolt fertőzött személy van. Vagyis nagyon kis mértékben ugyan, de újra növekedett az igazolt esetszám  – az viszont változatlan jellemző, hogy megyénk még mindig a vírusrangsor vörös zónájában található; fertőzöttség tekintetében a főváros és Pest megye után továbbra is harmadik.    
Az alaptényezők után következzenek a növekedés ütemére vonatkoztatható számítások – ezúttal is az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 2998 főről mára 3035 főre emelkedett az országos főszám, ez viszonylag alacsony, 1,23  százalékpontos növekedést jelent (a tegnapi 1,9  százalékpontos értékhez mérten is csökkent). Fejér megyében valamivel magasabb, de még mindig minimális a növekedési ütem – két főadat 300, illetve 304, és ez 1,33 százalékpontos növekedést mutat (igaz, az elmúlt két napban 0,67 százalék volt).

Mától megkezdődik a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljék a járvány "berobbanását". Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont mától új szabályok lépnek életbe. Az egész országban továbbra is fontos az ajánlások és a szabályok betartása – például a 1,5 méteres védőtávolság tartása és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön.

Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák. 

Az alaptényező változatlan: csak együtt tehetünk a járvány ellen!

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO)
 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.