Milyen sportot válasszunk? (1. rész)

doszerk - 2020. május 31. 14:01

Meghatározó lehet az egészséges életmód felé vezető úton, hogy milyen mozgást építünk be a mindennapokba. Milyen sportágat válasszunk? Miből választhatunk? Honnan fogjuk tudni, hogy nekünk való-e egy-egy edzésforma?

Ezen a héten erről kérdeztük Dóczi Zsuzsi Gymstick és Fitness oktatót, akit már biztosan ismernek az olvasók és a TV-nézők is, hiszen minden hétköznap változatos, húsz perces tornáival bő két hónapja formálja a mozogni vágyókat.

Zsuzsi szerint egy rosszul megválasztott mozgásforma hosszú időre elveheti a kedvünket a rendszeres sportolástól. "Számos lehetőség létezik, szó szerint a bőség zavarával kell szembenéznie annak, aki most vág bele a mozgásba, az életmódváltásba, – folytatja a gondolatmenetét az edző - igazából sok minden befolyásolja, hogy milyen sportot válasszunk, talán a legfontosabb, hogy a lakóhelyünkön miből is választhatunk... De aki szívesen edz otthon, őt még ez az apróság sem akadályozhatja. Gondoljunk csak a kényszer szülte karantén-tornákra, melyek most mindenkit arra ösztönöztek, hogy nagyobb akaraterővel, önállóan és rendszeresen otthonunkban kell tenni az egészségünkért és az interneten, TV-tornákon követni a különböző edzéseket. Sokan azonban nehezen tudnak kontroll nélkül edzeni, hiányzik nekik az edző motiválása, instrukciói, a társaság ereje, a csapat varázsa, energiái!

Képek: DO-archív

Nézzük meg, mik a lehetőségek?

Választhatunk egy jó kis fitness termet, ahol akár önállóan, akár személyi edző segítségével formálhatjuk magunkat. Bőven van választék városunkban: kisebb, nagyobb termek, családias hangulatú, koedukált termek, női terem, továbbá színvonalbeli különbségeket is mérlegelnünk kell. Nem mellékes a lakó-, munkahelyünktől való távolság sem. Fontos az ár-érték arány, mindenképpen érdemes előtte tájékozódni, mielőtt beállítunk valahová teljes harci díszben.

Ha jobban vonzanak minket a csoportos órák, akkor a következőket érdemes mérlegelni: Milyen időpontban vannak az edzések? Mennyire van távol az edzés az otthonomtól/munkahelyemtől? Mennyire felel meg ez az edzésforma a céljaimnak, egészségi állapotomnak? Az edzettségi állapotom alkalmas erre a sportra? Mennyire komfortos a terem? Szimpatikus-e az edző? Szakmailag elismert edző tartja-e az órákat? Rendelkezik-e a szükséges végzettségekkel, tapasztalatokkal? Milyen a csapat? Megengedhetem-e magamnak anyagilag ezt a sportot hosszabb távon is? És amit én mindig hangsúlyozni szoktam: Mennyire tetszik az adott mozgásforma, mennyire tudok azonosulni vele, jól érzem-e tőle magam és feltölt-e az óra végére! Talán ezek a legfontosabbak mind közül! Mert ha unjuk az órát, szenvedéssel csináljuk végig a hatvan percet, alig várjuk a végét, ellógjuk a felét, kifogásokat keresünk, hogy kihagyjunk pár alkalmat, akkor az nem a mi sportunk!

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.