Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő) 18:55 - Öcaline

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.

Az előhangot közöltük a szavazási periódus során – egyáltalán nem titkoltan szelíd nógatással fűszerezve –, és bár azóta lefolyt pár angström víz a Dunán, végre eljutottam odáig, hogy az örömhírről is beszámolhatok: Leonardo Delavega alkotása, a Captain America – Soldier Wars című film nyerte a Közönségdíjat ifjúsági kategóriában a Ceglédi Filmfesztiválon!
A győzelem egyébként igazi közösségi összefogás nyomán valósult meg (ennek egyik eleme volt a már említett diszkrét verbális korbácsolás a szavazás érdekében), ugyanis rendkívül szoros verseny zajlott a végső diadalért! Az alkotók utólagos értékelése szerint több dunaújvárosi csoportból, oldalról is érkezett támogatás, sokan a jó ügy mellé szegődtek – mi több, még a határokon túlról is érkezett voks Amerika kapitány történetére. A Dunaújvárosi Egyetem televíziós műsorkészítő szakos, végzős hallgatója, a Leonardo Delavega alkotói néven dolgozó Tizraoui Gianni nagyon büszke a csapatára és hatalmas örömmel fogadta a remek hírt. 

A film premierjére a Dózsa Mozicentrumban került sor még múlt decemberben – akkor még csak szűk baráti körben. Leonardo egyébként már a 2019-es Ceglédi Filmfesztiválon is megmutatta tehetségét, ez akkor a Magyar Hollywood Tanács díját jelentette számára a Go! Director’s Cut című alkotásával. Az egyetem VIII. Kisfilm Fesztiválján pedig a Vengeance című művel kiérdemelte a Dráma szekció I. helyezését. Érdekes adalék még, hogy az idei seregszemlén Polyák Katalin televíziós műsorkészítő szakos hallgató is kiválóan szerepelt – Papp Kittivel karöltve elhoztak Ceglédről egy "Hollywood Aranycsillaga" elismerést! 
De vissza az Amerika kapitányra, sikerült néhány kulisszatitkot is összekazlazni – jöjjön máris a stábot alkotók névsora: Oszlánszki Márkó, Máté Lídia, Jeliazkov Viktor, Szabó Martin, Reményi Bánk, Marcell Marián, Kajári Betti, Orbók Réka, Király József (Joey King). A film operatőre Lakatos Zsombor, forgatókönyvírója, rendezője, vágója és főszereplője Leonardo Delavega volt.

Ő egyébként többek között az alábbi kulisszatitkokat osztotta meg a kísérletről:
– Az írástól az utómunkáig fél év volt az komplett film elkészítése – ez már részünkről is az első rész folytatása volt, így a fő karakterek visszatérnek egy újabb történetben. Képregényes és filmes elemeket vettünk át az Amerika Kapitány mitológiájából és abból egy önálló történetet készítettünk. A kosztümök – hosszas tervezés után – Szmodis Anna jelmeztervező segítségével valósultak meg, a legélesebb forgatási periódus két és fél héten át tartott, napi szinten hét-nyolc órákat dolgoztunk, amíg a stáb és a kamera bírta. Célunk egy akciódús film elkészítése volt, így sok előre koreografált harcot vettünk fel. A kaszkadőrös feladatokat és eséseket én magam csináltam, hogy a színészeim ne sérüljenek, és lehetőleg látványos, izgalmas akciójelenetek kerüljenek a vászonra. Ebben sokat fejlődtünk az első részhez képest. A megfeszített munka mellett remek nyári élmény volt a forgatás, rengeteg nevetéssel. Úgyhogy bátran mondhatom, készen áll a csapat a következő részre – és ezzel el is dőlt a legnagyobb kérdés: igen, szándékunkban áll elkészíteni az utolsó részt a trilógiából, amennyiben a nézők is vevők rá! Mindenkinek nagyon köszönjük a támogatást, külön szeretném megköszönni mentorom, Szpisák Tamás segítségét, amit a film megvalósulása mellett a voksvadász kampány során is  nyújtott!

Végül, de közel sem utolsósorban újra itt az "Captain America – Soldier Wars" – a sikerhez meg, naná, szívből gratulálunk!

 

A rovat további hírei: Kultúra

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

2020. május 06. (szerda)

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaújváros önkormányzata és a Cityrocks Hungary (Magyarország legnagyobb rockzenekara) úgy döntött, hogy elhalasztják a július 25-ére tervezett rockzenei flashmobot – a bulicunami jövő májusban várható! Bónusz ajándék: Queen cover karanténvideó, yeaah!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

2020. április 30. (csütörtök)

Közleményben tudatta a Rockmaraton Fesztivál stábja, hogy ma visszavonhatatlanul eldőlt: elmarad az idei bulicunami a Szalki-szigeten; a monstre – ráadásul jubileumi, harmincadik! – rőzserázást tervek szerint 2021 nyarán rendezik. Főnixként támad fel újra, jövőre, ugyanott! Itt a bejelentés, betűhíven.

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

2020. április 28. (kedd)

Ha szeretsz kiállításokra járni, szívesen elmélyülsz a művészet világában, de a négy fal között vesztegelve, a távmunka és a család mellett már nem tudod visszaütni a magaskultúra magas szerváit, akkor lazíts velük – az ICA-D művészetterápiás randalírozására csábítja a művészet szerelmeseit! Vigyázat, játék!