Már munkában a felnőttek!

spigott - 2020. május 13. 13:18

A Dunaújváros PASE felnőtt labdarúgói már elkezdték az edzéseket, az utánpótlás esetében azonban még további egyeztetésekre van szükség, hogy lehető legnagyobb biztonságban vághassanak neki újra a közös gyakorlásoknak a fiatalok.

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó Szövetség csak a nemzetközi kupasorozatokra kvalifikáló sorozataiban, az NB I-ben és a Magyar Kupában folytatja a 2020/2021-es szezon küzdelmeit. Ez értelemszerűen azt jelentette, hogy az NB III Közép Csoportjának harmadik helyén álló Dunaújváros PASE labdarúgói, valamint a szakosztály utánpótlása számára is véget ért az idei szezon, s mint azt Bita László technikai vezető érdeklődésünkre elárulta, az edzések, mérkőzések beszüntetése őket is nagyon érzékenyen érintette, ám mindent elkövetnek azért, hogy újrainduljon az élet az egyesületnél, s mindenki elkezdhesse a közös munkát.

"A járványhelyzet az egész társadalmat rosszul érintette az országban, nem maradtak ez alól kivételek a klubok, s természetesen a sportolók sem, hiszen már több mint két hónap telt el úgy, hogy nem tudtunk edzéseket tartani. Az elmúlt héten született egy kormányhatározat, ami alapján az élsportban meg lehet kezdeni a közös gyakorlásokat, ezt mi is elkezdtük szervezni, mert alapvető óvintézkedéseket kellett megtennünk, de ennek eredményeként a felnőtt csapatunk szerdán délelőtt meg is kezdte a közös edzéseket. A terv az, hogy hétfőn, szerdán és pénteken lesznek kültéri labdás gyakorlásaink kis csoportokban, a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával, míg a köztes napokon egyénileg, otthon készülnek majd a felnőtt csapat tagjai. Szeretnénk, ha az utánpótlás a jövő héten szintén munkába tudna állni, de ezzel kapcsolatban még további egyeztetésekre lesz szükség, hogy pontosan milyen feltételek mellett történhet ez meg. Muszáj összefognunk ebben az időszakban, mert a mostani helyzet az általánosságban is lemondásokkal jár, ha sportoló vagy, s most ez még inkább igaz, hiszen a magánéletben is le kell csökkenteni a kontaktok számát, mivel a csapatsportágaknál nemcsak magáért, hanem másokért is felelősséggel tartozik az ember. Nyilván így a legegyszerűbb az lenne, ha továbbra is otthon edzene mindenki, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy az otthoni mozgás nem helyettesíti sportágspecifikus edzéseket, nem helyettesíti a társakat, s a csapatok, valamint a gyerekek egyéni fejlődésének érdekében egyszerűen muszáj elkezdeni a közös gyakorlásokat. Ugyan az általános állóképességet erősítéssel, futással szinten lehet tartani, a futballra jellemző állóképességet, s lábtechnikát azonban sokkal nehezebb fejleszteni, ezért az egyéni, otthoni edzések hosszú távon biztos, hogy hátrányosak. Éppen ezért is törekszünk arra, hogy meg tudjuk kezdeni a közös tréningeket, ez szervezést igényel, de emellett fegyelmet is mind a szülő, mind a gyerek, s a felnőtt játékos részéről, s ez nemcsak az edzéseken töltött időt érinti, hanem a személyes életvitelt is. A sportolóknak utóbbira egyébként is ügyelnie kell, de ez most kiegészült azzal, hogy a megfertőződés esélyének csökkentése miatt a hétköznapi életre is sokkal jobban oda kell figyelni."

Képek forrása: DPASE

Ugyan azt még nem tudni, hogy mi lesz pontosan a 2020/2021-es szezon sorsa, a különböző csapatok felkészülését, a játékoskeretet muszáj elkezdeni szervezni, ami szintén nem ígérkezik könnyű feladatnak, mert a járványhelyzet a sportágban szereplők gazdasági helyzetére is komoly hatással van.

"Abból kell kiindulni, amit jelenleg tudunk, s az alapján kell elkezdenünk a tervezést, de ez óriási mobilitást igényel a vezetők, a játékosok, valamint az utánpótlásnál a szülők részéről is, hiszen a mostani helyzet változhat pozitív, de akár negatív irányba is. Éppen ezért nem lehet azt még megmondani, hogy a bajnokság akkor kezdődik, ami most szerepel a kiírásban, de ettől még el kell kezdeni tervezni, s a feltételek megteremtése után edzeni is, amíg ez engedélyezett. Valószínűnek tartom, hogy a nyári szünet most rövidebb lesz a szokottnál, de a helyzet folyamatosan változik és változhat, s az új helyzetekhez alkalmazkodnunk kell. Eddig sem dúskáltunk a javakban, s a gazdaság helyzete értelemszerűen befolyásolja a különböző juttatásokat, illetve a támogatókat is, s bár reméljük, hogy ez nem megy el negatív irányba, de ezt megjósolni szintén nem lehet most. Szponzorációban biztos visszafogottság lesz, mindenki megnézi, hogy miként alakul a sorsa, beáll egy "tartalékos üzemmódba", mert nem tudja, hogy mit hozhat számára a következő egy-két hónap, de akadnak olyan cégek, akiknek már rosszabbra fordult a helyzetük. Jelen esetben ezért egyelőre csak úgy tudunk előre nézni, hogy megtervezzük a jövő évi játékoskeretet, de annak gazdasági hátterét bizonytalanság övezi majd, de reméljük, hogy akár az MLSZ-szel, akár a támogatóinkkal le tudjuk kommunikálni azt, hogy mire számíthatunk, s mire nem. Nagy kérdés, hogy az MLSZ kezében lévő jogdíjakkal mi lesz, a TAO-önrész biztosítása körül is sok a bizonytalanság, szóval bőven vannak még kérdések, amelyek válaszra, netán megoldásra várnak a közeljövőben ahhoz, hogy tisztább legyen a kép a klubok és a játékosok előtt is.

A rovat további hírei: Sport

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.

Eredményes utánpótlás

Eredményes utánpótlás

2024. már. 26.

Pupp Viktória magabiztos győzelemmel lépett nagyot a válogatottság felé az év első országos válogató versenyén.